Επικαιρότητα:

Έντεκα εκνευριστικές συνήθειες που έχουμε όλοι, αλλά δεν συνειδητοποιούμε

25 Φεβ. 2024 - 14:42 | Σχέσεις
Έντεκα εκνευριστικές συνήθειες που έχουμε όλοι, αλλά δεν συνειδητοποιούμε

Συνηθίζουμε να εκνευριζόμαστε με τους άλλους όταν υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, αλλά σπανίως βάζουμε στο μικροσκόπιο της κριτικής μας τη δική μας συμπεριφορά. Συγκεντρώσαμε ορισμένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που κάνουμε σχεδόν όλοι. Είναι αυτά που μας εκνευρίζουν... στους άλλους.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν πρόκειται να κουνήσουμε δάχτυλο σε κανέναν. Όλους μας ενοχλούν διάφορα πράγματα όταν μας τα κάνουν, αλλά όταν τα κάνουμε εμείς, συνήθως δεν τα συνειδητοποιούμε. Θέλετε ένα τυχαίο παράδειγμα; Έχετε περπατήσει σε πολυσύχναστο δρόμο, χαζεύοντας το κινητό σας;

Το άρθρο έχει καλή πρόθεση. Νομίζω ότι κανείς μας δεν θέλει να ενοχλεί τους άλλους και σχεδόν όλους μάς ενδιαφέρει να έχουμε αυτογνωσία. Πόσες φορές όμως δεν έτυχε να δείτε έναν φίλο στο Facebook να κράζει συμπεριφορές που και ο ίδιος υιοθετεί; Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στη δυσκολία του να δούμε τον εαυτό μας από την οπτική των άλλων.

Απομονώσαμε συνηθισμένα ενοχλητικά πράγματα που κάνουμε σχεδόν όλοι, ώστε να μπορέσουμε –έστω και για λίγο– να μπούμε στη θέση των άλλων και να τα διορθώσουμε ή να τα περιορίσουμε. Είστε έτοιμοι;

1. Κάνουμε scrolling ενώ βρισκόμαστε με παρέα
Το έκανε πριν από χρόνια ένας διευθυντής μου και μας έσπαγε τα νεύρα, διότι συνήθως στον διευθυντή έχεις φτάσει για να μιλήσεις για κάτι σοβαρό – τουλάχιστον για σένα. Φαίνεται όμως ότι εκείνος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, διότι τώρα τη συνήθεια αυτή έχουμε υιοθετήσει σχεδόν όλοι, έστω και περιστασιακά. Κάθε φορά που μπαίνετε στον πειρασμό να το κάνετε, θυμηθείτε πώς νιώθετε εσείς όταν σας το κάνουν. 

2. Μιλάμε μόνο για τον εαυτό μας
Πάντα σε μια συζήτηση έχουμε την τάση να θέλουμε να ταυτιστούμε και, ενώ κάποιος μας μιλάει για τη δική του εμπειρία/πρόβλημα/στενοχώρια, ξεκινάμε να μιλάμε για τον εαυτό μας, ώσπου τελικά... μιλάμε μόνο για μας.

Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να το κάνουμε και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική κουβέντα από τον συνομιλητή μας. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει αυτή τη συμπεριφορά, φροντίστε να ρωτάτε τους άλλους για τα δικά τους. Είναι σημαντικό να κάνετε στους άλλους ερωτήσεις για τον εαυτό τους, όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει στο OW.

3. Καθυστερούμε στα ραντεβού μας
Μπορεί να το κάνουμε περιστασιακά, μπορεί να το κάνουμε μόνο με τους φίλους (καθώς θεωρούμε τα επαγγελματικά ή ιατρικά ραντεβού πιο σημαντικά), μπορεί να το έχουμε σύστημα. Το να είμαστε όμως συνεπείς σημαίνει ότι σεβόμαστε τον χρόνο των άλλων, άρα και τους ίδιους – αφού ο χρόνος είναι ένα από τα πιο ακριβά αγαθά πλέον.

4. Καυχιόμαστε για τα κατορθώματά μας (ή των παιδιών μας)
Η ισορροπία εδώ είναι λεπτή, καθώς από τη μία θέλουμε να μοιραζόμαστε όσα καταφέρνουμε με τους φίλους μας, από την άλλη δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε. Η συμπεριφορά αυτή γίνεται πιο προβληματική όταν αφορά τα παιδιά μας, όπου το μέτρο χάνεται πιο εύκολα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με φίλους και θα νιώσετε την ανάγκη να μοιραστείτε τη χαρά σας, τσεκάρετε λίγο τον τρόπο με τον οποίο το κάνετε. Αν πάλι πρόκειται να μοιραστείτε κάποια μελλοντικά σχέδια, οι ειδικοί συστήνουν να το ξανασκεφτείτε.

