Επικαιρότητα:

Τα 8 μαθήματα ζωής που οι γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς

31 Ιουλ. 2024 - 12:47 | Σχέσεις
Τα 8 μαθήματα ζωής που οι γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς

Αν είστε γυναίκα που διανύει την τρίτη, τέταρτη, ή και την πέμπτη δεκαετία της ζωής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα έχετε νιώσει πως έπρεπε να γνωρίζετε κάποια πράγματα νωρίτερα. Αναδρομικά, αλλάζουμε τη θεώρηση που έχουμε για τη ζωή.

Η ψυχολογία έχει εντοπίσει 8 μαθήματα – «κλειδιά» που όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να γνωρίζουν νωρίτερα στη ζωή τους.

 Τα 8 μαθήματα ζωής που οι γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς

  1. Η σημασία της αυτοφροντίδας
  2. Η αποδοχή της αποτυχίας
  3. Η δύναμη της θετικής σκέψης
  4. Δεν χρειάζεται να είστε πάντα μία χαρά
  5. Ο μύθος της τέλειας ζωής
  6. Η αξία της αληθινής φιλίας
  7. Το να λέτε «όχι» δείχνει αυτοσεβασμό
  8. Είστε ολοκληρωμένη, όπως ακριβώς είστε


Η σημασία της αυτοφροντίδας 
Η αυτοφροντίδα είναι αναγκαία ώστε να έχουμε τη δύναμη να βοηθάμε τους γύρω μας. Η σημασία της, όμως, είναι ένα μάθημα που πολλές γυναίκες εύχονται να είχαν πάρει νωρίτερα. Η αυτοφροντίδα δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο.

Αυτοφροντίδα είναι ο σεβασμός των ορίων, η φροντίδα της ψυχικής υγείας και ο σεβασμός του προσωπικού χρόνου. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η παραμέληση της αυτοφροντίδας μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση, ακόμη και σε προβλήματα ψυχικής υγείας, με τα συνηθέστερα το άγχος και την κατάθλιψη.

Αρκετές γυναίκες ωστόσο, παραμελούν την φροντίδα του εαυτού τους, μέχρι να φτάσουν στα όρια των αντοχών τους. Συνήθως, η εκτίμηση της φροντίδας του εαυτού γίνεται μάθημα μόνο μετά από μία περίοδο έντονου άγχους ή πίεσης.


Η αποδοχή της αποτυχίας 
Η αποτυχία δεν σηματοδοτεί το τέλος της αποτυχίας, αλλά είναι ένα αναπόσπαστο στάδιο προς την πορεία της. Από μικρή ηλικία, μας μαθαίνουν να αποφεύγουμε την αποτυχία.

Μας ωθούν πάντα να προσπαθούμε για το τέλειο, να βάζουμε  τα δυνατά μας. Μία νοοτροπία που συχνά ευθύνεται για τη στασιμότητά μας. Άλλωστε, τα πιο πολύτιμα μαθήματα μας τα δίνει η αποτυχία. Τότε ανακαλύπτουμε τις αντοχές, την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.

Οι ανατροπές και οι αποτυχίες προσφέρουν εύφορο έδαφος για εξέλιξη και πρόοδο. Είναι ευκαιρίες για επαναξιολόγηση, μάθηση, ενδυνάμωση. Πολλές είναι οι γυναίκες που συνειδητοποιούν ότι οι αποτυχίες τους, ήταν καθοριστικές  στη βελτίωση και την επιτυχία τους αργότερα στη ζωή.

Καταλαβαίνουν δηλαδή ότι, μπορεί τότε να έμοιαζαν, αλλά δεν ήταν εμπόδια στην περαιτέρω πορεία τους. Αντί να φοβάστε την αποτυχία, θεωρήστε την ένα κομμάτι της ζωής και της ανάπτυξής σας.

Η δύναμη της θετικής σκέψης
Η νοοτροπία μας επηρεάζει τα βιώματά μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι, η θετική στάση προς τη ζωή, μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες, ενώ βελτιώνει τη σωματική μας υγεία καθώς και τη συνολική ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή.

Θετική στάση, δεν σημαίνει απώθηση των προβλημάτων. Το αντίθετο, σημαίνει την προσέγγισή τους με εποικοδομητική διάθεση επίλυσής τους. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιούμε ότι οι στάσεις μας έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις εμπειρίες και την αντίληψή μας για τη ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσεις μία δύσκολη κατάσταση: ένας είναι να δεις τη δυσκολία σαν καταστροφή και ένας άλλος, να την αξιοποιήσεις ως ευκαιρία για εξέλιξη. Η διατήρηση μίας θετικής στάσης προς τη ζωή, ακόμη και ενώπιον των δυσκολιών, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα το στρες.

Η δύναμη της θετικής αντίληψης για τη ζωή, είναι ένα μάθημα το οποίο δυστυχώς, πολλές γυναίκες αργούν να πάρουν.

