Επικαιρότητα:

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε διάφορες πόλεις του κόσμου;

08 Απρ. 2015 - 09:28 | Ταξίδια

Το ελληνικό Πάσχα το γνωρίζουμε καλά: εξοχή, ανάσταση, μαγειρίτσα, σούβλισμα αρνιού, πρωτάθλημα… σπασίματος κόκκινων αβγών κ.ο.κ. Τι συμβαίνει, όμως, το Πάσχα σε διάφορα μέρη του κόσμου εκτός Ελλάδας και εκτός Ευρώπης;

Η σημαντική αυτή γιορτή του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού γιορτάζεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη, με το καθένα να έχει τα δικά του ήθη και έθιμα. Πάμε να τα γνωρίσουμε;

Σεβίλλη, Ισπανία

Στη Σεβίλλη πραγματοποιείται μια από τις πιο θεαματικές λιτανείες, όπου οι πιστοί εμφανίζονται με μάσκες και τα άρματα είναι από τα πιο πολυτελή του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις καθημερινές πομπές με τις μπάντες και τα στολισμένα με κεριά άρματα, με μπαρόκ αγάλματα να απεικονίζουν την ιστορία του Πάσχα και εκατοντάδες “nazarenos” (πιστοί ντυμένοι με μανδύες και μάσκες) να ακολουθούν. Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει, επίσης, την έναρξη της άνοιξης για τους κατοίκους της Σεβίλλης, οπότε οι εορτασμοί σε όλη την πόλη κυριαρχούν.

Alghero, Σαρδηνία

Στο Alghero της Σαρδηνίας γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα σύμφωνα με την τελετουργία μιας αρχαίας παράδοσης που ξεκινάει από το 1501, όπου πραγματοποιούνται σιωπηρές λιτανείες, κουβαλώντας το άγαλμα του Ιησού στο σταυρό στους δρόμους μέχρι την κεντρική εκκλησία, όπου γίνεται και η αποκαθήλωση. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιούνται πάλι πομπές με το άγαλμα του Χριστού, το οποίο πρέπει να συναντήσει το άγαλμα της Παναγίας σε μια συμβολική αντάμωση, γνωστή ως Su Incontru, όπου πραγματοποιούνται και οι μεγάλοι εορτασμοί.

 

Ρώμη, Ιταλία

Η Μεγάλη Παρασκευή χαρίζει διαφορετική ατμόσφαιρα στην ιταλική πρωτεύουσα, καθώς τη μέρα αυτή πραγματοποιούνται πομπές και παραστάσεις εμπνευσμένες από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όπου οι ηθοποιοί απαγγέλουν κομμάτια της Καινής Διαθήκης και συνεχίζουν με αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού και της ζωής του μέχρι τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας πραγματοποιεί τη θεία λειτουργία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.

 Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Στην άγια αυτή πόλη, την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται πομπή όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί περπατούν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση, με μερικούς, μάλιστα, να κουβαλούν το δικό τους σταυρό. Ακόμη, παρακολουθούν τη λειτουργία στο Ναό του Πανάγιου Τάφου –εκεί όπου πιστεύεται ότι έγινε η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις δύο κυρίως ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας, ενώ η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να είναι Χριστιανοί. Κι απ’ ό,τι φαίνεται το Πάσχα το τιμούν δεόντως, αφού μέρος των τελετουργιών είναι το μαστίγωμα τον πιστών που έχουν μετανοήσει, με κοτσάνια και φύλλα μπαμπού. Πέραν αυτού, πολλοί καθολικοί πραγματοποιούν μετάνοιες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σαν μια μορφή λατρείας, οι οποίες πιστεύεται ότι «καθαρίζουν» τους πιστούς από τις αμαρτίες τους, γιατρεύουν τις ασθένειες και πραγματοποιούν ευχές. Οι λιτανείες με το Χριστό να κουβαλάει το Σταυρό φυσικά δεν λείπουν.

 Φλωρεντία, Ιταλία

Την Κυριακή του Πάσχα στην Piazza del Duomo γίνεται το Scoppio del Caro, δηλαδή το Κάψιμο του Κάρου, το οποίο είναι μια κατασκευή ύψους 9 μέτρων που φτιάχτηκε πριν από 500 χρόνια και στήνεται στην πλατεία του καθεδρικού. Φυσικά, το κάρο αυτό δεν καίγεται στην πραγματικότητα, αλλά πετούν εκατοντάδες βεγγαλικά τα οποία δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα. Σε όλη τη διάρκεια του θεάματος οι καμπάνες του Giotto ηχούν γιορταστικά και σύμφωνα με την παράδοση, η καύση του εξασφαλίζει μια καλή σοδειά για τη χρονιά που έρχεται.

Ινδονησία

Η Σταύρωση αναπαριστάται πιστά σε διάφορα χριστιανικά μέρη της Ινδονησίας, με νεαρούς άντρες να θεωρούν μεγάλη τιμή να επιλεχθούν να ενσαρκώσουν τον Ιησού και να δεθούν σε σταυρούς σε διάφορες τοποθεσίες. Ο χριστιανισμός έφτασε σε νησιά όπως η Φλόρες από πορτογάλους ιεραποστόλους και σήμερα υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια καθολικοί στην Ινδονησία.