Μήπως ο γάμος σου περνάει κρίση; 10 σημάδια, που δεν πρέπει να αγνοήσεις

13 Φεβ. 2022 - 13:49 | Σχέσεις
Μήπως ο γάμος σου περνάει κρίση; 10 σημάδια, που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Κάθε γάμος είναι διαφορετικός, επομένως οι αιτίες, που οδηγούν σε έναν χωρισμό, ποικίλλουν. Αν σκέφτεστε να χωρίσετε, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι αντιμετωπίζετε τις δικές σας εσωτερικές προκλήσεις και δεν εστιάζετε αποκλειστικά σε αυτό, που πιστεύετε ότι είναι λάθος με το άλλο άτομο. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να εξετάσετε τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλετε τόσο στα προβλήματα της σχέσης όσο και στη δική σας δυστυχία. 

Πέρα από αυτοστοχασμό και ενδοσκόπηση, θα πρέπει να εξετάσετε εάν αντιμετωπίζετε ένα προσωρινό ή μακροπρόθεσμο πρόβλημα και στη συνέχεια, αν υπάρχει πραγματική βούληση και των δυο σας, για την επίλυσή του. Σε αυτό το σημείο, οι άνθρωποι τείνουν να δικαιολογούν καταστάσεις και να μην αποδέχονται τα πραγματικά τους συναισθήματα, προκειμένου να μην αποδεχτούν το γεγονός, ότι ίσως ο γάμος τους έχει τελειώσει. Για το λόγο αυτό, παρακάτω θα βρείτε 10 σημάδια, που δείχνουν στην κατέυθυνση του χωρισμού.

1. Υπήρξαν περιπτώσεις κατάχρησης
Οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι αδιαπραγμάτευτες όταν πρόκειται για διαζύγιο. Μην αγνοείτε και μην δικαιολογείται περιστάσεις σωματικής, συναισθηματικής ή λεκτικής κακοποίησης, διότι θα συμβούν ξανά και θα δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης.

2. Είστε δυστυχισμένοι στο γάμο σας

Μερικές φορές, ο λόγος για τον οποίο χωρίζετε μπορεί να είναι πολύ απλός και ξεκάθαρος: Δεν νιώθετε όμορφα! Αν ο γάμος σας προκαλεί σημαντική και συνεχή στενοχώρια σε εσάς (ή στα παιδιά σας), είναι ώρα να φύγετε. Η υγεία ψυχική και σωματική σας υγεία και κατ’επέκταση των παιδιών σας έχει σημασία, οπότε αν η προστασία της σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε τον γάμο σας, τότε αυτό πρέπει να κάνετε.

3. Θέλετε διαφορετικά πράγματα

Από το να κάνετε παιδιά μέχρι να επιλέξετε πού θέλετε να ζήσετε, εάν εσείς και ο σύζυγός σας δεν είστε στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το τι θέλετε από τη ζωή, ίσως είναι καλύτερα να χωρίσετε. Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε πράγματα στην αρχή μιας σχέσης, όπως ότι θέλουν παιδιά, παρόλο που δεν είναι πραγματικά σίγουροι. Από εκεί και πέρα, εάν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας (όπως το να κάνετε παιδιά), ο γάμος αυτος πιθανότατα δεν θα σας ικανοποιήσει και θα σας κάνει και τους δύο δυστυχισμένους.

4. Ο γάμος δεν έχει βελτιωθεί παρά τις προσπάθειές σας

Έχετε ήδη προσπαθήσει να βελτιώσετε το γάμο, είτε μέσω της θεραπείας ζευγαριών, είτε απλά μιλώντας ανοιχτά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο γάμος σας; Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, πιθανότατα ο γάμος σας δεν έχει μέλλον.

5. Υπάρχει έλλειψη οικειότητας

Η έλλειψη οικειότητας σε έναν γάμο δεν είναι ανεπανόρθωτη, αλλά είναι ένας κοινός λόγος, που χωρίζουν τα ζευγάρια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy διαπίστωσε ότι η έλλειψη αγάπης ή οικειότητας ήταν η πιο αναφερόμενη αιτία διαζυγίου, με σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων να σημειώνουν ότι η βασική αγάπη έλειπε από τον γάμο τους.

6. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα προβλήματα επικοινωνίας ήταν πρωταρχικός παράγοντας διαζυγίου περίπου για το 44% των συμμετεχόντων. Αν μαλώνετε συνεχώς και δεν μπορείτε να συνδεθείτε προφορικά με αποτελεσματικό τρόπο (ή ακόμα και να κάνετε καλές συζητήσεις στο τέλος της ημέρας), δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Η επικοινωνία σας μπορεί να βελτιωθεί, ωστόσο παρατηρήστε αν οι προσπάθειές σας ως ζευγάρι αποτυγχάνουν σταθερά ή εάν ένας ή και οι δύο απλώς αρνούνται να καταβάλουν προσπάθεια πια.

7. Υπάρχει έλλειψη σεβασμού

Το να έχετε μια σχέση κατανόησης, σεβασμού και εμπιστοσύνης με τον σύζυγό σας είναι ζωτικής σημασίας. Στον κόσμο της θεραπείας ζευγαριών, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «τέσσερις ιππείς» που προβλέπουν το διαζύγιο. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Gottman, ο μεγαλύτερος δείκτης διαζυγίου είναι η περιφρόνηση. Η περιφρόνηση είναι συχνά ένα σύμπτωμα μακροχρόνιας δυσαρέσκειας ή αποδοκιμασίας προς τον σύντροφό σας, η οποία στη συνέχεια εμφανίζεται με λογομαχίες με τη μορφή συγκατάβασης και κακόπιστης επικοινωνίας. Στη χειρότερη περίπτωση, γίνεται συναισθηματική κακοποίηση. Η περιφρόνηση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά αν είναι διάχυτη και οι σύντροφοι δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον, η σχέση δεν είναι πλέον υγιής.

8. Δεν υπάρχει πνευματική ή συναισθηματική σύνδεση

Αν το άτομο βρίσκεται σε μια συναισθηματική και πνευματική πορεία ανάπτυξης και ο σύντροφός του απλά δεν ενδιαφέρεται καθόλου, δεν υπάρχει μεγάλη συναισθηματική σύνδεση. Όταν συμβεί αυτό, πιθανότατα δεν θα υπάρχει και πολύ πνευματική ή σεξουαλική σύνδεση. Σαφώς οι άνθρωποι δεν συμβαδίζουν πάντοτε, ωστόσο η ένδειξη πλήρους αδιαφορίας από τον ένα σύντροφο προς τον άλλο, προκαλεί συνολικά αποσύνδεση, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας. Εφόσον, παραμένει η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη μία πλευρά, δεν υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης της κατάστασης.

9.Δεν νιώθετε ο εαυτός σας μέσα στο γάμο

Ίσως νιώθετε ότι βγαίγει ο κακός σας εαυτός ή αισθάνεστε την ανάγκη να μειώσετε τον εαυτό και το εγώ σας, για να σταθείτε δίπλα στο σύζυγό σας. Αυτό είναι ένα ηχηρό σημάδι και μια εν δυνάμει αιτία χωρισμού, καθώς οδηγεί σε έλλειψη κατανόησης, αναποτελεσματική επικοινωνία και αρνητικά συναισθήματα. Αν δεν σας αρέσει ο εαυτός σας, όταν είστε κοντά του, δεν αξίζει να μείνετε στο γάμο.

10 Επιτέλους ξεφύγατε από την άρνηση

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι πολλά ζευγάρια θα βιώσουν άρνηση γύρω από τη σχέση τους, καθώς παλεύουν με τα προβλήματά τους. Αυτό μπορεί να μοιάζει με αδυναμία αναγνώρισης αρνητικών μοτίβων συμπεριφοράς και αν δεν το αναγνωρίσετε, θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσετε τη σχέση σας. Έτσι, όταν αποδεχθείτε την πραγματικότητα, η επιλογή θα είναι πλέον σαφής.

Το διαζύγιο δεν είναι εύκολο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αξίζει τον κόπο και μακροπρόθεσμα, θα είστε και οι δύο καλύτερα. Εάν τα καταφέρατε μέχρι εδώ και το ένστικτό σας σας λέει ότι ήρθε η ώρα, μείνετε δυνατοί και κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά. Μπορεί να μην είναι αυτό που είχατε σχεδιάσει ή αυτό που θέλατε στην αρχή, αλλά τώρα είναι αυτό που χρειάζεστε. Άλλωστε, η ζωη και η αγάπη δεν τελειώνουν μετά το διαζύγιο, εκτός και αν εσείς στερήσετε από τον εαυτό σας αυτή την ευκαιρία.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου