Επικαιρότητα:

Σκύλος – Θερμοπληξία: Πως εκδηλώνεται; Συμβουλές SOS για να τον δροσίσετε

17 Ιουλ. 2022 - 15:36 | Χρήσιμες συμβουλές
Σκύλος – Θερμοπληξία: Πως εκδηλώνεται; Συμβουλές SOS για να τον δροσίσετε

Στην κάψα του καλοκαιριού οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς κι εκείνος μπορεί να πάθει θερμοπληξία.

«Ο όρος θερμοπληξία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σωρεία συμπτωμάτων, ή/και συμπεριφορών, που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα σκυλιά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με την εφίδρωση -μιας και έχουν μόνο μια μικρή ποσότητα ιδρωτοποιών αδένων, και αυτή είναι στα πατουσάκια τους, αλλά το κάνουν μόνο με το λαχάνιασμα», εξηγεί ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Δυστυχώς, τα περισσότερα περιστατικά θερμοπληξίας στους σκύλους, όπως επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος, οφείλονται στην αμέλεια των ιδιοκτητών τους, καθώς τους αφήνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο αμάξι, χωρίς αερισμό ή air condition, σε αυλές, όπου δεν υπάρχουν σκιερά σημεία, έτσι ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τον ήλιο, ή δεν τους διαθέτουν επαρκές νερό.

Επίσης, η θερμοπληξία στα σκυλιά μπορεί να προκληθεί αν ασκούνται πολύ έντονα όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αναφέρει ο κτηνίατρος και επισημαίνει ότι οι βραχυκεφαλικές φυλές -όπως είναι τα Pugs- λόγω του μικρότερου αναπνευστικού τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη θερμοπληξία, ακόμη και αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ακραίες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, στα σκυλιά που για οποιονδήποτε λόγο φοράνε φίμωτρο, καθώς δεν μπορούν εύκολα να λαχανιάσουν, όπως και στα υπερήλικα, ή στα σκυλιά που πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

«Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι ποικίλα, με τα κυριότερα από αυτά να είναι, ο αυξημένος ρυθμός αναπνοής, το συνεχές λαχάνιασμα, οι στεγνοί ή ερεθισμένοι βλεννογόνοι, η σιελόρροια, οι εμετοί, οι διάρροιες, ο λήθαργος και ο αποπροσανατολισμός, καθώς και η κατάρρευση του σκύλου, ή οι σπαστικές κρίσεις», ενημερώνει ο κ. Γινάργυρος.

Πρώτες βοήθειες

Επισημαίνει ότι η θερμοπληξία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό, γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, έτσι ώστε να εξετάσει τον σκύλο σας το συντομότερο δυνατόν.

«Μέχρι τότε, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε ελεγχόμενα τη θερμοκρασία του. Δροσίστε τον με νερό βρύσης στο κεφάλι, στην κοιλιά, ή στα πόδια, ή καλύψτε τον με βρεγμένα ρούχα. Αν χρησιμοποιήσετε βρεγμένα ρούχα, ή πετσέτες, φροντίστε να τα αλλάζετε συχνά, αλλιώς θα αρχίσουν να παγιδεύουν ζέστη. Επίσης, μεριμνήστε να υπάρχει σταθερή ροή δροσερού αέρα με ανεμιστήρα ή air condition. Τέλος, ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του άφθονο πόσιμο νερό, και μπορεί να πίνει όσο θέλει», συμβουλεύει ο κτηνίατρος.

Η ιατρική πρόγνωση των περιστατικών, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, εξαρτάται από το πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία του ζώου, αλλά και από το χρονικό διάστημα που υπέφερε ο σκύλος από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, καθώς και από την κατάσταση της υγείας του πριν από το επεισόδιο.

Τέλος, ο κ. Γινάργυρος υπογραμμίζει: «Αν και τα περισσότερα περιστατικά πάνε αρκετά καλά, όταν τους παρέχεται άμεσα ιατρική φροντίδα, σε κάποια πιο σοβαρά, μπορεί να παρουσιαστεί μόνιμη οργανική ανεπάρκεια, ή και σοβαρότατες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια του ζώου».

Πηγή: ygeiamou.gr