Επικαιρότητα:

10 κολπικές ενοχλήσεις, που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

05 Φεβ. 2022 - 14:52 | Γυναίκα
10 κολπικές ενοχλήσεις, που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Ο γυναικολόγος σας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, που εμπιστεύεστε για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική σας υγεία. Σε αυτόν πρέπει να απευθύνεστε για οποιαδήποτε κολπικά προβλήματα, περίεργα συμπτώματα στο στήθος ή απορίες σχετικά με την υγεία σας γενικά. Ακόμα και εάν δεν μπορεί να σας βοηθήσει με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, θα σας υποδείξει στον κατάλληλο ειδικό.

Είναι καλό να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για έναν τυπικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίζετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού. Ακόμα και αν νιώθετε κάποια μικρή (ενδεχομένως ασήμαντη) ενόχληση είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει με κάθε είδους κολπικά προβλήματα.  Παρόλα αυτά είναι τρομερός ο αριθμός των γυναικών, που δεν επισκέπτονται το γιατρό τους, όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα! Συνήθως, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα την σημασία τυχόν συμπτωμάτων, που αντιμετωπίζουμε. Παρακάτω, θα βρείτε 10 συμπτώματα, που είναι καλό να αναφέρετε στο γιατρό σας.

Αιμορραγία 
Μικρές κηλίδες άιματος στο μέσο του κύκλου σας, πολλές φορές δεν προκαλούν ανησυχία (μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων και στα αντισυλληπτικά). Ωστόσο, είναι καλό να δώσετε σημασία, εάν παρατηρήσετε επίμονη αιμορραγία, που συνοδεύεται από πόνο στην λεκάνη σας. Θα μπορούσε να είναι ένδειξη λοίμωξης, όπως τα χλαμύδια, ή ένας πολύποδας στον τράχηλό σας, ο οποίος δεν είναι σοβαρός. Η μόνη περίπτωση μια διαχειρίσιμη κατάσταση να γίνει πρόβλημα, είναι αν την αγνοήσετε.

2. Επίμονος κοιλιακός πόνος

Ο κοιλιακός πόνος θα μπορούσε να μην είναι τίποτα, αλλά θα μπορούσε και να δείχνει κύστες στις ωοθήκες (σάκους γεμάτους υγρό, που αναπτύσσονται πάνω ή μέσα σε μια ωοθήκη), ινομυώματα της μήτρας (συνήθως καλοήθεις αναπτύξεις, που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα), ενδομητρίωση (όταν ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος) ή μια έκτοπη κύηση (όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται και αναπτύσσεται έξω από το κύριο τμήμα της μήτρας).

3. Μια λιγότερο ευχάριστη οσμή του κόλπου

Εάν παρατηρήσετε διαφορετική μυρωδιά του κόλπου, που δεν φεύγει, ούτε βελτιώνεται, καλέστε τον γυναικολόγο σας. Ένα ξεχασμένο ταμπόν είναι η πιο κοινή αιτία αυτού. Μια έντονη κολπική οσμή μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι κολπικής λοίμωξης, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα (προκαλεί μυρωδιά ψαριού). 

4. Μη συνηθισμένες κολπικές εκκρίσεις 

Εάν απλώς παρατηρήσετε ότι η κολπικές εκκρίσεις σας είναι διαφορετικές από ότι συνήθως, για μία ή δύο ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η έκκρισή σας αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου λόγω ορμονικών διακυμάνσεων, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Κάθε έκκριση διαφέρει, αλλά γενικά, είναι συνήθως διαυγή έως λευκή, μπορεί να είναι πιο λεπτόρευστη ή πιο παχύρευστη, ίσως να έχει και μια ελαφριά μυρωδιά (βέβαια τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν άοσμη).

Εκτός από την οσμή, εάν η έκκριση αλλάξει ξαφνικά χρώμα ή σύσταση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε πάλι να είναι το αποτέλεσμα ενός ξεχασμένου ταμπόν ή να είναι σημάδι μόλυνσης, όπως κολπίτιδα ή ΣΜΝ. Τέλος, μπορεί να δείχνει, ότι κάτι σας προκαλεί ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση.

5. Επαναλαμβανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Εάν αισθάνεστε τακτικά πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή πονάτε στην περιοχή του κόλπου μετά από αυτή, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, ορμονικών προβλημάτων, ινομυωμάτων της μήτρας ή κολπικής ξηρότητας, τα οποία ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε. 

6. Επώδυνες περίοδοι

Είναι λογικό να πονάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ωστόσο, η περίοδός σας δεν πρέπει να είναι αφόρητα επώδυνη. Δηλαδή, εάν πρέπει να φύγετε από τη δουλειά ή να ακυρώσετε σχέδια, επειδή αισθάνεστε τόση δυσφορία, είναι σημαντικό να ενημερώσετε σχετικά τον γυναικολόγο σας. Οι επώδυνες περίοδοι, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων της μήτρας.

7. Κολπικά εξογκώματα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για τα κολπικά εξογκώματα και συγκεκριμένα, μολυσμένα τριχοθυλάκια, αβλαβείς κύστες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αυτόματα αν εντοπίσετε ένα εξόγκωμα κοντά στον κόλπο σας. Δεν είναι καλό, όμως, και να το αγνοήσετε, ειδικά εάν συνοδεύεται από πρήξιμο. 

8. Χαμηλή λίμπιντο

Δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για αυτό, που κλινικά ορίζεται ως «χαμηλή λίμπιντο», αλλά σίγουρα θα είστε σε θέση να καταλάβετε εάν η σεξουαλική σας ορμή έχει μειωθεί πρόσφατα. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με πολλούς παράγοντες, από την αντιμετώπιση προβλημάτων στη σχέση σας, εως ορμονικές διακυμάνσεις και παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των αντισυλληπτικών. Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ενδομητρίωση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και κατάθλιψη. 

Ο γυναικολόγος σας θα προβεί σε εξετάσεις αίματος, προκειμένου να εντοπίσει ένα πιθανό υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή να σας αλλάξει τα φάρμακα, εάν χρειάζεται. Μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, ωστόσο η έλλειψη σεξουαλικής ορμής επηρεάζει τις σχέσεις σας, την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ποιότητα της ζωής σας. 

9. Προβλήματα της ουροδόχου κύστης

Η ακράτεια είναι ο ιατρικός όρος για την απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα, από περιστασιακή διαρροή ούρων, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε έως την ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση. Συνδέεται με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από κάψιμο κατά την ούρηση), χαλάρωση του πυελικού εδάφους ή υπερδραστήρια κύστη. 

10. Απορίες σχετικά με την αντισύλληψη

Εάν διαπιστώσετε ότι η τρέχουσα μορφή αντισύλληψης, που χρησιμοποιείτε, δεν σας ταιριάζει (ή υποψιάζεστε ότι προκαλεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα), θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας! 

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου, healthpanda