Δεν χρειάζεται να είστε πάντα μία χαρά 
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, όταν η ζωή γίνεται απαιτητική, τότε θεωρούμε ότι πρέπει να κρύβουμε τις αδυναμίες μας και να δείχνουμε ατρόμητες. Κάποιες φορές, είναι αναγκαίο να ρίχνουμε τις άμυνες και να δείχνουμε την ευάλωτη πλευρά μας.

Δεν χρειάζεται, ούτε είναι εφικτό να είμαστε πάντα δυνατές. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξουθένωση και αίσθημα αδυναμίας.

Ο μύθος της τέλειας ζωής 
Η ζωή χρειάζεται ισορροπία. Η πίεση να τα έχουμε όλα, την τέλεια δουλειά, το άψογο σπίτι, έντονη κοινωνική ζωή είναι μία προσδοκία που κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται εγκλωβισμένες στην ανεπάρκεια.

Η αντίληψη ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει τα πάντα στη ζωή, ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας, παρά στην πραγματικότητα. Όσο εξελίσσεται η ζωή, συνειδητοποιούμε ότι μεγαλύτερη αξία έχει να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές και να θέτουμε προτεραιότητες.

Η πίεση να τα καταφέρει όλα, μπορεί να φορτώσει μία γυναίκα με άσκοπο στρες, οδηγώντας την σε απογοήτευση. Μεγαλύτερη αξία έχει, κάθε γυναίκα να εστιάζει σε όσα έχουν πραγματικά σημασία και να επιδιώκει εκείνα που κάνουν την ίδια ευτυχισμένη.

Χρειάζεται να περάσουν χρόνια μέχρι οι γυναίκες να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι λίστα από πράγματα που «πρέπει» να καταφέρεις. Αντίθετα, η ουσία της ζωής είναι η ισορροπία, το πάθος, η απόλαυση των στιγμών της κάθε μέρας.

Η  αξία της αληθινής φιλίας
Όσο είμαστε νέες, μας ενδιαφέρει να έχουμε πολλούς φίλους. Όσο όμως μαθαίνουμε τη ζωή και τις δυσκολίες της, συνειδητοποιούμε την αξία των αληθινών φίλων. Οι καλοί φίλοι είναι εκείνοι που θα μας στηρίξουν σε μία δύσκολη στιγμή.

Η παρουσία ανθρώπων που μας νοιάζονται είναι αρκετή για να μας δώσει δύναμη. Ορισμένες εμπειρίες στη ζωή, μας αποδεικνύουν ότι, η αληθινή φιλία δεν κάνει θόρυβο. Αντίθετα, είναι η διακριτική, αλλά μόνιμη στήριξη των έμπιστων ανθρώπων μας στα δύσκολα. Η αξία της αληθινής φιλίας, είναι ένα μάθημα που πολλές γυναίκες αργούν να πάρουν στη ζωή.

Το να λέτε «όχι» δείχνει αυτοσεβασμό 
Πολλές γυναίκες διστάζουν να πουν «όχι». Έτσι, δεσμευόμαστε ή θυσιάζουμε τις δικές μας ανάγκες, μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσουμε τους άλλους. Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Η ικανότητα μίας γυναίκας να πει «όχι», δείχνει ότι μπορεί να θέτει όρια και κυρίως ότι σέβεται τον χρόνο και την ενέργειά της.

Είστε ολοκληρωμένη, όπως ακριβώς είστε
Σε μία κοινωνία που μας ωθεί πάντα να κάνουμε περισσότερα, να αποκτούμε περισσότερα, το αίσθημα της ανεπάρκειας, είναι αναπόφευκτο. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας και νιώθουμε πίεση ν’ ανταποκριθούμε σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Το πιο σημαντικό μάθημα είναι πώς: αξίζετε όπως ακριβώς και γι’ αυτό που είστε. Η αξία μίας γυναίκας δεν είναι προσαρτημένη στα κατορθώματά της, ούτε την εμφάνιση ή τα υλικά αγαθά. Η αξία εξαρτάται μόνο από το τι άνθρωπος είστε: τον χαρακτήρα, τις αξίες, την ευγένεια, τη συμπόνοια.

Πολλές γυναίκες, αργούν να καταλάβουν ότι η αναζήτηση της τελειότητας και η ανάγκη της αποδοχής, από τους άλλους, είναι μία μάταιη προσδοκία. Είναι όμως, ένα μάθημα που όλες θα ήθελαν να γνωρίζουν νωρίτερα. Δεν έχετε ν’ αποδείξετε την αξία σας σε κανέναν.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός
Η ζωή είναι ταξίδι. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε κάτι νέο που θα μας ωφελήσει. Τα 8 σημαντικά μαθήματα, μας διδάσκουν τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ακολουθεί το δικό του, μοναδικό μονοπάτι. Ωστόσο, οι παραπάνω αλήθειες είναι δείκτες που μας καθοδηγούν προς τις ουσιαστικές αξίες στη ζωή του ανθρώπου.

.enikos