Η άσκηση που αποκαλύπτει πόσα χρόνια θα ζήσετε

26 Αυγ. 2022 - 08:17 | Χρήσιμες συμβουλές
Η άσκηση που αποκαλύπτει πόσα χρόνια θα ζήσετε

Αποκαλυπτική φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα, η ικανότητά μας να ισορροπούμε στο ένα μας πόδι για μόλις 10 δευτερόλεπτα. Μια ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται τώρα ότι η αδυναμία των μεσηλίκων και ηλικιωμένων ανθρώπων να ισορροπήσουν με επιτυχία μπορεί να αποκαλύπτει ακόμη και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε 1.700 συμμετέχοντες ηλικίας 51-75 ετών, εκ των οποίων κανείς δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα κινητικότητας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα διάστημα 7 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ ισορροπίας, προσπαθώντας να σταθούν στο ένα τους πόδι για 10 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα αυτών των τεστ, ενώ εξέτασαν και τους ιατρικούς φακέλους των εθελοντών, συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος και οι υποκείμενες συνθήκες υγείας κάθε συμμετέχοντα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 123 συμμετέχοντες έφυγαν από τη ζωή για διάφορα αίτια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που απέτυχαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι – οποιοδήποτε από τα δύο – για τουλάχιστον 10 λεπτά διέτρεχαν 84% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι μελετητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους ήταν παρατηρητική, επομένως μπόρεσε μεν να καταλήξει σε έναν συσχετισμό μεταξύ ισορροπίας και κινδύνου για πρόωρο θάνατο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει τα αίτια του συσχετισμού αυτού.

Τόνισαν, επιπλέον, ότι η σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ισορροπίας και του κινδύνου πρόωρου θανάτου δεν ισοδυναμεί και με την αντίστροφη σχέση. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι εάν εξασκήσετε την ισορροπία σας μπορείτε να εξασφαλίσετε μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, οι ασκήσεις ισορροπίας είναι γενικότερα ωφέλιμες για τον οργανισμό, αφού δυναμώνουν το σώμα, κρατώντας το μακριά από επικίνδυνες και επίπονες πτώσεις.

 Αν θέλετε να κάνετε ένα τεστ για να δοκιμάσετε την ισορροπία σας, σταθείτε κοντά σε έναν πάγκο, ώστε να μπορείτε να στηριχθείτε κάπου εφόσον χρειαστεί. Για να ισορροπήσετε στο αριστερό σας πόδι, κρατήστε τα χέρια σας στα πλάγια και τοποθετήστε αργά το πάνω μέρος του δεξιού σας ποδιού στην αριστερή γάμπα. Σταθείτε έτσι για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, επαναλάβετε, αντιστρέφοντας τις θέσεις των ποδιών. Εξασκηθείτε κάθε μέρα και δείτε πόσο βελτιώνεται η ισορροπία σας.

Πηγή: ygeiamou.gr