Επικαιρότητα:

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Γαλοπούλα γεμιστή, αρνάκι και άλλα

Έφτασαν οι γιορτές των χριστουγέννων και όλοι θέλουμε να φτιάξουμε κάτι "για το καλό"! Για να μυρίσει το σπίτι γιορτές. Σας μαζέψαμε τις συνταγές που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες για τις ημέρες αυτές. Κλή επιτυχία και καλές γιορτές!

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φυτίνη
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ. βούτυρο γάλακτος

200 γρ. βιταμ
1 ποτήρι αλυσίβα κρύα (σταχτόνερο: Βράζουμε δύο κουταλιές στάχτης κοσκινισμένης σε ένα ποτήρι νερό και το σουρώνουμε)

2,5 κούπες αμύγδαλα, λίγο καβουρδισμένα και κομμένα στο moulti

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
1,5 κιλά αλεύρι up

1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
2 βανίλιες

3 πακέτα άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο και η ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά ώσπου να γίνουν άσπρα (καλύτερα με το χέρι).
  2. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, το λικέρ, το αλεύρι και τις βανίλιες.
  3. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30'.
  4. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη

 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό

Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία .

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/2 κούπα λάδι

  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού

  • 1/4 κούπας κονιάκ

  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

  • 1 κουταλάκι σόδα

  • 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


  • για το σιρόπι
    2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη

  • 2 κούπες νερό


  • για το γαρνίρισμα
  • 1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλο
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Χτυπήστε 4' στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.

    Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδιάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30' περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5', αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο.

    ΄Οταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.

    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΚΟΡΜΟΣ

    ΥΛΙΚΑ

    για το κέικ

  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/4 κούπας κακάο

  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

  • 4 αυγά χωρισμένα

  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 2 κουταλιές νερό


  • για τη γέμιση
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος

  • 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη

  • 1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο

  • 1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο


  • για το γλάσο
  • 3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη

  • 1/2 κούπα κακάο

  • 1/3 κούπας γάλα

  • 6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)

  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
    Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
    Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

    Καλή επιτυχία .

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

    ΥΛΙΚΑ

  • 2 αυγά ολόκληρα

  • 2 κροκκάδια από αυγά

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ξύσμα από λεμόνι

  • 1/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 2 κουταλιές μαγιά σε 1/4 κούπας νερό

  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

  • 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

  • 2/3 κούπας βούτυρο για άλειμμα

  • 1 κούπα ψηφίδες σοκολάτας
  •  

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τα κροκκάδια, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο νερό και στη συνέχεια το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή, που δε θα κολλάει στα χέρια μας. Πρέπει να χτυπήσουμε τη ζύμη στο μίξερ για 7'. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα, τη βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο, τη διπλώνουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20'. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες 2 φορές και στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρύ παραλληλόγραμμο. Την πασπαλίζουμε με ψηφίδες σοκολάτας και τη διπλώνουμε σιγά-σιγά σε μακρύ ρολό και στη συνέχεια την τυλίγουμε σε σπιράλ και τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψάκι 25 εκ. Πατάμε τη ζύμη να απλώσει, γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσει. Την αλείφουμε από πάνω με ένα κροκκάδι αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30'-35'

    ΠΑΝΕΤΟΝΕ

    ΥΛΙΚΑ

    Συστατικά:
    α' μίγμα
    150 γρ. αλεύρι σούπερ
    50 γρ. μαγιά νωπή
    30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    125 γρ. γάλα χλιαρό

    β' μίγμα
    250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    120 γρ. κρόκοι αυγών
    200 γρ. αυγά
    6 γρ. αλάτι ψιλό
    200 γρ. βούτυρο φρέσκο ευρωπαϊκό (λιωμένο χλιαρό)
    1 πορτοκάλι ξύσμα
    1 δόση βανίλια σκόνη

    γ' μίγμα
    500 γρ. αλεύρι σούπερ

    δ' μίγμα
    150 γρ. φρούτα κόντιτα σε κύβους
    100 γρ. κίτρο γλασέ σε κύβους
    100 γρ. σταφίδες ξανθές
    100 γρ. σταφίδες μαύρες

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α (αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, γάλα) μέσα σε κάδο του μίξερ με το γάντζο, δουλεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και το αφήνουμε να διογκωθεί (προζύμι) για 40 λεπτά περίπου.

