Επικαιρότητα:

Οι καλύτερες Φθινοπωρινές εξορμήσεις στην Ελλάδα

25 Σεπ. 2024 - 09:39 | Ταξίδια
Οι καλύτερες Φθινοπωρινές εξορμήσεις στην Ελλάδα

Το φθινόπωρο είναι μια ανάσα μακριά και εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα τον επόμενο προορισμό; Μην ανησυχείς καθόλου! Εδώ θα βρεις 3 από τις καλύτερες περιοχές της Ελλάδας ώστε να θαυμάσεις τις χρωματικές αλλαγές του Φθινοπώρου και με το παραπάνω... Κράτα σημειώσεις και πάμε να ξεκινήσουμε!

Ήπειρος  
Ζαγοροχώρια
Το Ζαγόρι έχει 46 χωριά: τα φημισμένα Ζαγοροχώρια. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι την Ήπειρο ώστε να συναντήσουν από κοντά το στολίδι αυτό της Ελλάδας, με τους μοναδικούς χρωματισμούς (ειδικά κατά την περίοδο του φθινοπώρου), τα πέτρινα σπίτια και τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές που έχει να προσφέρει.  
Ποια όμως από αυτά τα 46 χωριά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε (αν όχι όλα...); Τα ομορφότερα και σαφώς δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής είναι εκείνα στην κοιλάδα του Βοϊδομάτη (στον οποίο μπορείτε να κάνετε rafting) και είναι η Αρίστη, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο αλλά και ο Βίκος. Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν τα λιγότερα γνωστά χωριά που όμως είναι εξίσου πανέμορφα όπως η Καστανώνα και η Βοβούσα. Στο κεντρικό Ζαγόρι αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το Μονοδένδρι με τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, τη Βίτσα, το Ηλιοχώρι, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά και το Τσεπέλοβο.

Πεζοπορίες 
Για μοναδικές πεζοπορίες μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τη Δρακόλιμνη και την κορυφή του Σμόλικα αλλά και προς την Τύμφη με τη δική της Δρακόλιμνη ή να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς την Κόνιτσα διασχίζοντας το βουνό από το Βρυσοχώρι. Μπορείτε να κάνετε και την πεζοπορία δίπλα στον Αωό μέχρι τη Μονή Στομίου αλλά και εκείνη που διασχίζει το φαράγγι του Βίκου.

Βίκος
Το φαράγγι του Βίκου είναι από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και φυσικά εντυπωσιακότερα του κόσμου, οπότε αξίζει και με το παραπάνω να περπατήσετε στα μονοπάτια του. Μην ξεχνάτε πως τα Γιάννενα και όλες οι ομορφιές που κρύβουν είναι μόνο μια ανάσα μακριά. Επισκεφτείτε και τη Βάλια Κάλντα, μια προστατευμένη περιοχή μιας και εκεί βρίσκεται εθνικός δρυμός.

Κόνιτσα και Γιάννενα
Εξίσου κοντά είναι η Κόνιτσα που προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων όπως καγιάκ, rafting, ορειβασία, ιππασία, πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μόλις 40 λεπτά από τα Γιάννενα (όπου μπορείτε να κάνετε και τη διαμονή σας) βρίσκεται και η λίμνη πηγών του Λούρου ποταμού, η οποία είναι ακόμη πιο όμορφη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Πήλιο  
Νότιο Πήλιο 
Οι φθινοπωρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να περπατήσετε στα παλιά καλντερίμνια και τα μονοπάτια του νότιου Πηλίου, τα οποία έχουν σηματοδοτηθεί από εθελοντές, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα γραφικά χωριά. Όλο το βουνό είναι γεμάτο με ψηλές οξιές, βελανιδιές και πλατάνια, ενώ οι περιοχές είναι ιδανικές για εναλλακτικό και αγροτικό τουρισμό.  

Δοκιμάστε παραδοσιακές συνταγές ανάμεσα στα δέντρα στις ταβέρνες των ομορφότερων χωριών της περιοχής όπως τις Μηλιές, τις Πινακάτες, το Λαύκο και το Τρίκερι. Τα μονοπάτια της περιοχής σας οδηγούν μέχρι και τη θάλασσα όπου μπορείτε ακόμη και εκεί να δειπνήσετε ή αν αντέχετε και να κολυμπήσετε! 

Ανατολικό Πήλιο
Από την άλλη το Ανατολικό Πήλιο έχει μια πιο άγρια πλευρά και από τους μεγαλύτερους οικισμούς που θα βρείτε είναι η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά. Στο πρώτο χωριό περπατώντας από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής μέχρι και το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου θα συναντήσετε δεκάδες καστανοχώραφα ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το δάσος της οξιάς. Από το ίδιο σημείο εκκίνησης μπορείτε να φτάσετε μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Νταμούχαρης. Αν ψάχνετε για ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τον τριπλό καταρράκτη του Τυμπάνου και το μυστηριώδες τούνελ του. 

Ροδόπη  
Παρθένο δάσος Χαϊντούς
Μετακινούμαστε αρκετά βορειότερα για να ανακαλύψουμε το Παρθένο δάσος Χαϊντούς. Είναι ένα από τα ωραιότερα δάση της Ευρώπης και αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα της ανατολικής Ροδόπης καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της.  
Το φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη εποχή για να το εξερευνήσετε μιας και οι μοναδικοί χρωματισμοί που παίρνουν τα φυλλώματα των δέντρων πριν πέσουν στο έδαφος κόβουν την ανάσα των επισκεπτών. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του δάσους, τα ποτάμια που διατρέχουν μέσα από αυτό, η εξαιρετική χλωρίδα αλλά και η άγρια πανίδα που θα συναντήσετε θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε από εκεί.  
Για να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας προς το δάσος θα πρέπει να βρίσκεστε στο χωριό του Ερυμάνθου. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε μέσα από πληθώρα δέντρων. Αφού ολοκληρώσετε την περιήγησή σας και στο δάσος της οξιάς, στο τέλος του, θα συναντήσετε έναν υπέροχο βοτανικό κήπο. Τι περιμένετε;

Οι ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας σας περιμένουν  
Το φθινόπωρο διαρκεί δυστυχώς πολύ λίγο οπότε όσες περισσότερες μέρες περάσετε σε έναν από τους παραπάνω προορισμούς τόσο το καλύτερο ώστε να ανακαλύψετε τις ομορφιές του τόπου. Ίσως αναρωτιέστε βέβαια γιατί δεν συμπεριλάβαμε περιοχές όπως τα χωριά της Πελοποννήσου.