Επικαιρότητα:

Τα 8 διακριτικά σημάδια ότι κάνετε πάρα πολλά για τους άλλους και ήρθε η ώρα να φροντίσετε τον εαυτό σας

21 Ιουν. 2024 - 11:29 | Σχέσεις
Τα 8 διακριτικά σημάδια ότι κάνετε πάρα πολλά για τους άλλους και ήρθε η ώρα να φροντίσετε τον εαυτό σας

Ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους φιλότιμοι και θέλουν να προσφέρουν στους άλλους. Υπάρχει ωστόσο μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προσφορά και τη θυσία για χάρη των άλλων.

Οι γενναιόδωροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι έχουν ξεπεράσει τη γραμμή αυτή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συναισθήματα θυμού και σε εξουθένωση. Παρακάτω θα διαβάσετε ποια είναι τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι ξεπερνάτε τα όρια σας, κάνετε πολλά για τους άλλους και είναι καιρός να αρχίσετε να επικεντρώνεστε λίγο περισσότερο στις δικές σας ανάγκες.

 Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάνετε πολλά για τους άλλους

  1. Είστε διαρκώς κουρασμένοι
  2. Οι δικές σας δουλειές «πηγαίνουν πίσω»
  3. Ο θυμός σας σιγοβράζει
  4. Δεν έχετε χρόνο για αυτοφροντίδα
  5. Νιώθετε ενοχές όταν λέτε «όχι»
  6. Οι άλλοι σας θεωρούν δεδομένο
  7. Παραμελείτε τα δικά όνειρα και στόχους
  8. Είστε εξουθενωμένος συναισθηματικά

Είστε διαρκώς κουρασμένοι 
Η μόνιμη αίσθηση κούρασης αποτελεί σημάδι ότι δίνετε υπερβολικά πολλά στους άλλους. Όλοι έχουμε ανάγκη από χαλάρωση και ξεκούραση κάποιες φορές.

Αν παρατηρείτε ότι νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύετε πολλή ενέργεια στο να ικανοποιείτε τις ανάγκες των άλλων, παραμελώντας τις δικές σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι αποκλειστικά για εσάς. Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε, τότε ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε κάποια όρια και να φροντίσετε λίγο παραπάνω τις ανάγκες σας. Η φροντίδα του εαυτού σας δεν είναι εγωισμός, αλλά μια αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία σας.

Οι δικές σας δουλειές «πηγαίνουν πίσω»
Αν, έχοντας γυρίσει στο σπίτι, παρατηρείτε μονίμως ότι δεν έχετε κάνει ούτε τις μισές από τις δουλειές που σχεδιάζατε, τότε ίσως δαπανάτε υπερβολικά πολύ χρόνο βοηθώντας τους άλλους. Μήπως:

  •  Θυσιάζετε έξτρα χρόνο στη δουλειά για να βοηθήσετε τους συναδέλφους;
  • Τρέχετε για να βοηθήσετε φίλους;
  • Γίνεστε το «στήριγμα» οποιουδήποτε έχει ανάγκη;

Όσο κάνετε όλα τα παραπάνω, οι δικές σας ευθύνες θα μένουν πίσω και θα συσσωρεύονται, με κόστος για την ψυχική και τη σωματική σας υγεία. Να θυμάστε ότι οι δικές σας ανάγκες και δουλειές είναι εξίσου σημαντικές και απαιτούν και αυτές χρόνο και ενέργεια.

Αν βλέπετε ότι τα προσωπικά ή επαγγελματικά σας καθήκοντα μένουν πίσω για χάρη των άλλων, αυτό είναι σημάδι ότι θυσιάζεστε και, είναι καιρός για επαναξιολόγηση ώστε να βρείτε τον χρόνο που έχουν ανάγκη οι δικές σας υποθέσεις.

Ο θυμός σας σιγοβράζει 
Κάτι που ίσως δεν υποψιάζεστε, είναι πως, όταν νιώθουμε παραμελημένοι, αρχίζει μέσα μας να σιγοβράζει το συναίσθημα του θυμού. Αν εσείς είστε ένας άνθρωπος που νοιάζεται διαρκώς για τους άλλους, ίσως κάποια στιγμή νιώσετε ότι δεν εκτιμούν τις προσπάθειές σας. Έτσι θα αρχίσετε να νιώθετε θυμό και πικρία προς όσους έχετε βοηθήσει.

Το συναίσθημα αυτό δεν σημαίνει πως είστε αρνητικό άτομο, απλώς αποτελεί μια φυσιολογική, ανθρώπινη αντίδραση όταν οι άλλοι δεν εκτιμούν τις προσπάθειές μας, ή ήταν βλέπουμε να μην υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις.

Σε περίπτωση που βιώνετε τέτοιου είδους συναισθήματα, αυτό είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι πιέζετε πολύ τον εαυτό σας για χάρη των άλλων, χωρίς να λαμβάνετε την αντίστοιχη εκτίμηση ή ανταμοιβή. Μην ξεχνάτε ν’ αφιερώνετε ουσιαστικό χρόνο και για τον εαυτό σας.

