Πώς θα στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα τον χειμώνα - Τα 3 κόλπα

24 Οκτ. 2022 - 12:49 | Χρήσιμες συμβουλές
Πώς θα στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα τον χειμώνα - Τα 3 κόλπα

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το στέγνωμα των φρεσκοπλυμένων μας ρούχων γίνεται λίγο πιο δύσκολο, ιδίως για όσους δεν έχουν στεγνωτήριο (ή θέλουν να αποφύγουν τη χρήση του για να κάνουν οικονομία στο ρεύμα).

Σε γενικές γραμμές, εάν ο καιρός δεν είναι βροχερός, μπορούμε να απλώσουμε τα ρούχα μας έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μολονότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η έλλειψη ηλιοφάνειας ίσως κάνουν τη διαδικασία πιο χρονοβόρα.

Όταν, λοιπόν, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν το κρέμασμα των ρούχων στο μπαλκόνι, πολλοί από εμάς ίσως μπούμε στον πειρασμό να στεγνώσουμε τα ρούχα μας στο καλοριφέρ, το οποίο εάν είναι αναμμένο βοηθά πράγματι στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Ωστόσο, έχουμε αναλύσει πρόσφατα τους λόγους για τους οποίους το στέγνωμα των ρούχων στο καλοριφέρ είναι λάθος και μπορεί να οδηγήσει σε φουσκωμένους λογαριασμούς και επιδείνωση της ποιότητας στην ατμόσφαιρα του χώρου.

Πώς θα στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα το χειμώνα - Τα κόλπα με το πλυντήριο
Ξέρουμε ότι, για λόγους εξοικονόμησης ρεύματος, πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο όταν είναι μισογεμάτο, ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάμε μία ισορροπία και να μη γεμίζουμε το πλυντήριο ασφυκτικά.

Ειδικότερα, οι ειδικοί συμβουλεύουν όταν βάζουμε πλυντήριο να αφήνουμε ένα κενό στο μέγεθος μίας παλάμης περίπου, ανάμεσα στη στοίβα των ρούχων και στην κορυφή του κάδου, για να εξασφαλίσουμε ότι τα ρούχα θα πλυθούν και θα στυφτούν σωστά, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στο στέγνωμά τους μετέπειτα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα καθαριότητας «Cleanipedia», μία ακόμα συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα πλύσης με τις περισσότερες στροφές, προκειμένου να αφαιρεθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα νερού από τα ρούχα κατά τη διάρκεια της πλύσης. Φυσικά, είναι σημαντικό να διαβάσουμε πρώτα προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων μας και να μην ξεπεράσουμε το αναγραφόμενο όριο.

Πώς θα στεγνώσετε τα ρούχα γρήγορα το χειμώνα – Η σωστή ώρα
Όπως είπαμε και παραπάνω, εάν ο καιρός είναι καλός, τότε μπορείτε να κρεμάσετε τα ρούχα σας σε μία απλώστρα στο μπαλκόνι, ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό τα ρούχα να απλωθούν το πρωί, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τις ακτίνες του ηλίου.

 
Εάν, από την άλλη, αποφασίσετε να απλώσετε τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού (επειδή ο καιρός δεν είναι καλός ή πολύ απλά διότι δεν διαθέτετε μπαλκόνι), τότε το ιδανικό είναι να απλώσετε τα ρούχα το απόγευμα, έτσι ώστε να παραμείνουν απλωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό, αφενός εξασφαλίζει ότι είναι πιθανότερο να είναι στεγνά τα ρούχα το πρωί, αφετέρου προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν θα σας ενοχλούν τα απλωμένα ρούχα μέσα στη μέρα.

Οι κατάλληλοι χώροι του σπιτιού για να στεγνώσουμε τα ρούχα
Αναζητώντας τον κατάλληλο χώρο για να στεγνώσετε τα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές.

Επιλέξτε ένα χώρο που αερίζεται καλά (ιδανικά, να έχει τουλάχιστον δύο παράθυρα, ώστε να δημιουργείται ρεύμα). Με αυτό τον τρόπο, θα στεγνώσουν τα ρούχα πιο γρήγορα και θα αποφύγετε τον κίνδυνο σχηματισμού μούχλας.
Μην κρεμάτε τα ρούχα στους χώρους που περνάτε τον περισσότερο χρόνο, καθώς τα βρεγμένα υφάσματα αυξάνουν την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που μειώνει την ποιότητα του αέρα. Εάν, λοιπόν, περνάτε τον περισσότερο χρόνο στο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να κρεμάσετε τα ρούχα σας στο σαλόνι.
Χρησιμοποιείστε έναν αφυγραντήρα, για πιο γρήγορα αποτελέσματα αλλά και για να μειώσετε την αυξημένη υγρασία που απελευθερώνουν τα βρεγμένα ρούχα σας.
Ανοίξτε τα φερμουάρ και γυρίστε τις τσέπες πριν κρεμάσετε τα ρούχα (εάν αποφασίσετε να τα κρεμάσετε, περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους για να στεγνώσετε τα ρούχα θα διαβάσετε ακριβώς παρακάτω), για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Πώς μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι
Οι βασικοί τρόποι για να στεγνώσετε τα ρούχα σας στο εσωτερικό του σπιτιού είναι τρεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

Απλώστρα ρούχων ή κρεμάστρα

Οι κρεμάστρες είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος για να στεγνώσετε τα ρούχα σας, ενώ με μία κίνηση εξασφαλίζετε ότι θα αποφύγετε και το σιδέρωμα, καθώς θα στεγνώσουν ομοιόμορφα, χωρίς ζάρες.

Εάν όμως τα ρούχα που θέλετε να στεγνώσετε είναι πολλά, η συμπεριλαμβάνονται και σεντόνια, τότε μία απλώστρα εσωτερικού χώρου θα σας βοηθήσει να κρεμάσετε τα υφάσματα με τέτοιο τρόπο ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.

Πώς θα στεγνώσετε τα ρούχα σας με μία πετσέτα

Ως γνωστόν, οι πετσέτες είναι ιδιαίτερα απορροφητικές, επομένως μπορούν να επιταχύνουν κατά πολύ τη διαδικασία του στεγνώματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Cleanipedia», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

Τοποθετήστε το ρούχο που θέλετε να στεγνώσετε πάνω σε μία στεγνή, καθαρή πετσέτα.
Τυλίξτε σε κυλινδρικό σχήμα.
«Ρολάρετε» τον κύλινδρο αυτόν, ασκώντας παράλληλα πίεση προκειμένου να αφαιρεθεί η υγρασία.
Επαναλάβετε με δεύτερη πετσέτα, εάν χρειάζεται.
Σιδερώστε, εφόσον το ρούχο θα έχει τσαλακωθεί. Το σιδέρωμα επίσης βοηθά στο να στεγνώσει το νωπό σας ρούχο ακόμα πιο γρήγορα.
Πιστολάκι μαλλιών

 
Εάν θέλετε να στεγνώσετε γρήγορα ένα απλό, υφασμάτινο ρούχο, χωρίς στάμπες, τότε μία καλή λύση είναι και το πιστολάκι μαλλιών.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στεγνώσετε το ρούχο από πάνω προς το κάτω μπρος-πίσω, χρησιμοποιώντας τη χαμηλή ή τη μεσαία ένταση και θερμότητα (για να προστατεύσετε το ύφασμα). Έπειτα, μπορείτε να γυρίσετε το μπλουζάκι μέσα-έξω και να επαναλάβετε τη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσετε πως θα έχει στεγνώσει πλήρως.