Η Μαντώ Γαστεράτου, ραδιοφωνική παραγωγός - παρουσιάστρια και η Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Παν. Αθηνών μίλησαν στο «Όλα για τη ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ρόλο των ορμονών στον οργανισμό των γυναικών.
Η Μαντώ Γαστεράτου ήταν καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησε για τις ορμόνες μετά τον τοκετό και περιέγραψε ότι «την μία μέρα θα ξυπνήσεις και θα είσαι πάρα πολύ ευδιάθετη και την επόμενη μέρα μπορεί να είσαι πάρα πολύ down».
Ανέφερε επίσης η παρουσιάστρια ότι η ρύθμιση των συναισθημάτων είναι τόσο περιέργη που όλα βιώνονται με περισσότερη ένταση και έφερε ένα παράδειγμα ότι μπορεί μέσα στην μέρα της να συμβεί μία μικρή αναποδιά που την βιώνει με θυμό και ένταση.
Και κατέληξε ότι το δύσκολο είναι να διαχειριστεί τα συναισθήματα στην σωστή ένταση. Αποκάλυψε επίσης η παρουσιάστρια ότι πέρασε την εφηβεία της με χυψικές εντάσεις και βαθύτατους προβληματισμούς.
Η Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Παν. Αθηνών., παρομοίωσε τις γυναικείες ορμόνες σαν ένα «χορό» που ξεκινάει από την εφηβεία και πρακτικά δεν τελειώνει ποτέ.
Οι εξαντλητικές δίαιτες «τρελαίνουν» τις ορμόνες
Η Μαντώ Γαστεράτου αναφέρθηκε στην περίοδο που εργάστηκε ως μοντέλο κα σιτιζόταν μόλις με ένα καλαμπόκι την ημέρα, με συνέπεια να έχει ασταθή έμμηνο ρύση.
Η καθηγήτρια ανέφερε σχετικά ότι η περίοδος είναι μία «δαπάνη» για την γυναίκα, καθώς χάνει αίμα. Συνεπώς, όταν χάνει βάρος, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να «μαζέψει» δυνάμεις και το πρώτο που σταματάει είναι η περίοδος.
Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο στρες, στον τρόπο ζωής, αλλά και στους τοξικούς παράγοντες που μπορεί να εκτίθεται μία γυναίκα. Μάλιστα το 2% των γυναικών μπάινουν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των σαράντα ετών.
Η κα. Λαμπρινουδάκη σημείωσε ότι δύο είναι οι βασικές γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα που κρατούν σε ισορροπία την ψυχή και το σώμα και η προγεστερόνη, η οποία εκκρίνεται κατά την ωορρηξία της γυναίκας και συντηρει την καλή και τακτική περίοδο.
Πώς το βάρος μίας γυναίκας διαταράσσει τις ορμόνες της;
Οι υπερβολές στο βάρος, τόσο προς τα πάνω και όσο προς τα κάτω, επηρεάζουν τις ορμόνες και την κατανομή του λίπους, εάν θα είναι συσσωρευμένο στην κοιλιά ή στην περιφέρεια. Το κοιλιακό λίπος είναι αυτό που επηρεάζει τις ορμόνες.
Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι με τις γυναικείες ορμόνες στην εφηβεία
Η ενδοκρινολόγος σημείωσε ότι η εφηβεία είναι γύρω στην ηλικία των 12 με 13 έτη. Στην αρχή ο κύκλος είνα ασταθής, γιατί το σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια.
Τα SOS για την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας
Όσον αφορά το βάρος η ενδοκρινόλογος υπογράμμισε: «Είναι αλήθεια ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα παίρνει πιο εύκολα βάρος. Είναι το ορμονικό περιβάλλον που ευνοεί την αύξηση του βάρους.
Η γυναίκα πρέπει να τρέφεται σωστά από την αρχή της κύησης και η φυσική δραστηριότητα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει πολλά κιλά.
Το «μετά» της εγκυμοσύνης θέλει επίσης προσοχή γιατί ο θηλασμός εξαφανίζει τα οιστρογόνα, γεγονός που ισοδυναμέι με ευερεθιστότητα και κακή διάθεση.
Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να ισορροπήσουν τις γυναικείες ορμόνες;
Ο τρόπος ζωής έχει μεγάλη επίδραση στις ορμόνες. Είναι βασικό να συντρηρείται ένα καλό βάρος. Ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος η σωματική άσκηση βοηθάει πολύ στην ομαλότητα του κύκλου.
Επιπλέον οι καπνίστριες θα βιώσουν την εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με τις μη καπνίστριες.
Τι «οφείλει» να κάνει κάθε γυναίκα πριν και κατά την εμμηνόπαυση
Η ενδοκρινολόγος σχετικά με την εμμηνόπαυση ανέφερε ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και για αυτό καλό θα είναι να υπάρχει θετική τοποθέτηση. Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης θέλει προσοχή το βάρος.
Αλήθειες και μύθοι για την ορμονική υποκατάσταση
Η ορμονική υποκατάσταση είναι θεραπεία με φυσικές ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, σε δόσεις πολύ χαμηλές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς οι γυναίκες να εκτίθενται σε κίνδυνο για την υγεία τους.