Κάθε πότε πρέπει να πλένετε το χαλάκι του μπάνιου

17 Οκτ. 2022 - 05:25 | Χρήσιμες συμβουλές
Κάθε πότε πρέπει να πλένετε το χαλάκι του μπάνιου

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε ένα βαθύ καθάρισμα στο μπάνιο σας, μην ξεχάσετε τα χαλάκια μπάνιου, τα οποία τις περισσότερες φορές σίγουρα παραλείπετε να καθαρίσετε.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βγαίνετε από το ντους και να πατάτε σε ένα καθαρό και αφράτο χαλάκι. Κάθε πότε, όμως, πρέπει να το πλένετε και ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος για να πλύνετε το χαλάκι του μπάνιου σας;

 
Πώς να πλύνετε τα χαλάκια μπάνιου
   
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την ετικέτα φροντίδας. Η ετικέτα θα σας πει αν το χαλάκι μπάνιου σας πρέπει να πλένεται στο πλυντήριο ή στο χέρι. Οι περισσότεροι τύποι, συμπεριλαμβανομένων των βαμβακερών, των σενίλ και του αφρού μνήμης, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

Αν το χαλί σας έχει επένδυση από καουτσούκ ή λάτεξ, είναι ασφαλές να το βάλετε στο πλυντήριο, εκτός αν έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει. Σε αυτή την περίπτωση, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το χαλί- διαφορετικά μπορεί να διαλυθεί στο πλυντήριο. Λάβετε υπόψη σας, όμως, ότι  θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα χαλάκια μπάνιου σας περίπου κάθε δύο χρόνια.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα χαλάκια μπάνιου σας είναι καθαρά και απαλλαγμένα από βακτήρια. Απλώς τινάξτε μακριά τυχόν υπολείμματα και, στη συνέχεια, πλύνετε το χαλί σας μέσω ενός κανονικού κύκλου πλύσης στην κρύα ρύθμιση. Χρησιμοποιήστε το κανονικό σας απορρυπαντικό και αποφύγετε το ξύδι ή τη χλωρίνη, τα οποία μπορεί να βλάψουν ορισμένα χαλάκια.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα χαλάκια μπάνιου μπορεί να βαρύνουν στο πλύσιμο, γι’ αυτό μην πλένετε περισσότερα από δύο ταυτόχρονα. (Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να μη χρησιμοποιείτε ποτέ το πλυντήριο για τα χαλάκια μπάνιου για να αποφύγετε πιθανή ζημιά στο πλυντήριο).

Ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας για τις οδηγίες στεγνώματος. Γενικά, τα χαλιά από βαμβάκι, σενίλ και πολυεστέρα μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο στη χαμηλή ρύθμιση, ενώ για τα χαλάκια από αφρώδες υλικό μνήμης καλύτερα να τα κρεμάσετε σε μια κρεμάστρα για να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα χαλιά μπάνιου σας
   
Το Taste of Home συνιστά να πλένετε τα χαλάκια μπάνιου σας μία φορά την εβδομάδα, με την ίδια συχνότητα που καθαρίζετε το μπάνιο σας. Εάν, όμως, το μπάνιο σας είναι ιδιαίτερα υγρό, ίσως χρειαστεί να αφήσετε τα χαλάκια σας να στεγνώσουν μετά το ντους ή το μπάνιο.

Τέλος, διατηρώντας τα όσο το δυνατόν πιο στεγνά μεταξύ των πλύσεων, θα βοηθήσετε στην αποφυγή ανάπτυξης μούχλας και βακτηρίων.