Το νησί του Σαρωνικού που είναι στην πραγματικότητα δύο νησιά

12 Απρ. 2017 - 04:43 | Ταξίδια
Το νησί του Σαρωνικού που είναι στην πραγματικότητα δύο νησιά

Με τον καιρό σιγά σιγά να «ανοίγει» και την Άνοιξη να δηλώνει δυναμικά την παρουσία της, κοντινοί στην Αθήνα προορισμοί αναδεικνύονται σε ιδανικές επιλογές για ολιγοήμερες εκδρομές. Στην πορεία ωστόσο πολλές φορές οι ταξιδιώτες «του Σαββατοκύριακου» ανακαλύπτουν πως ο προορισμός που επέλεξαν λόγο εγγύτητας έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τη «σύντομη απόδραση» με την οποία τον γνώρισαν.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον Πόρο, που στην πραγματικότητα δεν είναι ένα νησί αλλά δύο, η Σφαιρία- όπου είναι χτισμένος ο οικισμός- και η καταπράσινη Καλαυρεία, που χωρίζονται από ένα πολύ μικρό κανάλι.

Φτάνοντας με το καράβι- η πρόσβαση γίνεται και οδικώς- βλέπει κανείς από μακριά το ιστορικό Ρολόι στην κορυφή του λόφου, σήμα κατατεθέν του νησιού από το 1927. Η πρώτη εικόνα παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, με την πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά και αρχιτεκτονική που συνδυάζει την αστική αρχοντιά με τη νησιωτική εικόνα. Ο περίπατος στην πόλη γίνεται ανάμεσα σε νεοκλασικά και επιβλητικά καπετανόσπιτα αλλά και ολόλευκα ασβεστωμένα σπιτάκια στεφανωμένα με βουκαμβίλιες. Γραφικά σοκάκια καταλήγουν σε όμορφες πλατείες.

Σε μία από αυτές, την πλατεία Κορυζή, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και αρχαία ναυάγια, ενώ στην πλατεία Δημαρχείου η Καραμάνου θα δει κανείς μαρμάρινη κρήνη με το γλυπτό δελφινιού τυλιγμένου γύρω από τρίαινα. Η πόλη του Πόρου προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ, δίπλα σε ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά.

Με αφετηρία τον Πόρο, μην παραλείψετε μια βόλτα στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου, ανατολικά του Γαλατά, στο περίφημο Λεμονοδάσος. Στον κατάφυτο λόφο χιλιάδες δέντρα συνθέτουν το πανέμορφο τοπίο που, αν πάτε την εποχή που ανθίζουν, θα σας τυλίξει στην απίθανη ευωδιά του.