Δεν έχετε χρόνο για αυτοφροντίδα 

Η φροντίδα του εαυτού είναι μια αναγκαιότητα. Δεν είναι πολυτέλεια. Συχνά όμως, όταν θέλουμε να φροντίσουμε όλους τους άλλους, καταλήγουμε να αμελούμε τις δικές μας ανάγκες. Ίσως παραμελείτε τη διατροφή σας, στερείστε τον ύπνο ή δεν έχετε χρόνο για γυμναστική.

Μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, αλλά να μην βρίσκετε ποτέ τον χρόνο. Όσο μικρές και αν μοιάζουν οι ενέργειες αυτές, παραμένουν πολύ σημαντικές για την ευεξία σας. Μην θυσιάζετε την πολύτιμη αυτοφροντίδα σας για χάρη των άλλων. Είναι καιρός να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας και να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε εξίσου και τη δική σας υγεία και ευτυχία.

Νιώθετε ενοχές όταν λέτε «όχι» 
Πόσες φορές δεχτήκατε απρόθυμα να κάνετε κάτι, μόνο και μόνο επειδή νιώθατε ενοχές να αρνηθείτε; Σε ορισμένους, αυτό το συναίσθημα είναι πολύ οικείο. Είστε άνθρωποι που δεν θέλετε ν’ απογοητεύετε τους άλλους, ούτε να σας περνούν για εγωιστές. Για τον λόγο αυτό συμφωνείτε, παρόλο που κάθε κύτταρο του οργανισμού σας έχει ανάγκη από ξεκούραση.

Να θυμάστε όμως, ότι είναι ανθρώπινο να λέτε «όχι», καθώς αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνετε και σέβεστε τα όριά σας. Αν κάθε φορά που θέλετε να πείτε «όχι», σας πλημμυρίζουν οι ενοχές, είστε ένας άνθρωπος με πολύ φιλότιμο. Μην ξεχνάτε ότι ορισμένες φορές, μπορείτε να λέτε και «όχι». Άλλωστε, όσοι σας νοιάζονται πραγματικά, θα σας καταλάβουν.

Οι άλλοι σας θεωρούν δεδομένο 
Είναι επώδυνο να συνειδητοποιείς ότι έχεις γίνει δεδομένος για ορισμένους ανθρώπους. Αν προσφέρετε άνευ όρων τη βοήθειά σας, θυσιάζοντας χρόνο και ενέργεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους άλλους να σας θεωρήσουν ως δεδομένο.

Ως αποτέλεσμα, οι εκκλήσεις για βοήθεια θα γίνονται απαιτήσεις και, τη θέση της ευγνωμοσύνης θα πάρουν οι εντολές. Σταδιακά, ο χρόνος και οι προσπάθειές σας θα χάσουν την αξία τους.

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να σας θεωρούν δεδομένους και δεν εκτιμούν όσα κάνετε για εκείνους, σας στέλνουν το μήνυμα ότι το έχετε παρακάνει με τη βοήθεια. Είναι το σημείο που πρέπει να πάρετε μια απόσταση και να επαναξιολογήσετε τις σχέσεις της ζωής σας και τον ρόλο σας σε αυτές.

Παραμελείτε τα δικά όνειρα και στόχους 
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε και στόχους που επιθυμούμε να κατακτήσουμε. Αν όμως είστε διαρκώς απασχολημένοι προσφέροντας στους άλλους, πότε θα βρεθεί χρόνος για τις δικές σας φιλοδοξίες;

Αν έχετε σχεδόν ξεχάσει τα προσωπικά σας όνειρα και στόχους, ενώ βοηθάτε τους γύρω σας να πετύχουν τα δικά τους, αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχει διασαλευτεί η ισορροπία. Όσο υπέροχο και αν είναι να στηρίζετε τους άλλους, να θυμάστε ότι δεν θα έχετε δυνάμεις να προσφέρετε, αν δεν φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας.

Είστε εξουθενωμένος συναισθηματικά 
Το να στηρίζεις τους άλλους, να τους βοηθάς να λύσουν τα προβλήματά τους, μπορεί να έχει κόστος στη δική σας ευημερία. Αν διαρκώς νιώθετε εξουθενωμένοι, αγχωμένοι ή και λυπημένοι, αυτό είναι το πιο ισχυρό σημάδι που μαρτυρά ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

Η συναισθηματική εξάντληση δεν είναι τίτλος τιμής, αλλά σημάδι ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε και να φροντίσετε τη δική σας ψυχική υγεία.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας 
Αυτό που αξίζει να κρατήσετε στο νου σας είναι ότι η αγάπη προς τον εαυτό δεν είναι ένδειξη εγωισμού, αλλά μια αναγκαιότητα. Όταν δίνουμε συνεχώς προτεραιότητα στους άλλους, εξαντλούμαστε τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τα συναισθήματα θυμού και πικρίας, ακόμη και τη συναισθηματική αναταραχή.

Τα σημάδια που αναλύθηκαν παραπάνω, εκτός από συμπτώματα, είναι και αφορμές για ενδοσκόπηση. Είναι ενδείξεις που μας καλούν να κάνουμε μια παύση, να επαναξιολογήσουμε τις ενέργειές μας και να ξαναφέρουμε την ισορροπία στις ζωές μας.

Όσο σημαντικό είναι να φροντίζετε τους άλλους, εξίσου σημαντικό είναι δίνετε στον εαυτό σας την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη.

enikos.