Επικαιρότητα:

Είσαι άνω των 50 και βλέπεις πάνω από 3,5 ώρες TV ημερησίως; Δες πόσο μειώνεται η μνήμη σου

27 Οκτ. 2022 - 18:34 | Χρήσιμες συμβουλές
Είσαι άνω των 50 και βλέπεις πάνω από 3,5 ώρες TV ημερησίως; Δες πόσο μειώνεται η μνήμη σου
  • Καταρχάς, αν θέλεις να δώσεις απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να συνδέσεις την ηλικία σου και τις ώρες που παρακολουθείς τηλεόραση ημερησίως.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες τηλεόραση, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University College London, εμφανίζουν σημαντική μείωση στις ικανότητες της μνήμης τους.

Μέχρι τώρα, οι αντίστοιχες έρευνες εξέταζαν το θέμα της παρακολούθησης τηλεόρασης από τα παιδιά, συγκεντρώνοντας στοιχεία για το πόσο επιβαρυντικό είναι. Σήμερα οι έρευνες στρέφονται στους ενήλικες, διαμορφώνοντας ένα δεδομένο που μάλλον κρύβει δυσάρεστες συνέπειες.

Η έρευνα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (με μέση ηλικία 67 ετών). Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά είχαν χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ το ποσοστό της μείωσης έφθανε το 8% έως 10%.

Τι μπορείς να κάνεις εναλλακτικά με μια οθόνη
Λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

Εντούτοις, ένα καλό αντιστάθμισμα αυτού, θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη (αν όχι καθημερινώς με τον ίδιο αριθμό ωρών, αλλά ιδίως τα Σαββατοκύριακα) ενασχόληση με άλλου τύπου δραστηριότητες που ενισχύουν τη μνήμη, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα όπου θα σου δοθεί η ευκαιρία να περπατήσεις και η επικοινωνία με φίλους.

Μάλιστα, στην έρευνα αναφέρεται ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.