Μούχλα στο πλυντήριο ρούχων: Εξαφανίστε την με αυτό το κόλπο

27 Μαρ. 2024 - 20:55 | Χρήσιμες συμβουλές
Μούχλα στο πλυντήριο ρούχων: Εξαφανίστε την με αυτό το κόλπο

Δεν πρέπει το πλυντήριο ρούχων σας να μυρίζει χειρότερα, όταν βγάζετε τα πλυμένα ρούχα σας, από ό,τι όταν τα τοποθετείτε μέσα στον κάδο, πριν από μια πλύση. Τις περισσότερες φορές, δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ώσπου να αντιληφθείτε ότι τα ρούχα σας μυρίζουν χειρότερα μετά το πλύσιμό τους.

Μούχλα στο πλυντήριο ρούχων: Αν το πλυντήριο ρούχων σας έχει μούχλα, δεν έχει νόημα να συνεχίσετε να πλένετε τα ρούχα, πριν το καθαρίσετε.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τη βάση του πλυντηρίου, πρέπει να καθαρίσετε και τις γωνίες της συσκευής, προκειμένου να εξαλείψετε μούχλα, μύκητες και βακτήρια. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε τη μούχλα και τα βακτήρια από το πλυντήριο ρούχων σας

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία μία φορά τον μήνα, θα αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στο πλυντήριό σας.

Μούχλα στο πλυντήριο ρούχων: Βήμα βήμα η διαδικασία για να την εξαφανίσετε

  • Φορέστε γάντια και πάρτε μια παλιά πετσέτα που δεν σας πειράζει να χαλάσει.
  • Φτιάξτε ένα διάλυμα από είτε από χλωρίνη και ζεστό νερό, είτε από ξύδι και ζεστό νερό. (Προσοχή όμως, ποτέ μην αναμειγνύετε χλωρίνη και ξύδι, καθώς απελευθερώνεται τοξικό αέριο χλωρίου)
  • Βουτήξτε την πετσέτα στο διάλυμα και αρχίστε να τρίβετε οποιαδήποτε ορατή μούχλα στο πλυντήριο.
  • Φροντίστε να καθαρίσετε τη θήκη του απορρυπαντικού και την επιφάνεια γύρω από την πόρτα του κάδου.
  • Τα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν μια φλάντζα γύρω από την πόρτα του κάδου για τα ρούχα. Αν έχετε πλυντήριο ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης, καθαρίστε και στεγνώστε το καλά, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιφανειών του.
  • Εκτελέστε τον κύκλο πλύσης με την υψηλότερη θερμοκρασία του πλυντηρίου προσθέτοντας ένα φλιτζάνι χλωρίνη ή ξύδι. Αν χρησιμοποιείστε χλωρίνη, τότε τοποθετείστε την στην ειδική θήκη για χλωρίνη. Αν επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι, τότε τοποθετείστε το στη θήκη απορρυπαντικού. Αν το πλυντήριο ρούχων σας έχει κύκλο αυτοκαθαρισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη ρύθμιση. Έτσι θα εξαλείψετε την μούχλα που μπορεί να έχει αναπτυχθεί στην συσκευή.
  • Χρησιμοποιήστε μια άλλη πετσέτα και σκουπίστε την υγρασία από τις όλες τις επιφάνειες του πλυντηρίου ρούχων σας.
  • Αφήστε την πόρτα του πλυντηρίου ρούχων ανοιχτή για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα και να στεγνώσουν τα σημεία που μπορεί να κρατούν υγρασία.

Μούχλα στο πλυντήριο ρούχων: Ορισμένες επιπλέον συμβουλές για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας στο πλυντήριο ρούχων σας

Αφήστε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή όταν δεν πλένετε ρούχα

Όταν κρατάτε κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί μέσα υγρασία, η οποία οδηγεί σε ανάπτυξη βακτηρίων και δυσάρεστες οσμές. Γι’ αυτό καλύτερο είναι να αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα αμέσως μετά τον κύκλο πλύσης

Τα υγρά ρούχα μέσα στο πλυντήριο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό του. Γι’ αυτό, όταν είστε στο σπίτι αφαιρέστε αμέσως τα βρεγμένα ρούχα μέσα από το πλυντήριο μετά τον κύκλο πλύσης. Αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας, αλλά παράλληλα θα κρατήσει μακριά τη μούχλα από τα καθαρά ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες σας.

Στεγνώστε τις υγρές φλάντζες και άλλες επιφάνειες του πλυντηρίου, μετά από κάθε χρήση

Μετά από κάθε χρήση, φροντίστε να σκουπίσετε οποιοδήποτε σημείο του πλυντηρίου έχει υγρασία, όπως το καπάκι, τον κάδο, την πόρτα, τις λαστιχένιες φλάντζες και τη θήκη απορρυπαντικού.

Χρησιμοποιείστε μια παλιά πετσέτα για να αφαιρέσετε την υγρασία

Φροντίστε να στεγνώσετε τις φλάντζες και τις υπόλοιπες επιφάνειες του πλυντηρίου για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας.

Και ενώ η μόλυνση με μούχλα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε πλυντήριο ρούχων, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πλένετε τακτικά τις φλάντζες και τα στεγανοποιητικά υλικά γύρω από την πόρτα και να τα κρατάτε στεγνά.

Οι φλάντζες διασφαλίζουν ότι το νερό δεν διαρρέει γύρω από την πόρτα και κατ’ επέκταση εγκλωβίζουν υγρασίας, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μούχλας.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρείτε άμεσα από το πλυντήριο τρίχες κατοικίδιων ζώων, τσαλακωμένο χαρτί ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχει μείνει στο εσωτερικό.

Τα υγρά απορρυπαντικά μπορεί να αφήσουν κατάλοιπα στο πλυντήριο ρούχων σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας. Επομένως, αν έχετε πλυντήριο ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τη μούχλα υπό έλεγχο, είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν τον τύπο πλυντηρίου σας, το οποίο θα παράγει λιγότερο αφρό. (Αναζητήστε τα γράμματα HE στη συσκευασία).

Ακόμα καλύτερα, αποφύγετε εντελώς τα υγρά απορρυπαντικά και χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό σε σκόνη ή κάψουλες. Ό,τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο την απαιτούμενη ποσότητα απορρυπαντικού για να πλύνετε τα ρούχα σας

Πηγή: europost.gr