Επικαιρότητα:

Κερατίνη για τα μαλλιά: Τα υπέρ και τα κατά της πιο δημοφιλούς θεραπείας ισιώματος

20 Ιουλ. 2024 - 11:00 | Γυναίκα
Κερατίνη για τα μαλλιά: Τα υπέρ και τα κατά της πιο δημοφιλούς θεραπείας ισιώματος

Η κερατίνη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες, και πιθανώς υπερβολικά χρησιμοποιημένες λέξεις στη γλωσσάριο ομορφιάς. Και αυτό, γιατί αποτελεί βασικό συστατικό για την ομορφιά διαφόρων περιοχών του σώματος. Ή, πιθανώς, επειδή τα brands έχουν εκμεταλλευτεί τη φήμη της χρησιμοποιώντας την στις θεραπείες τους. Πράγματι, υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών κερατίνης, ειδικά για τα μαλλιά. Ορισμένες έχουν δράση λείανσης που τροποποιεί τη δομή της τρίχας και τη μετατρέπει από σγουρή σε λεία, ενώ άλλες έχουν δράση ανάπλασης, αποκαθιστώντας τη δύναμη και τη ζωντάνια των μαλλιών και εξαλείφοντας το φριζάρισμα. Για να διαπιστώσετε αν η κερατίνη είναι η σωστή θεραπεία για εσάς, ας δούμε όλα τα υπέρ και τα κατά της.

Τι είναι η κερατίνη και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Η κερατίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στα μαλλιά και στα νύχια, αποτελώντας το βασικό συστατικό, καθώς και στο δέρμα. Η λειτουργία της είναι να δίνει δομή, δύναμη και υφή. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός τείνει να παράγει λιγότερη από αυτήν και η ανεπάρκειά της φαίνεται στα μαλλιά, τα οποία εμφανίζονται αδύναμα, στα νύχια, τα οποία τείνουν να ξεφλουδίζουν, και στην επιδερμίδα, η οποία γίνεται ξηρή.

Για το λόγο αυτό, η αναπλήρωση της φυσικά μειωμένης κερατίνης μέσω ειδικών θεραπειών είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών.

Ανάμεσα στις θεραπείες ομορφιάς, η κερατίνη είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό, ειδικά για την περιποίηση των μαλλιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι σε προϊόντα όπως σαμπουάν και μάσκες, ακόμη και σε μια DIY έκδοση, για να αποκαταστήσει τη ζωτικότητα και τη λάμψη στα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Στη συνέχεια, η επιλογή της κερατίνης ως θεραπεία στο κομμωτήριο είναι το επόμενο βήμα για ένα αποτέλεσμα που βοηθάει πολύ στην καθημερινή διαχείριση των μαλλιών, ιδιαίτερα των ατίθασων μαλλιών, όπως τα σγουρά ή κυματιστά μαλλιά.

Θεραπεία κερατίνης: Ποια να επιλέξετε;

Στο κομμωτήριο θα βρείτε δύο διαφορετικούς τύπους θεραπείας μαλλιών με κερατίνη. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

Ισιωτική κερατίνη – είναι η θεραπεία αναδόμησης που τροποποιεί τη δομή της τρίχας και την κάνει απόλυτα λεία

Κερατίνη κατά του φριζαρίσματος – δεν επηρεάζει τη δομή, οπότε αν έχετε κυματιστά ή σγουρά μαλλιά, θα παραμείνουν έτσι, αλλά θα εξαλείψει το φριζάρισμα και θα τα κάνει πιο απαλά και λαμπερά.

Θεραπεία ισιωτικής κερατίνης

Η θεραπεία λείανσης με κερατίνη προέρχεται από τη Βραζιλία τη δεκαετία του 2000, όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με στόχο ένα λείο και κατά του φριζαρίσματος αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό που σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το βραζιλιάνικο ίσιωμα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας να επιτευχθεί η απόλυτη λείανση χωρίς φριζάρισμα, ακόμη και σε σγουρά μαλλιά. Μετά την ισιωτική θεραπεία με κερατίνη, τα μαλλιά παραμένουν λεία για έως και τέσσερις μήνες, χωρίς να χρειάζεται καν styling. Πρόκειται για μια χημική θεραπεία που τροποποιεί τη δομή της τρίχας, ευθυγραμμίζοντάς τες εκ νέου και σταθεροποιώντας τες με τη θερμότητα του ισιωτικού. Με αυτόν τον τρόπο, τα σγουρά μαλλιά γίνονται ίσια και παραμένουν στο μήκος τους για δύο έως τέσσερις μήνες.

Αλλά χρειάζεται προσοχή: αυτή η θεραπεία είχε αρχικά υψηλό ποσοστό φορμαλδεΰδης στη σύνθεσή της, ένα συστατικό που αργότερα απαγορεύτηκε ως επιβλαβές για την υγεία. Παρόλο που δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ζητάτε πάντα επιβεβαίωση ότι η θεραπεία που επιλέγετε δεν περιέχει αυτό το συστατικό.

Επίσης, παρόλο που ο όρος κερατίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα λείανσης, δεν είναι η κερατίνη που πραγματοποιεί αυτή τη λειτουργία. Οι δραστικές ουσίες εξομάλυνσης που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε αυτές τις θεραπείες είναι το γλυοξυλικό οξύ ή η καρβοκυστεΐνη. Πολύ συχνά όμως, οι όροι “κερατίνη” και “λείανση” συσχετίζονται μόνο λόγω κατάχρησης του ονόματος του δημοφιλούς συστατικού. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι παρόν στη σύσταση αλλά δεν ευθύνεται για την λείανση των μαλλιών.

