Επικαιρότητα:

Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος – Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι η σχέση σας έφτασε στο τέρμα

04 Οκτ. 2021 - 16:14 | Σχέσεις
Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος – Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι η σχέση σας έφτασε στο τέρμα

Ένας χωρισμός είναι δύσκολος, με τους ερευνητές και τους ψυχολόγους να τον συγκρίνουν με τον θρήνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου ή με την προσπάθεια απεξάρτησης από μια εξαρτησιογόνα ουσία. Το να αντιλαμβάνεσαι, όμως, πότε να τελειώσεις οριστικά μια σχέση είναι από μόνο του μια τεράστια πρόκληση.

 Ανεξάρτητα από τον χρόνο που διαρκεί μια σχέση, είναι πάντα αρκετά περίπλοκο να κατανοήσουμε πότε ήρθε η στιγμή για να δώσουμε ένα τέλος σε μια ερωτική σχέση. Οι σκέψεις για το μετά, για την αντίδραση του άλλου ατόμου ή για τις πραγματικές σου ανάγκες μπαίνουν, συχνά, εμπόδιο στην απόφασή μας. Πώς θα καταλάβουμε αν ήρθε η ώρα να πάρουμε αποστάσεις από ένα άτομο και να λήξουμε τη σχέση μας; Υπάρχουν πέντε σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 Κάθε συζήτηση καταλήγει σε καβγά
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, χωρίς ο διάλογός σας να εξελιχθεί σε έντονη διαφωνία, τότε μάλλον ηρθε η ώρα να απομακρυνθείτε. «Ο θυμός και η διαρκής αρνητικότητα, είναι σημάδια βαθιάς ρήξης με τον σύντροφό σας και μπορεί να σημαίνει ότι τα πράγματα μεταξύ σας μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα», σημειώνει ο couple coach, James Preece. Αν δεν μπορείτε να κάνετε μία ορθή συζήτηση με το ταίρι σας, διαβάστε εδώ ποια φράση θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε καλύτερα αν το θέλετε.

Υπάρχουν ενδείξεις σωματικής ή ψυχολογικής βίας
Αν βιώνετε οποιοδήποτε είδος βίας στη σχέση σας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να την τελειώσετε. Η Madeleine Mason Roantree, ψυχολόγος, λέει: «Η άσχημη συμπεριφορά είτε πρόκειται για λέξεις, νεύματα, κινήσεις ή ξεσπάσματα, δείχνει έλλειψη σεβασμού και είναι η πιο ξεκάθαρα ένδειξη για τον άσχημο και ανασφαλή χαρακτήρα ενός ανθρώπου».

Σε περίπτωση που βρίσκετε δύσκολο να μιλήσετε σε φίλους και γνωστούς για τη σχέση σας, τότε ίσως ο δεσμός σας έχει γίνει τοξικός. «Θα έλεγα πως αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι για να τελειώσει μια σχέση», τονίζει η ειδικός. Διαβάστε εδώ περισσότερα δείγματα τοξικής συμπεριφοράς.

Η διασκέδαση έχει χαθεί
Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν βαρετές κατά καιρούς. Κατά κύριο λόγο, όμως, οφείλουν να είναι διασκεδαστικές – τουλάχιστον αν μιλάμε για σχέση που επιθυμούμε να έχει διάρκεια. ΑΝ νιώθετε πως βαριέστε ή νευριάζετε εύκολα από τις συνήθειες του συντρόφους σας, τότε πιθανοτατα σπαταλάτε τον χρόνο σας», εξηγεί ο James Preece. «Σε μια σχέση πρέπει να νιώθουμε άνετα, να ενθουσιαζόμαστε και να χαιρόμαστε όταν πρόκειται να περάσουμε χρόνο με το ταίρι μας. Αν αντιλαμβάνεστε πως κάτι τέτοιο σε εσάς δεν ισχύει ή προσπαθήστε να ‘ζωντανέψετε’ ξανά τα πράγματα ή δώστε ένα τέλος», προτείνει.

Οι διαφορές σας είναι αγεφύρωτες
Ορισμένα ζευγάρια καταφέρνουν και μένουν μαζί παρά τις διαφορές στον τρόπο που προσεγγίζουν τη ζωή, τις δυσκολίες, ακόμα και την καθημερινότητα. Υπάρχουν κι εκείνα, όμως, για τα οποία οι διαφορές μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που δημιουργούν ρήξεις. Εσείς, οφείλετε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι διατίθεστε να θυσιάσετε για μία σχέση. «Μεγάλες διαφορές μπορεί να είναι η απόκτηση παιδιών, το πόσο κοντά θα μένετε με τις οικογένειές σας ή το αν θα ζείτε πιο ‘ελεύθεροι’», σημειώνει η Madeleine Mason Roantree και συμπληρώνει: «Ενώ δεν είναι απαραίτητο πως τα διαφορετικά χόμπι θα διαλύσουν μια σχέση, το να διαφωνείτε για βασικά ζητήμα βιοπορισμού και διαβίωσης, αποτελεί σοβαρό σημάδι για την εξέλιξη της σχέσης».

Η συνήθεια σάς κρατά μαζί
Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως μένετε με έναν άνθρωπο, απλώς και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο από το να είστε ξανά εκτός σχέσης; Επειδή απλώς έχετε συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση; Ορισμένες φορές η σκέψη και μόνο της έναρξης ενός νέου τρόπου ζωής,εμποδίζει τα δυστυχισμένα ζευγάρια από το να χωρίσουν. «Μπορεί αυτά που γνωρίζουμε να μας φαίνονται πιο οικεία, εύκολα και ασφαλή, αλλά ίσως εμποδίζουν την πραγματική σας ευτυχία έξω από τη σχέση», σημειώνει ο coach therapist James Preece.

 Πηγή: marieclaire.gr