Επικαιρότητα:

Πέντε σημάδια πως είσαι σε μία εξαρτητική σχέση

11 Φεβ. 2024 - 10:54 | Σχέσεις
Πέντε σημάδια πως είσαι σε μία εξαρτητική σχέση

Μήπως είστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον και δεν το ξέρετε;

Ακούγοντας τον όρο «συνεξάρτηση», πιθανολογούμε ότι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν μιλάμε για μια υγιή σχέση. Σύμφωνα με τον όρο που δίνει το Mental Health America, πρόκειται για «μια συναισθηματική και συμπεριφορική κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να έχει μια υγιή και αμοιβαία ικανοποιητική σχέση».

Αν αναρωτιέσαι αν αυτό που μόλις περιγράψαμε είναι κακό, να σου πούμε ότι οι ψυχοθεραπευτές λένε πως δύο μόνο από τις πολλές επιπτώσεις αυτού του είδους τοξικής σχέσης, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απουσία ορίων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των δύο συντρόφων.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως να παγιδεύεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης; Η συγκεκριμένη ορίζεται γενικά ως ένα είδος σχέσης, στην οποία το ένα άτομο υποστηρίζει το άλλο σε μια νοσηρή συμπεριφορά μέχρι έναν βαθμό. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέπει σε κάποιον να διατηρήσει έναν εθισμό και φυσικά να μην αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, ή να γίνει υπερβολικά εξαρτημένος από τη σχέση.

Το να καταλάβεις αν βρίσκεσαι ήδη σε μια τέτοια σχέση, δεν είναι εύκολο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο φόβος της εγκατάλειψης, οι ανασφάλειες και το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης.

Η συνεξάρτηση παρατηρείται όταν το ένα άτομο αναλαμβάνει την ευθύνη της ικανοποίησης των αναγκών του άλλου, σε σημείο που να μην αναγνωρίζει τις δικές του ανάγκες ή τα δικά του συναισθήματα.

Η συνεξάρτηση θεωρείται ότι είναι μια κυκλική σχέση, στην οποία ένα άτομο χρειάζεται το άλλο, το οποίο με τη σειρά του έχει ανάγκη να το έχουν ανάγκη. Το συνεξαρτητικό άτομο, εκείνο που προσφέρει, αισθάνεται ανάξιο αν δεν το χρειάζεται το άτομο που λαμβάνει.

5 σημάδια που μαρτυρούν μια σχέση συνεξάρτησης

1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν τείνεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για οτιδήποτε πάει λάθος, χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις για να περιγράφεις τον εαυτό σου και δεν δέχεσαι εύκολα την κριτική, τότε μάλλον τείνεις να εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου για να γεμίζει όλα τα παραπάνω. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι από τα πιο εμφανή σημάδια συνεξάρτησης γιατί χωρίς την αποδοχή των άλλων, δεν μπορείς να νιώσεις ότι αξίζεις.

2. Δυσκολία στην οριοθέτηση

Αν δυσκολεύεσαι να βάζεις όρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης. Χωρίς τα όρια σε μια σχέση, ο ένας σύντροφος βρίσκει πάντα κατάλληλο έδαφος για να καταπατά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του άλλου. Αλλά όλα αυτά μόνο σε μια τέτοια σχέση.

3. Έμμονες σκέψεις

Το να ανησυχείς για το πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου είναι φυσιολογικό. Δείχνει ότι τον νοιάζεσαι και θες το καλύτερο για εκείνον αλλά όταν αυτή η ανησυχία είναι διαρκής, τότε σπαταλάς πολύ από την ψυχική σου ενέργεια με αποτέλεσμα να αποκτάς όλο και πιο έντονες εμμονές.

4. Απουσία ανεξαρτησίας

Όταν χάνεις την ανεξαρτησία σου σε μια σχέση, τότε είναι πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Ειδικά, όταν προσπαθείς να μοιάσεις σε όλα στον σύντροφό σου και να γίνεις μια ακόμη δική του εκδοχή. Σταματάς να απολαμβάνεις πράγματα που κάποτε σου άρεσαν και ακολουθείς μόνο τις δικές του ανάγκες και ενδιαφέροντα.

5. Αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης

Αν αποφεύγεις να συγκρουστείς και να αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου για μια διχογνωμία, τότε καταπιέζεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου μες στη σχέση, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου καλό. Δείχνει ότι θες να ευχαριστείς πάντα τους άλλους και αυτή είναι μια ακόμη μορφή έντονης συνεξάρτησης.

πηγή: jenny.gr