5. Μοιραζόμαστε πολλά στα social media
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το να ποστάρουμε υπερβολικά πολλές φωτογραφίες στα social media είτε με τους φίλους είτε με την οικογένειά μας μπορεί να μας κάνει ιδιαίτερα αντιπαθητικούς. Κι αυτό επειδή –άλλοτε οι μεν κι άλλοτε οι δε– νιώθουν να αποσυνδέονται από εμάς, ενώ κάποιοι μπορεί να ανησυχούν μήπως υπερεκτεθούν και οι ίδιοι κάνοντάς μας παρέα. Προσπαθήστε να είστε πιο φειδωλοί. Άλλωστε, έτσι θα περνάτε και λιγότερο χρόνο σκρολάροντας!

6. Μοιραζόμαστε πρόωρα πολλά πράγματα για τον εαυτό μας
Αυτό συμβαίνει σε νέες γνωριμίες, όταν η οικειότητα στη σχέση δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Ορισμένοι έχουμε την τάση είτε να μιλάμε υπερβολικά για τον εαυτό μας και τα προβλήματά μας, είτε να συμπεριφερόμαστε στους καινούργιους φίλους μας με την οικειότητα που θα είχαμε αν τους γνωρίζαμε πολύ καιρό.

7. Μοιράζουμε με ακρίβεια τον λογαριασμό
Το να θέλουμε να πληρώσει ο καθένας γι' αυτό ακριβώς που πήρε σε ένα κατάστημα είναι επί της ουσίας δίκαιο και σωστό. Μπορεί όμως να γίνει πολύ εκνευριστικό, αν επιμένετε και αν το συνηθίζετε σε κάθε έξοδο. Μπορεί να θεωρηθείτε τσιγγούνηδες.

Άλλωστε, κάποιες φορές αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνει τεχνικά – δεν μπορείς να μετράς τις μπουκιές σου όλη την ώρα ή δεν έχεις πάντα ρέστα... Μην είστε τόσο τυπικοί. Συνήθως, αν μία φορά επιβαρυνθείτε λίγο περισσότερο, την άλλη θα επιβαρυνθούν οι φίλοι σας και η κατάσταση θα ισορροπήσει.

8. Δεν μοιράζουμε με ακρίβεια τον λογαριασμό
Αν το να μετράμε και την τελευταία δεκάρα στους κοινούς λογαριασμούς είναι εκνευριστικό, άλλο τόσο είναι να μην λαμβάνουμε ποτέ υπόψη μας τι κατανάλωσαν οι άλλοι. Αν εσείς πίνετε 3 μπίρες και τρώτε δύο μερίδες, αν η οικογένειά σας είναι μεγαλύτερη, δεν είναι δίκαιο να μοιράζετε τον λογαριασμό ισόποσα.

Ακόμη και το αντίθετο να συμβαίνει, οι συνδαιτυμόνες σας μπορεί να το εκλάβουν ως ελεημοσύνη. Ακολουθήστε μια μέση οδό. Είναι γνωστό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

9. Παραπονιόμαστε συνεχώς
Είναι θεμιτό να περνάτε μία δύσκολη φάση στη ζωή σας και να χρειάζεστε τη στήριξη των φίλων σας. Αν όμως σας έχει γίνει συνήθεια το να παραπονιέστε για τα προβλήματά σας κάθε φορά που βρίσκεστε με τους φίλους σας, είναι ώρα να αναθεωρήσετε. Κανείς δεν θέλει έναν γκρινιάρη στην παρέα του. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το παρακάνετε, απαντήστε με ειλικρίνεια στην παρακάτω ερώτηση: Νιώθετε την επιθυμία να είστε πιο δυστυχισμένοι από τους άλλους;

10. Κουτσομπολεύουμε πολύ
Σχεδόν όλοι έχουμε κουτσομπολέψει κατά καιρούς. Μερικές φορές, μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η συνήθεια μας βγάζει από την αμηχανία, μας φέρνει πιο κοντά σε κάποιους, ενώ μπορεί να έχει και πλάκα. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν θέλει έναν συστηματικό κουτσομπόλη στην παρέα του. Κι αυτό επειδή νιώθει ότι θα έρθει και η σειρά του να τον κουτσομπολέψει. Αν νομίζετε ότι μερικές φορές το παρακάνετε, για να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό σκεφτείτε: Θα ήθελα κάποιος να το λέει αυτό για μένα όταν δεν είμαι μπροστά;

11. Έχουμε υπερβολικές αντιδράσεις
Είναι δύσκολο να ορίσεις τι είναι υπερβολικό και τι όχι, τη στιγμή που ο καθένας μας έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και συναισθηματικό κόσμο. Πλην όμως οι μελοδραματισμοί είναι μια συμπεριφορά που κομπλάρει τους άλλους, ειδικά αν επαναλαμβάνεται χωρίς ιδιαίτερη αφορμή.

Το να έχετε έντονα ξεσπάσματα θυμού ή να βάζετε τα κλάματα με το παραμικρό κάνει τους άλλους να αποζητούν κάποια απόσταση. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε αυτή την τάση, δοκιμάστε να αναπτύξετε μηχανισμούς διαχείρισης των συναισθημάτων σας όταν βρίσκεστε με κόσμο.

πηγή: ow.gr