Επικαιρότητα:

Βόλτα στην Καλαμάτα: Η βασίλισσα του λαδιού - 5 μέρη για να τριγυρίσετε

23 Σεπ. 2015 - 10:47 | Ταξίδια
Βόλτα στην Καλαμάτα: Η βασίλισσα του λαδιού -  5 μέρη για να τριγυρίσετε

Για πολλούς αποτελεί την ομορφότερη πόλη της Πελοποννήσου που κρατά τις ισορροπίες μεταξύ του αστικού και του φυσικού, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση σε μέγεθος, μετά την Πάτρα. Τα τοπικά της προϊόντα με πρωταγωνιστές το λάδι και τις ελιές ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, χαρίζοντας το άρωμά τους, ενώ από το κάστρο της μέχρι τους δρόμους της, τα εκκλησάκια, τα μαγαζιά της και τη νυχτερινή ζωή, η Καλαμάτα έχει… χαρακτήρα. Γνωρίστε τη!

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Στο πιο ατμοσφαιρικό σημείο της πόλης θα συναντήσετε στενά δρομάκια που βγάζουν άρωμα από το παρελθόν, πανέμορφα νεοκλασικά, σκεπές με κεραμίδια, αρχιτεκτονική επηρεασμένη από τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα, την αθηναϊκή κλασική αρχιτεκτονική, αλλά και την ενετική αρχιτεκτονική και τα πρότυπα της Τουρκοκρατίας, ό,τι πρέπει για να αφεθείτε και να περπατήσετε εξερευνώντας κάθε σπιθαμή. Εκεί θα βρείτε πετρόχτιστα εκκλησάκια, διάφορα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που σίγουρα θα γεμίσουν τις βαλίτσες του γυρισμού, το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση το 1821, αλλά και μουσεία που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, όπως το Λαογραφικό με εκθέματα από τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, το Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και το Στρατιωτικό Μουσείο που φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων.

 WWW.WIKIPEDIA.COM/KOPPI2

Εξερεύνηση του κάστρου

Ένα μικρό και ερειπωμένο κάστρο ανοικοδομήθηκε το 1205 από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, όπου και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης, ενώ σήμερα το κάστρο αυτό αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της πόλης. Από τον πευκόφυτο λόφο στον οποίο βρίσκεται μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας, ενώ στο νότιο άκρο του υπάρχει ένα μικρό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις χορού και μουσικής, μέσα σε υπέροχη ατμόσφαιρα. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται και ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, που αποτελεί το μητροπολιτικό ναό της πόλης και του νομού, αλλά και χαρακτηριστικό κτίσμα της περιοχής. Σίγουρα μια επίσκεψη στην Καλαμάτα δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς πέρασμα από τα παραπάνω.

Επίσκεψη στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Νότια του κέντρου, κοντά στο λιμάνι, προς το τέλος της Αριστομένους, θα συναντήσετε ένα δημοτικό πάρκο διαφορετικό από τ’άλλα. Πρόκειται για το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος που λειτουργεί από το 1986, αποτελείται από έναν πρώην σταθμό του ΟΣΕ και ένα πάρκο 54 στρεμμάτων. Το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει με τα σιντριβάνια, τις λιμνούλες, το υπαίθριο αμφιθέατρο και τους διάφορους χώρους αναψυχής, ενώ εκεί θα δείτε και διάφορα βαγόνια και μηχανές, τιμονιέρες, το παλιό κτήριο του σταθμαρχείου, πλατφόρμες επιβίβασης, μια μεταλλική πεζογέφυρα 28 μέτρων κ.λπ. Μια εκπαιδευτική βόλτα στα διάφορα σημεία του σας εγγυόμαστε ότι θα αποτελέσει highlight στο ταξίδι σας, είτε σας μαγεύουν τα τρένα, είτε όχι.

Βουτιές στις παραλίες

Το φθινόπωρο δεν αποτρέπει τους πιο… μάχιμους κολυμβητές από τα μπάνια κι όσο οι θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλές, η Καλαμάτα σας δίνει αρκετές επιλογές για μπάνιο. Οι κολπίσκοι της Βέργας και του Αλμυρού είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις βουτιές σας σε όμορφα νερά, ενώ αν θελήσετε να βγείτε λίγο εκτός, σας περιμένει η Μικρή Μαντίνεια με λευκό βότσαλο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά της Καλαμάτας και η παραλία Σάντοβας στην Αβία, 12 χλμ. από την πόλη, που αποτελεί μια από τις πιο κοσμικές παραλίες, με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.

Βέργα για ποτό

Όσο ο καιρός είναι ακόμη καλός και τα μαγαζιά ανοιχτά, βάλτε τα βραδινά σας και πηγαίνετε μια βόλτα προς της Βέργα, ένα όμορφο και προσεγμένο προάστιο της πόλης, στους πρόποδες του όρους Καλάθι, όπου συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή για την καλοκαιρινή σεζόν. Εκεί θα βρείτε όμορφα μαγαζιά με θέα στη θάλασσα, αλλά και στην πόλη της Καλαμάτας για το ποτό σας, ενώ αν επισκεφτείτε την πόλη το χειμώνα, η διασκέδαση μεταφέρεται στο ιστορικό κέντρο, σε κουτούκια και bar με διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο χειμερινή.