    Παράλληλα, ενώ γίνεται το προζύμι, τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Β (ζάχαρη, κρόκους, αυγά, αλάτι, βούτυρο, πορτοκάλι ξύσμα, βανίλια) μέσα σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να χλιαρύνουν και να ενσωματωθούν τα υλικά του μίγματος Β μεταξύ τους.

    Αφού χλιαρύνουν τα υλικά του μίγματος Β, τα προσθέτουμε μέσα στο κάδο του μίξερ, δηλαδή στο προζύμι Α, και συγχρόνως προσθέτουμε και τα υλικά του μίγματος Γ (αλεύρι σούπερ) και τα χτυπάμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 2 λεπτά και συνεχίζουμε το χτύπημα στη 2η ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά του μίγματος Α+Β+Γ μεταξύ τους (δηλαδή να κορδάρουν).

    Προσθήκη του μίγματος Δ (φρούτα κόντιτα, κίτρο, σταφίδες ξανθές και μαύρες τα οποία τα έχουμε μουσκέψει από πριν με κονιάκ ή ρούμι μαύρο) μέσα στον κάδο του μίξερ μέχρι τα φρούτα να ενσωματωθούν καλά με τη ζύμη πανετόνε. Αποσύρουμε την ζύμη πανετόνε από τον κάδο και την τοποθετούμε σε μια μπασίνα, σκεπασμένη με μεμβράνη. Την βάζουμε στην στόφα στους 35° C και 70% υγρασία μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

    Αφού διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης, το αποσύρουμε από την στόφα και με την βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας, δουλεύουμε την ζύμη να πέσει (κάτσει) μέχρι να επανέλθει στον αρχικό της όγκο.

    Επανατοποθετούμε την ζύμη στην στόφα μέχρι να ξαναδιπλασιαστεί ο όγκος της, επαναλαμβάνοντας το ίδιο για άλλες δύο φορές.

    Αφού φουσκώσει το βγάζουμε από τη στόφα και με την βοήθεια μιας χούφτας ζαχαροπλαστικής, κόβουμε την ζύμη σε βάρος ανάλογο με το μέγεθος της φόρμας, η οποία είναι μαλακή, δεν την πλάθουμε, την τοποθετούμε μέσα σε μια φόρμα της μπόμπας, την οποία από πριν την έχουμε χαρτώσει και λαδώσει ελαφρώς.

    Τοποθετούμε τις φόρμες στην στόφα μέχρι να φουσκώσουν και να καλύψουν τα 3/4 της φόρμας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 155° C για 1 ώρα περίπου.

    Συντήρηση
    Στο ψυγείο τυλιγμένη αεροστεγώς με μεμβράνη 7 ημέρες.
    Στην κατάψυξη στους -180° C για 15 ημέρες.

    ΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    ΥΛΙΚΑ

    ΑΛΑΤΙ
    1 κουταλάκι ψιλοκομμένος ΑΝΗΘΟΣ
    100γρ. ψιλοκομμένο ΚΑΡΔΑΜΟ
    2 μεγάλα περασμένα από τον τρίφτη (ραπέ) ΚΑΡΟΤΑ
    ½ κιλό ψιλοκομμένο ΛΑΧΑΝΟ
    2 κουταλιές HELLMAN'S ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
    2 καρδιές ψιλοκομμένο ΜΑΡΟΥΛΙ
    1 κουταλάκι ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
    8 κουταλιές ΞΥΔΙ
    ΠΙΠΕΡΙ
    4-5 περασμένα από τον τρίφτη (ραπέ) ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
    100γρ. ψιλοκομμένο ΡΟΚΑ
    1 ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ
    50γρ. αγγουράκι ψιλοκομμένο ΤΟΥΡΣΙ
    2 φρέσκα ψιλοκομμένα ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
    το χυμό από 1 ΛΕΜΟΝΙ
    6 με 7 κουταλιές ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1.Καθαρίζετε τη σελινόριζα και την χοντροτρίβετε. Για να μην μαυρίσει την περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού.
    2.Στο μπωλ που θα σερβίρετε την σαλάτα βάζετε με γούστο τα υλικά που έχετε ετοιμάσει, δηλαδή το μαρούλι ανακατεμένο με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο από τον άνηθο και λίγο από το ξύδι, την σελινόριζα, τα καρότα, το λάχανο και τα ραπανάκια. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε την ρόκα και το κάρδαμο.
    3.Ετοιμάζετε την σάλτσα : Βάζετε σε μπωλ την μαγιονέζα, την μουστάρδα, το αλατοπίπερο, και προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο, το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι και το αγγουράκι τουρσί. Τα κτυπάτε με το σύρμα, προσθέτοντας λίγο – λίγο το λάδι και το ξύδι, έως ότου γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.
    4.Η σάλτσα σερβίρεται χωριστά ή περιχύνεται πάνω στη σαλάτα. Η σαλάτα σερβίρεται κρύα.

    Γαλοπούλα Γεμιστή

    Εκτέλεση

    Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε την καλά μέσα και έξω και αφήστε τη να στραγγίσει. Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.

    Ετοιμάστε τη γέμιση: Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.

    Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. ΄Ετσι σχηματίζουν μια βάση, για να σταθεί καλύτερα η γαλοπούλα επάνω στη σχάρα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα.

    Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μη μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου.

    Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. ΄Ετσι η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη, ακάλυπτη.
    Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γέμιση στην κατσαρόλα. ΄Ετσι, γλυτώνετε τον κόπο του γεμίσματος και ραψίματος της γαλοπούλας. Αφού σοτάρετε τον κιμά με τα εντόσθια και τα κρεμμυδάκια, ρίξτε το ζωμό κρέατος, σκεπάστε και σιγοβράστε 10'. Ρίξτε το ρύζι, σκεπάστε και συνεχίστε το βράσιμο 20', ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε, αν θέλετε, λίγη κανέλα.

    για το γαρνίρισμα:

  • Χαράξτε και βράστε τα κάστανα σε νερό που να τα σκεπάζει, επί 15'. Βγάλτε τα λίγα-λίγα από το καυτό νερό και καθαρίστε τα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βούτυρο και δύο κουταλιές λάδι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν με το λίπος. Αλατίστε τα ελαφρά. Κατ' άλλον τρόπο, αφού τα βράσετε πρώτα, μέσα σε ζωμό κρέατος, στραγγίστε τα και σοτάρετέ τα καλά μέσα σε βούτυρο ανακατεμένο με λάδι.

  • 2. Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να φουσκώσουν μερικές ώρες. Αφαιρέστε με προσοχή τα κουκούτσια. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τα 10'-15'.

  • Βάλτε σε κατσαρόλα τα βερύκοκα με μία κούπα ζωμό κρέατος, δύο κουταλιές βουτύρο και δύο κουταλιές λάδι. Σιγοβράστε τα, έως ότου μείνουν με το λίπος.

  • Πλύντε και τρίψτε καλά τα κυδώνια, να φύγει όλο το χνούδι και να γυαλίσει η φλούδα. Κόψτε τα σε όγδοοα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μια κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές λάδι και ελάχιστο αλάτι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελωθούν τα κυδώνια.
    Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρετέ τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κυδώνια.
  • Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά

  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού

  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού

  • 1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι
  • για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές βούτυρο

  • τα εντόσθια της γαλοπούλας

  • 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

  • 1/4 κιλού κιμά χοιρινό

  • 1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα

  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια

  • 1/4 κούπας κουκουνάρια

  • 1/4 κούπας σταφίδες (προεραιτικά)

