Αυτές είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα

31 Αυγ. 2022 - 09:11 | Χρήσιμες συμβουλές
Αυτές είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει προκληθεί ύστερα από την ταχεία άνοδο των παγκοσμίων τιμών του φυσικού αερίου. 

Ποιες οικιακές συσκευές καίνε πολύ ρεύμα
Η συσκευή που καίει αρκετό ρεύμα είναι το σίδερο, το οποίο ευθύνεται για την κατανάλωση περίπου 20 κιλοβατώρων μηνιαίως στα ελληνικά σπίτια.  
Επίσης, μεγάλη κατανάλωση εμφανίζει το πλυντήριο ρούχων, το κλιματιστικό, που χρησιμοποιείται κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους όποιους οι θερμοκρασίες – ειδικά στην Αθήνα – είναι μονίμως, υψηλές, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η κουζίνα και ιδιαίτερα ο φούρνος και το ψυγείο.

Αυτή είναι η αναλυτική κατανάλωση των πιο ενεργοβόρων συσκευών στο σπίτι μηνιαίως:

Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)
Η κατανάλωση έχει να κάνει φυσικά με τη χρήση, καθώς υπάρχουν ορισμένες συσκευές, όπως παραδείγματος χάριν ο βραστήρας, ο οποίος χρησιμοποιείται καθημερινά για μόλις μερικά λεπτά.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας
Πέρα από τη λελογισμένη χρήση, ένας ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, έδωσε και μερικές συμβουλές σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας εν καιρώ κρίσης.

Συγκεκριμένα για το σίδερο δήλωσε:

«Προτείνουμε κάτω από το σιδερόπανο να βάλουμε ένα φύλλο αλουμινίου, το όποιο είναι ένα θερμόφιλο υλικό, που σημαίνει πως η θερμότητα επιστρέφει στο πίσω μέρος του υφάσματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να σιδερώσουμε τα ρούχα και από τις 20 κιλοβατώρες τον μήνα να πέσουμε στις 10. Σημαντικό είναι, τέλος, να είναι τα ρούχα νωπά».

Όσον αφορά το πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να σετάρουμε τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς πλύσης και σχετικά με το κλιματιστικό, να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία του τους καλοκαιρινούς μήνες στους 27 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, σημαντικό είναι, κατά τον ίδιο, να προμηθευτούμε νέους και σύγχρονους θερμοσίφωνες, κουζίνες, και ψυγεία που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Τέλος, σημείωσε πως θα μπορούσαμε να κλείνουμε τον φούρνο της κουζίνας 10 έως 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε έως και 12% ενέργειας, που σε διαφορετική περίπτωση απλά θα είχε σπαταληθεί χωρίς αντίκρισμα.