Επικαιρότητα:

Προτάσεις για διακοπές – Σύρος: H αρχόντισσα των Κυκλάδων

20 Ιουλ. 2020 - 17:30 | Ταξίδια
Προτάσεις για διακοπές – Σύρος: H αρχόντισσα των Κυκλάδων

Στο κέντρο του Αιγαίου, η Σύρος στέκεται περήφανη και αφηγείται όλους τους λόγους για το ένδοξο παρελθόν της και το λαμπρό παρόν της…

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σουρ ή συρ, που σημαίνει «βραχώδης». Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι προέρχεται από το φοινικικό ουσύρα ή ουσούρα, που σημαίνει «ευτυχισμένη». Συνδέοντας αυτές τις δύο ερμηνείες, ένα είναι σίγουρο: Οτι η Σύρος προσφέρει ευτυχισμένες στιγμές σε ένα βραχώδες τοπίο που σήμερα αναδύεται μέσα στο Αρχιπέλαγος. Σε αυτόν τον «ευτυχισμένο βράχο», λοιπόν, γεννήθηκε πριν από 3.000 χρόνια ο Κυκλαδικός Πολιτισμός. Η Ιστορία της φανερή σε κάθε γωνιά της… Συνοικίες που δημιούργησαν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί, αλλά και από τη Χίο και τα Ψαρά, δαιδαλώδη σοκάκια που συνδυάζουν τη μεσαιωνική με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, αρχοντικά χωριά γεμάτα μνήμες αλλοτινών χρόνων.

Στις βόλτες σας αξίζει να δείτε:

-Το Δημαρχείο της Σύρου είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ και κατασκευάστηκε μεταξύ 1875 και 1891. Είναι χτισμένο στην κεντρική πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης.

-Το Θέατρο Απόλλων στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Κατασκευάστηκε το 1862, που ξεκίνησαν οι εργασίες για το θέατρο και ολοκληρώθηκαν το 1864, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα της Λέσχης, Pietro Sampo. Φέτος το θέατρο γιορτάζει τα 20 χρόνια από την επαναλειτουργία του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, τιμά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που μέσα από αξιόλογες πρωτοβουλίες μάς υπενθυμίζει ότι ο πολιτισμός παραμένει μια σημαντική διέξοδος, ακόμη και αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη για όλους περίοδο.

-Τα αρχοντικά σπίτια στη συνοικία Βαπόρια στην Ερμούπολη. Αρχοντικά μπαλκόνια που κρέμονται ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Και, φυσικά, τον Ναό του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο, που εγκαινιάστηκε το 1870. Πρόκειται για την ομορφότερη εκκλησία της Ερμούπολης με εσωτερικό διάκοσμο.

-Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, γιατί εδώ θα βρείτε όλη την Ιστορία της χρυσής βιομηχανικής εποχής του νησιού. Φέτος, το μουσείο γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του με πληθώρα εκδηλώσεων, προσαρμοσμένες, βέβαια, στα υγειονομικά μέτρα.

-Τον μεσαιωνικό οικισμό της Ερμούπολης στην Ανω Σύρο, που δημιουργήθηκε επί Φραγκοκρατίας (1207-1537), όταν το νησί υποτάχθηκε στο ενετικό Δουκάτο της Νάξου, οπότε και οι Συριανοί αποδέχθηκαν το καθολικό δόγμα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας κάντε μία στάση στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (2281360914), όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη. Βέβαια, μην παραλείψετε να γνωρίσετε την Εκκλησία των Καθολικών τον Αγιο Γεώργιο ή Σαν Τζώρτζη, κτίσμα του 1834. Στον απέναντι λόφο του Βροντάδου δεσπόζει ο Ναός της Αναστάσεως.

Βουτιές

Στη Σύρο θα βρείτε ωραίες αμμώδεις παραλίες, ιδανικές για οικογένειες. Στο νότιο τμήμα ξεχωρίζουμε την παραλία της Βάρης, την Αζόλιμνο και την ακτή του Φοίνικα. Επίσης, επισκεφθείτε την παραλία της Ποσειδωνίας, όπου εδώ δεσπόζουν κυκλαδίτικες επαύλεις. Δυτικά θα συναντήσετε τον πολυτραγουδισμένο Γαλησσά και το Κίνι. Βόρεια οι παραλίες Γριά Σπηλιά, Λία και Βερβαρούσα είναι μερικές από τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε.

Φαγητό

«Ciel» (παραλία Αστέρια, 2281302321): Ενα all day bar πάνω στην παραλία Αστέρια με θέα τη συνοικία Βαπόρια και τον εμβληματικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Δοκιμάστε τη μεσογειακή κουζίνα και τις μοναδικές συριανές γεύσεις.

«Ελληνικό Καφενείο» (Ερμούπολη, 2281089248): Μια εξαιρετική επιλογή στην καρδιά της πλατείας Μιαούλη σε ένα μαρμάρινο νεοκλασικό. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά πιάτα για όλες τις ώρες, που σίγουρα θα καταπλήξουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

«Δύο τζιτζίκια στα αρμυρίκια» (Κίνι, 2281071151): Πάνω στο κύμα σπεσιαλιτέ που ξεχωρίζουν στη γαστρονομία της Σύρου. Χορταστικές μερίδες με εξαιρετική ποιότητα και γνήσια προϊόντα από το μποστάνι του νησιού, καθώς και φρέσκα ψάρια πάνω στην ακροθαλασσιά.

Διαμονή

«Ξενοδοχείο Ερμής» («Hermes») (Πλατεία Κανάρη, Ερμούπολη, 2281083011): Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων σε προνομιακή θέση, στο λιμάνι, με φόντο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Κλασική και διαχρονική επιλογή στην Ερμούπολη.

«Διογένης» (Κιμώλου 44, Ερμούπολη, 2281086301): Σε ένα αυθεντικό κτίριο της Ερμούπολης του 19ου αιώνα το ξενοδοχείο προσφέρει σύγχρονες ανέσεις και προσιτή πολυτέλεια.

«Dolphin Βay» (Γαλησσάς, 2281042924): Το «Dolphin Bay Hotel» είναι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στον κόλπο του Γαλησσά, μόλις 7 χλμ. από την πρωτεύουσα της Σύρου. Εξαιρετική επιλογή για οικογένειες και παιδιά, καθώς οι μικροί ταξιδευτές θα βρουν εντός του ξενοδοχείου πολλά να κάνουν, ενώ η νεροτσουλήθρα στην πισίνα και η εξωτερική παιδική χαρά θα τους κλέψουν την καρδιά. Για ξέγνοιαστες μαμάδες υπάρχει και εσωτερικός παιδικός χώρος για παιδιά από 3 έως 12 ετών με επίβλεψη. Και νέο γήπεδο τένις με συνθετικό γρασίδι για τους αθλητικούς μπαμπάδες.

«Ξενώνας Λίλα» (Ιωάννου Κοσμά & Φιλικής Εταιρείας, 2281082738): Είναι ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη που μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας στη Σύρο. Πρόκειται για ένα κτίριο του 19ου αιώνα όπου στεγαζόταν το Γαλλικό Προξενείο και βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της Ερμούπολης, λίγα τετράγωνα από τη θάλασσα.

«Πλόες» (Απόλλωνος 2, 2281079360): Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχείο του νησιού, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα και βρίσκεται στα Βαπόρια λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Ερμούπολης.

Πώς θα πάτε

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες. Αεροπορικώς, επίσης, εκτελούνται πτήσεις καθημερινά.