  • 2 κουταλιές κονιάκ (προεραιτικά)

  • 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος

  • για το γαρνίρισμα της γαλοπούλας

  • 1/2 κιλό κάστανα

  • 1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά

  • 1/2 κιλό βερύκοκα ξερά

  • 3 μεγάλα κυδώνια ή 4 μεγάλα ξινόμηλα

  • 4 κούπες ζωμό κρέατος

  • 9 κουταλιές βούτυρο

  • 9 κουταλιές λάδι

  • 3 κουταλιές ζάχαρη

  • ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χριστουγεννιάτικο αρνάκι στη λαδόκολλα

    Η Ντίνα Νικολάου δίνει τη δική της συνταγή για το ρεβεγιόν. Είναι η «Νηστική πράκτορας» του Star, αλλά και επιτυχημένη chef όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Παρίσι. «Αυτό που μετράει περισσότερο αυτές τις ημέρες είναι ότι αγαπιόμαστε πιο πολύ. Με απλά υλικά αλλά καλή διάθεση και σκέψη ακόμη και αυτοί που δεν είναι chefs μπορούν να κάνουν θαύματα» δηλώνει η τηλεοπτική μαγείρισσα. Τελευταία μάλιστα μοιράζεται τα μυστικά της με τον κόσμο, μέσω του site της στο Διαδίκτυο.

    Γιορτινή συνταγή για όσους δεν προτιμούν την κλασική γαλοπούλα. Το θυμάρι, η ρίγανη και το δενδρολίβανο κάνουν το κρέας μοσχοβολιστό και απίθανα γευστικό.

    Υλικά    
    1 αρνίσιο μπούτι δύο με δυόμισι κιλά
    200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
    1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρντισμένα
    4 σκελίδες σκόρδο
    5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
    1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι ολόκληρο
    3-4 κλαράκια θυμάρι
    1-2 κουταλιές γλυκού ρίγανη
    αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
    1-1/2 πατατούλες καθαρισμένες

    Εκτέλεση
    Προθερμαίνουμε τον  φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας και καβουρδίζουμε στη συνέχεια τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα, τα κουκουνάρια και το κεφαλοτύρι.

    Απλώνουμε στον πάγκο τη λαδόκολλα και ο μπούτι. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Κάνουμε σε διάφορα σημεία βαθιές τομές στο κρέας και βάζουμε σκόρδο και γέμιση. Την υπόλοιπη γέμιση την απλώνουμε πάνω στο μπούτι και προσθέτουμε το ροζ πιπέρι. Αλείφουμε με μαργαρίνη και ελαιόλαδο. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να μην ανοίξει.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Βάζουμε το αρνίσιο ρολό στο κέντρο της λαδόκολλας και γύρω-γύρω τις πατατούλες. Προσθέτουμε κλαδάκι από φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο, και κλείνουμε τη λαδόκολλα σφιχτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και δεύτερο χαρτί λαδόκολλας. Δένουμε το πακέτο με σπάγκο. Βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου για δύο ώρες.

    Tips: Μπορούμε να συνοδεύσουμε το κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, μαραθόριζα, vinegret (γιαούρτι, μουστάρδα, ξίδι, μέλι και ελαιόλαδο) και για να την κάνουμε πιο γιορτινή προσθέτουμε ρόδι, πορτοκάλια και μήλο.


    ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ: Παραδοσιακή γαλοπούλα με απλή γέμιση

    Ο πρώτος Ελληνας Master chef, που καθημερινά μαγεύει με τις συνταγές του από το «Πρωινό mou», ο Ακης Πετρετζίκης, δίνει τη δική του συνταγή για το γιορτινό τραπέζι αποδεικνύοντας ότι με απλά υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα gourmet δείπνο. Μη θέλοντας να ξεφύγει από την πατροπαράδοτη γαλοπούλα, προτείνει μια συνταγή με γέμιση από απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

    Υλικά
    1 γαλοπούλα
    1 μήλο πράσινο
    1 κρεμμύδι
    αρκετό αλατοπίπερο

    Εκτέλεση
    Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μήλο και το κρεμμύδι, κομμένα στα οκτώ, και λίγο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε καλά, τη λαδώνουμε, τη βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο νερό, περίπου δύο ποτήρια, και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε 40 λεπτά στο κιλό.

