Επικαιρότητα:

Εάν ένας φίλος σας εμφανίσει αυτές τις 9 συμπεριφορές, σας αντιπαθεί κρυφά

25 Απρ. 2024 - 19:13 | Σχέσεις
Εάν ένας φίλος σας εμφανίσει αυτές τις 9 συμπεριφορές, σας αντιπαθεί κρυφά

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε έναν πραγματικό από έναν υποκριτή φίλο. Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται στις ανεπαίσθητες συμπεριφορές που δύσκολα εντοπίζονται, όμως αν αναγνωριστούν, αποκαλύπτουν τ’ αληθινά αισθήματα ενός δήθεν «φίλου».

Μπορεί κατά καιρούς όλοι να αναρωτιόμαστε για την ποιότητα των φιλικών μας σχέσεων. Είναι άραγε βασισμένες στη γνήσια αγάπη ή κρύβουν περιφρόνηση; Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τα σημάδια που μαρτυρούν αν μία σχέση είναι αυθεντική, και ξέρουν πώς ν’ αποκρυπτογραφούν την αλήθεια.

Οι 9 ανεπαίσθητες συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος φίλος σας, σας αντιπαθεί κρυφά.

  • Δεν παίρνουν πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν μαζί σας
  • Υποτιμούν τα αισθήματά σας
  • Είναι πάντα απασχολημένοι για να σας δουν
  • Σας κουτσομπολεύουν
  • Βιάζονται να σας επικρίνουν
  • Δεν χαίρονται με τις επιτυχίες σας
  • Δεν είναι ποτέ παρόντες όταν τους χρειάζεστε
  • Δεν είστε στα σχέδιά τους
  • Αδιαφορούν για την παρουσία σας

Δεν παίρνουν πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν μαζί σας

Οι φιλίες είναι αμοιβαίες και η επικοινωνία στις πραγματικές φιλίες επιδιώκεται και από τους δύο.

Οι αληθινές φιλίες αποτελούνται από ανθρώπους που θέλουν να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Έτσι, προσπαθούν να είναι σε συχνή επαφή, αφού ενδιαφέρονται ουσιαστικά και απολαμβάνουν την παρουσία του άλλου.

Όταν ένας φίλος σας αντιπαθεί κρυφά, μπορεί να μην νιώθει την ίδια ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας. Αν προσέξετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε ο μόνος που προσπαθεί να επικοινωνήσει, είτε τηλεφωνώντας ή μέσω μηνυμάτων είτε διά ζώσης. Όταν ο ένας αδιαφορεί εντελώς, αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι.

Μην βιαστείτε ωστόσο να σχηματίσετε συμπεράσματα. Μπορεί πράγματι, οι άνθρωποι να είναι απασχολημένοι ή να τους ταλαιπωρούν προσωπικά ζητήματα που τους εμποδίζουν να έρθουν σε επαφή. Όταν όμως η συμπεριφορά αυτή είναι σταθερή, και δεν αλλάζει ούτε αφού το κουβεντιάσετε, μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Υποτιμούν τα αισθήματά σας

Όταν περνάμε δύσκολα, οι φίλοι είναι κοντά μας για να μας δώσουν δύναμη και θάρρος. Όταν εμπιστεύεστε τον πόνο σας σε κάποιον φίλο, οφείλει τουλάχιστον να σας ακούει με προσοχή.

Αν αντίθετα, αδιαφορεί, υποβαθμίζει τα αισθήματά σας ή σας λέει ότι «αντιδράτε υπερβολικά», χωρίς καν να προσπαθήσει να καταλάβει την οπτική σας, ίσως να μην εκτιμά ειλικρινά τη φιλία σας. Αν οι φίλοι σας διαρκώς υποτιμούν τα συναισθήματά σας, μπορεί να σας στέλνουν το «σήμα» ότι σας αντιπαθούν κρυφά. Η ανεπαίσθητη αυτή συμπεριφορά είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι των αληθινών τους συναισθημάτων.

Είναι πάντα απασχολημένοι για να σας δουν

Η πολυάσχολη ζωή όλων μας και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, μας κάνουν να ξεχνιόμαστε. Οι πραγματικοί όμως φίλοι, βρίσκουν πάντα χρόνο να τα πουν. Αν κάποιος είναι «πολύ απασχολημένος» ή, όταν είναι να σας δει το πρόγραμμά του είναι διαρκώς φορτωμένο, τότε δεν είναι απλή σύμπτωση.

Οι άνθρωποι που εκτιμούν τις σχέσεις τους, βρίσκουν πάντα χρόνο για τους φίλους τους, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι μπορεί να είναι. Αν λοιπόν έχετε κάποιον φίλο που ποτέ δεν είναι διαθέσιμος, μπορεί κρυφά να σας αντιπαθεί.

Σας κουτσομπολεύουν

Μπορεί το κουτσομπολιό να είναι κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας των ανθρώπων, όταν όμως αφορά φίλους, κάτι τέτοιο, δεν ισχύει. Η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών, η κοροϊδία πίσω από την πλάτη του άλλου δεν χαρακτηρίζουν μία πραγματική φιλία.

Αν ανακαλύψετε ότι κάποιος φίλος σας κουτσομπολεύει, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τον παραμικρό σεβασμό προς τη φιλία σας. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι θεμέλιοι λίθοι κάθε δυνατής φιλίας. Αν αυτά δεν υπάρχουν, είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε τη σχέση σας.