Υπέρ
Απόλυτα ίσια μαλλιά για όσους δεν τους αρέσουν οι φυσικές μπούκλες, ταλαιπωρούνται με το φριζάρισμα ή δεν θέλουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο στο styling των μαλλιών τους.

Τα μαλλιά φαίνονται πολύ λαμπερά και μεταξένια.

Έχει μεγάλη διάρκεια, έως και 4 μήνες.

Κατά
Δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους μαλλιών. Εφαρμόζεται μόνο σε υγιή και φυσικά μαλλιά, που δεν έχουν υποστεί ποτέ πριν επεξεργασία.

Οι φύτρες σγουρών μαλλιών μπορεί να είναι ενοχλητικές ανάμεσα στις ισιωτικές θεραπείες.

Έχει υψηλό κόστος το οποίο εξαρτάται από την ποσότητα προϊόντος που χρησιμοποιείται ανάλογα με το μήκος των μαλλιών.

Απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς.

Θεραπεία με κερατίνη κατά του φριζαρίσματος με αναδόμηση

Αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί υδρολυμένη κερατίνη, είτε με προϊόντα για χρήση στο σπίτι είτε με επαγγελματικές θεραπείες στο κομμωτήριο. Δρα σε φθαρμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, βοηθώντας τα να ανακτήσουν όγκο, δύναμη και λάμψη, ενώ παράλληλα ελέγχει το φριζάρισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο υγιή, δυνατά και λαμπερά μαλλιά.

Υπέρ
Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους μαλλιών.

Είναι ιδανική αν έχετε φθαρμένα, κατεστραμμένα ή εύθραυστα μαλλιά.

Επανορθώνει τα μαλλιά από το εσωτερικό τους.

Ενδυναμώνει τα μαλλιά και μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο της τρίχας ή την μελλοντική φθορά.

Είναι ιδανική για όσους έχουν σγουρά ή κυματιστά μαλλιά και αγαπούν την κίνησή τους, αλλά επιθυμούν να είναι πιο απαλά, υγιή και λαμπερά, χωρίς το τυπικό φριζάρισμα, αλλά επίσης και για ίσια μαλλιά που χρειάζονται αναζωογόνηση.

Είναι πιο γρήγορη θεραπεία από την ισιωτική κερατίνη.

Έχει χαμηλότερο κόστος από την αναδόμηση.

Κατά
Καθώς είναι μία αισθητική θεραπεία αναδόμησης, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αντενδείξεις.

Θεραπεία κερατίνης στο κομμωτήριο

Η θεραπεία Oway Hstraighten είναι η agrocosmetic θεραπεία λείανσης και πειθάρχησης, με 87,17% συστατικά φυσικής προέλευσης. Εξομαλύνει τα μαλλιά, μειώνει τον όγκο και εξαλείφει το φριζάρισμα, ενώ παράλληλα ενυδατώνει και περιποιείται τις άκρες. Με γλυοξυλικό οξύ, έλαιο χουρμά, καρύδας και αβοκάντο, εκχύλισμα καλέντουλας και ελιάς.

Η θεραπεία Goldwell Kerasilk Control σας επιτρέπει να έχετε λεία και απαλά μαλλιά για έως και 3-5 μήνες μέσω μιας θεραπείας που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της τρίχας, εξομαλύνοντας τη γενική δομή, εξαλείφοντας το φριζάρισμα και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους στεγνώματος και styling.

Κόστος θεραπείας με κερατίνη

Το κόστος της ισιωτικής θεραπείας με κερατίνη, που πραγματοποιείται στο κομμωτήριο από επαγγελματίες, ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα των μαλλιών. Το κόστος υπολογίζεται με βάση την ποσότητα προϊόντος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί και τον χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία. Όσο πιο σγουρά, μακριά και με όγκο είναι τα μαλλιά σας, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος. Για θεραπεία ισιωτικής κερατίνης, η τιμή μπορεί να ποικίλει από 200 έως 500 ευρώ και άνω. Η θεραπεία με κερατίνη κατά του φριζαρίσματος έχει χαμηλότερο κόστος από την ισιωτική.

DIY μάσκα μαλλιών με κερατίνη

Ακόμη και οι λάτρεις του DIY μπορούν να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν μια DIY μάσκα κερατίνης. Η συνταγή είναι πολύ απλή για να φτιαχτεί στο σπίτι και περιλαμβάνει υλικά που μπορούμε εύκολα να βρούμε στο ντουλάπι μας με την προσθήκη υγρής κερατίνης, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από ένα επαγγελματικό κατάστημα μαλλιών.

Για τη συνταγή της DIY μάσκας μαλλιών κερατίνης θα χρειαστείτε:

1 κουταλάκι του γλυκού υγρή κερατίνη 1 αυγό 1 κουταλιά της σούπας έλαιο λιναρόσπορου 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 2 κουταλιές της σούπας μάσκα μαλλιών

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: απλώς αναμείξτε τα συστατικά, απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλο το μήκος των μαλλιών σας και αφήστε το για 45 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε.

πηγή: vogue.gr