Προσδόκιμο ζωής: Συμβουλές για να αλλάξετε τον τρόπο που ζωής σας

02 Νοε 2022 - 19:11 | Χρήσιμες συμβουλές
Προσδόκιμο ζωής: Συμβουλές για να αλλάξετε τον τρόπο που ζωής σας

Μια μελέτη υπό την καθοδήγηση του Johns Hopkins σε 6.200 άνδρες και γυναίκες για οκτώ χρόνια διαπίστωσε ότι όσοι υιοθέτησαν τέσσερις έξυπνες συμπεριφορές μείωσαν την πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες εντός αυτού του χρονικού πλαισίου κατά ένα εκπληκτικό 80%. Πώς να ζήσετε περισσότερο; Εδώ είναι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες, όλοι υπό τον έλεγχό σας.

4 Τρόποι να αλλάξετε την ζωή σας!

  1. Μην καπνίζετε. Αν και το καλύτερο σχέδιό σας για να ζήσετε περισσότερο είναι να υιοθετήσετε και τους τέσσερις παράγοντες του τρόπου ζωής, αν έπρεπε να επιλέξετε έναν, λένε οι ερευνητές, αυτό είναι. Το κάπνισμα επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες και τους πνεύμονες και οι καπνιστές έχουν επίσης αυξημένα ποσοστά καρκίνου και κίνδυνο εγκεφαλικού.
  2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Τα πιο υγιή άτομα στη μελέτη διατήρησαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – μια αναλογία ύψους προς βάρος που μετρά τη μάζα σώματος – κάτω από 25. Για να μάθετε το ΔΜΣ σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν αριθμομηχανή ΔΜΣ. Για να επιτύχετε (και να διατηρήσετε) έναν υγιή ΔΜΣ, ασχοληθείτε με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής 3 και 4.
  3. Σηκωθείτε και κινηθείτε. Στόχος για περίπου 30 λεπτά δραστηριότητας την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Δοκιμάστε να το χωρίσετε σε τρεις περιόδους δραστηριότητας διάρκειας 10 λεπτών την ημέρα – 10 λεπτά περπάτημα το πρωί, άλλη μια για μεσημεριανό γεύμα και μια βόλτα μετά το δείπνο.
  4. Κάντε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο υγιείς άνθρωποι ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς με υγιεινά έλαια, ψάρια (και λιγότερα κόκκινα κρέατα), υδατάνθρακες ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο για μαγείρεμα.