Βιάζονται να σας επικρίνουν

Οι φίλοι πρέπει να προσφέρουν εποικοδομητική κριτική. Η διαφορά ωστόσο στα σχόλια που έχουν σκοπό τη βελτίωση και τη διαρκή επίκριση, είναι φανερή.

Αν νιώθετε ότι κάποιος φίλος δεν χάνει ευκαιρία να τονίσει τα λάθη σας, ή ποτέ δεν έχει κάτι καλό να πει για εσάς, μπορεί να τρέφει αρνητικά συναισθήματα για εσάς. Ο ρόλος των φίλων άλλωστε είναι να μας ενισχύουν το ηθικό, όχι να μας το τσακίζουν. Η υπερβολική κριτική δεν είναι μόνο αγένεια, αλλά μπορεί να είναι  και σημάδι κρυφής αντιπάθειας.

Δεν χαίρονται με τις επιτυχίες σας

Η χαρά των φίλων με τις επιτυχίες σας είναι ένα από τα ισχυρότερα σημάδια της ποιότητας της σχέσης σας. Οι φίλοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που γιορτάζουν όταν καταφέρνετε κάτι. Όταν ο φίλος είναι αδιάφορος ή, ακόμη χειρότερα, ζηλεύει τις επιτυχίες σας, τότε η αγάπη του για εσάς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύετε.  Στην πραγματική φιλία, δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς. Ένας φίλος που σας αντιπαθεί δεν μπορεί να γιορτάσει τις χαρές σας. Αντί να χαρεί μαζί σας, υποβαθμίζει τα επιτεύγματά σας, ή αποφεύγει να τα συζητά.

Όμως να θυμάστε, ένας πραγματικός φίλος θα χαρεί με τα κατορθώματά σας, σαν να είναι δικά του.

Δεν είναι ποτέ παρόντες όταν τους χρειάζεστε

Όταν η ζωή γίνεται σκληρή, η παρουσία και η στήριξη ενός καλού φίλου είναι μεγάλη παρηγοριά.

Στις δυσκολίες, ο άνθρωπος ψάχνει να βρει έναν φίλο να στηριχτεί. Αν, στα ζόρικα ο φίλος σας είναι διαρκώς κουρασμένος, ή απασχολημένος, ή απλά δεν έχει χρόνο, τότε δεν θέλει να είναι δίπλα σας.

Οι φιλίες δοκιμάζονται σ’ αυτές τις στιγμές. Όταν ένας φίλος δεν καταφέρνει να είναι ποτέ στο πλάι σας, αυτό είναι σημάδι που υποδηλώνει ότι δεν εκτιμά  τη σχέση σας όσο εσείς.

Κακά τα ψέματα, όταν ένας φίλος δεν είναι ποτέ κοντά μας στα δύσκολα, μπορεί να μας αντιπαθεί. Αυτό είναι πολύ σκληρό να το αποδεχτείς, όμως μπορεί να σε γλιτώσει από μεγαλύτερη απογοήτευση στο μέλλον.

Δεν είστε στα σχέδιά τους

Όταν οι φίλοι δεν μας περιλαμβάνουν στα σχέδια που έχουν, αν είμαστε οι τελευταίοι που μαθαίνουμε για τις εξόδους, ή όταν βγαίνουν διαρκώς χωρίς να μας καλούν, η αδιαφορία τους μοιάζει με μαχαίρι στην καρδιά. Είναι φυσικό οι φίλοι να έχουν διαφορετικούς κύκλους και ξεχωριστά ενδιαφέροντα, όταν όμως, ο αποκλεισμός από τα σχέδιά τους είναι μοτίβο συμπεριφοράς, μαρτυρά ότι η παρέα μας δεν τους ικανοποιεί όσο πιστεύουμε. Άλλωστε, τα κοινά σχέδια είναι βασικό στοιχείο κάθε φιλίας. Αν οι φίλοι σας, σας αφήνουν διαρκώς έξω από τα σχέδιά τους, σας στέλνουν ένα «μήνυμα» που μαρτυρά την κρυφή τους αντιπάθεια για εσάς.

Αδιαφορούν για την παρουσία σας

Στην καρδιά κάθε φιλίας πρέπει να βρίσκεται η σύνδεση, ο δεσμός που σας κάνει να νιώθετε σημαντικός. Η παρουσία ενός αληθινού φίλου, σε γεμίζει ηρεμία και άνεση. Προκαλεί πολύ πόνο όταν ένας φίλος μοιάζει αδιάφορος στην παρουσία σου, όταν σε παραμελεί όταν είστε σε μεγαλύτερες παρέες ή όταν δεν αλληλεπιδρά μαζί σου.

Αυτού του είδους η αδιαφορία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη συναισθηματική ζημιά ακόμη και από την ξεκάθαρη εχθρότητα.

Αν ο φίλος ή η φίλη σας, σας κάνει να νιώθετε αόρατος, σας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να μην εκτιμά τη σχέση σας. Η αδιαφορία είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι κρυφής αντιπάθειας.

Να θυμάστε ότι αξίζετε να έχετε φίλους που σας κάνουν να νιώθετε σημαντικοί και που σας αγαπούν. Αν αυτό δεν ισχύει, μπορεί να ήρθε η ώρα ν’ αναθεωρήσετε τις φιλίες σας.

Πηγή: enikos.gr