Τέσσερα σημάδια που φανερώνουν τοξική ζήλεια και δεν πρέπει να αμελήσεις

18 Ιαν. 2025 - 12:10 | Σχέσεις
Τέσσερα σημάδια που φανερώνουν τοξική ζήλεια και δεν πρέπει να αμελήσεις

Το αίσθημα της ζήλιας, ακόμα και στις πιο «δουλεμένες» και υγιείς σχέσεις, είναι πιθανώς αναπόφευκτο, καθώς όταν ερωτευόμαστε και συνδεόμαστε με το ταίρι μας, ένα κομμάτι του εαυτού μας μπορεί να νιώσει ανασφάλεια και απειλή όταν κάποια συνθήκη ή πρόσωπο απομακρύνει τον/την σύντροφό μας από εμάς.

Η ζήλεια από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. «Αν και σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει αυτό το συναίσθημα, η ζήλια μπορεί να είναι ένας υγιής δείκτης ότι ίσως δεν αισθανόμαστε ασφαλείς και χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω επιβεβαίωση από τον σύντροφό μας», αναφέρει θεραπεύτρια ζευγαριών.

Ωστόσο, όταν η ανασφάλεια εξελίσσεται σε εκρηκτικές, παράλογες και χειριστικές συμπεριφορές, τότε σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο μπορεί να είναι πολύ λεπτή, γι' αυτό και θεραπευτές έχουν αναφέρει κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η ζήλια έχει περάσει τα όρια.

4 σημάδια που φανερώνουν τοξική ζήλεια και δεν πρέπει να αμελήσεις

Παρακολουθεί κάθε σου κίνηση
Αν απαιτεί να ξέρει συνεχώς πού βρίσκεσαι ή να δει τα μηνύματά σου με τη δικαιολογία ότι «δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα να κρύψεις», αυτό δείχνει τοξική ζήλια. Η συνεχής παρακολούθηση της ιδιωτικότητάς σου μπορεί να είναι ένδειξη συναισθηματικής κακοποίησης. Σε μια υγιή σχέση, θα πρέπει να νιώθεις ασφαλής και όχι καταπιεσμένη/-ος ή περιορισμένη/-ος.

Η ζήλεια οδηγεί σε εκρήξεις θυμού
Αν συχνά νιώθεις ότι πρέπει να προσέχεις κάθε σου κίνηση ή να λες ψέματα για να αποφύγεις καυγάδες, αυτό είναι σοβαρό σημάδι, λέει ειδικός. Αν έχεις άγχος για το πώς θα αντιδράσει, σημαίνει ότι δεν νιώθεις ασφαλής ή σίγουρος/η στη σχέση, και αυτό μπορεί να υποδεικνύει συναισθηματική κακοποίηση.

Δεν σε αφήνει να περνάς χρόνο μόν@ με τους φίλους σου
Είναι φυσικό να νιώθει κάποια/-ος ανασφάλεια όταν ο/η σύντροφός τ@ γελάει με άλλους, αλλά η διαφορά είναι ότι η ζήλια πρέπει να είναι προσωρινή, όχι χειριστική. Αν ο σύντροφός σου ανησυχεί για τις επαφές σου με άλλους, μπορείς να συζητήσεις και να θέσεις όρια. Ωστόσο, αν συνεχίζει να αμφισβητεί ή να ελέγχει τις σχέσεις σου, έχει υπερβολική ανασφάλεια και αυτό μπορεί να είναι χειριστική και κακοποιητική συμπεριφορά, η ζήλεια που παρουσιάζεται ως φροντίδα.

Προσπαθεί να σε απομονώσει από όλους
Προσπαθεί να σε απομονώσει από φίλους και οικογένεια. Αν ο σύντροφός σου υποτιμά τους αγαπημένους σου ή προσπαθεί να σε πείσει ότι είναι το μόνο άτομο που μπορείς να εμπιστευτείς, αυτό είναι σοβαρό σημάδι ελέγχου και χειραγώγησης. Η απομόνωση από το υποστηρικτικό σου δίκτυο είναι συχνά προάγγελος μιας κακοποιητικής σχέσης. Ο πραγματικός σύντροφος σε ενθαρρύνει να παραμείνεις ανεξάρτητος/η και να διατηρείς τις σχέσεις και τα ενδιαφέροντά σου.

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε κίνδυνο κάλεσε στο 15900. Η Γραμμή SOS δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.

πηγή: ladylike.gr