    Μισή ώρα πριν βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» πριν τη σερβίρουμε με γέμιση της επιλογής μας και σος γκράνμπερι, που υπάρχει πλέον σε όλα τα σουπερμάρκετ. Σε ένα βαζάκι θα τη ζεστάνουμε και θα ρίξουμε μια φραντζόλα ψωμί, 100 γρ. βερίκοκο αποξηραμένο, 100 γρ. δαμάσκηνο αποξηραμένο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κρεμμύδια και100 γρ. βούτυρο.

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε έπειτα στο μπλέντερ το ψωμί μέχρι να γίνει θρύψαλα.

    Ψιλοκόβουμε βερίκοκα και δαμάσκηνα, τα προσθέτουμε όλα στο τηγάνι και αρχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βλέπουμε αν θέλει κι άλλο βούτυρο.

    Τips: Ποτέ μη μαγειρεύετε τη γέμιση στο πουλερικό, γιατί τραβάει όλα τα ζουμιά και στεγνώνει το πουλερικό. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε βάλαμε μήλο και κρεμμύδι στη συνταγή.


    ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Πάπια με σάλτσα πικρής σοκολάτας, πουρέ γλυκοκολοκύθας και νιφάδες ωμού κάστανου.

    Ο πρώτος Ελληνας Top chef Αθηναγώρας Κωστάκος προτείνει το δικό του πιάτο, που είναι πρωτότυπο, φτηνό και αρκετά εντυπωσιακό.

    Υλικά
    1 στήθος πάπιας 200 γρ.
    κίτρινη κολοκύθα
    3 κάστανα
    20 γρ. πικρή σοκολάτα
    200 ml ζωμός μοσχαριού
    80 γρ. βούτυρο
    5-6 φύλλα τρυφερού μαϊντανού με τα κοτσάνια
    ελαιόλαδο
    τριμμένο μαύρο πιπέρι και χοντρό θαλασσινό αλάτι

    Εκτέλεση
    Για την πάπια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα στήθη από το πιτσούνι -από τη μεριά της πέτσας- μέχρι να κάνει καλή κρούστα. Εφόσον τα έχουμε αλατοπιπερώσει καλά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και συνεχίζουμε το (ελαφρύ) σοτάρισμα βρέχοντας με καυτό βούτυρο και τα 2 στήθη για περίπου 5-10 λεπτά. Αμέσως μετά τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

    Για τον πουρέ κίτρινης κολοκύθας: Τυλίγουμε τα κομμάτια από κίτρινη κολοκύθα μέσα σε αλουμινόχαρτο μαζί με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 170ο C) για περίπου 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τον φούρνο, ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και την πολτοποιούμε σε ένα μίξερ μαζί με βούτυρο και τριμμένο πιπέρι.

    Για τη σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό μοσχαριού και όταν εξατμιστεί σχεδόν η μισή ποσότητα, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και την πικρή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ανακατεύοντας δυνατά, ώστε να «γλασάρει» καλά η σάλτσα μας. Προσθέτουμε έπειτα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τα φιλετάκια από την πάπια και βρέχουμε με τη σάλτσα από πικρή σοκολάτα. Τρίβουμε από πάνω λίγα φιλέτα ωμού κάστανου (περασμένα από το χοντρό του τρίφτη) και πασπαλίζουμε με λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, τα οποία έχουμε βρέξει με λίγο ελαιόλαδα. Στο πλάι προσθέτουμε λίγο από τον πουρέ που τον απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.


    ΠΑΝΟΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ: Χριστουγεννιάτικη μαριναρισμένη γαλοπούλα με πατάτες στο φούρνο ή στη γάστρα

    Ο «Fabulus» Πάνος Φασούλης προτείνει όχι στο «Fab 5» αλλά στην «Espresso» τη δική του συνταγή για το ρεβεγιόν. «Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τα Χριστούγεννα στο γιορτινό τραπέζι προτείνω να μειώσουμε τα έξοδα για τα υλικά μας, χωρίς όμως να αφαιρέσουμε από τη γεύση και την εμφάνιση, αλλά να προσθέσουμε καλή παρέα και διάθεση!» μας λέει ο Πάνος. «Αντικαταστήστε τη γέμιση της γαλοπούλας με μαρινάδα! Ετσι, αντί να χαλάσετε χρήματα για να αγοράσετε τη γέμιση, φτιάξτε μαρινάδα με τα υλικά που έχετε στο σπιτικό σας!»

    Υλικά
    πατάτες χοντροκομμένες
    χυμός τεσσάρων πορτοκαλιών
    χυμός δύο λεμονιών
    ξύσμα ενός λεμονιού
    λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
    1 γαλοπούλα
    λίγο βούτυρο
    λίγο μέλι
    Για τη μαρινάδα
    2 καρότα
    2 κρεμμύδια
    2 κλαράκια σέλερι
    πολύ λίγο σκόρδο
    2 δαφνόφυλλα
    λίγο κόκκινο κρασί από το τραπέζι
    λιαστή ντομάτα, αν έχετε
    λίγη μουστάρδα με σπόρια ή σκέτη

    Εκτέλεση
    Από την προηγούμενη ημέρα βάζετε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά της μαρινάδας, ελαφρώς ψιλοκομμένα, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου σχεδόν να έχει σκεπαστεί το πουλερικό από τη μαρινάδα για να απορροφήσει τα μάξιμουμ των αρωμάτων. Καλύψτε την με ζελατίνα ή καπάκι και βάλτε τη στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα παίρνετε τη γαλοπούλα και λίγη από τη μαρινάδα, τα βάζετε στο ταψί ή στη γάστρα και συμπληρώνετε με χονδροκομμένες πατάτες, με τη φλούδα, που τις έχετε πλύνει καλά.

    Προσθέστε χυμό και ξύσμα, λίγο μέλι και βούτυρο πάνω στη γαλοπούλα και ψήστε τη σε μέτρια φωτιά για 3-4 ώρες, ανάλογα με το βάρος της (εκτός αν έχει θερμόμετρο από μόνη της).

    Tips: Αν έχετε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο ή χουρμά, προσθέστε στις πατάτες για να νοστιμίσουν και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.
    Η γαλοπούλα ανά διαστήματα πρέπει να έχει τη σαλτσούλα πάνω της για να πάρει ωραίο χρώμα και να μην καεί. Αν το ζουμί της μαρινάδας το βράσετε στραγγισμένο μόνο του σε ένα κατσαρολάκι και πήξει, θα σας δώσει μια ωραία σος στη σαλάτα σας. Αν είναι πράσινη, μπορείτε να την κάνετε ξεχωριστή με λίγες φέτες πράσινου μήλου ή ρόδι, αν έχετε ήδη σπίτι. Αν, πάλι, έχετε αγοράσει ήδη κάστανα, ψήστε τα στο τζάκι με φίλους και χρησιμοποιήστε τα ψς ορεκτικό με την παρέα σας στο καλωσόρισμα, μαζί με δροσερό ρόδι και καλό κρασί.


    ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ: Γαλοπούλα με σάλτσα εσπρέσο-πορτοκάλι

    Ο chef Βησσαρίωνας Παρθένης έχει παρουσιάσει τηλεοπτικά τις συνταγές του στον ΣΚΑΪ αλλά και στο Star, και φυσικά πολλά περισσότερα μέσα από την ιντερνετική τηλεόραση δημιουργώντας πιάτα απλά και γευστικά.

    Υλικά
    1 φιλέτο γαλοπούλας (300 γρ.)
    300 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα
    χυμός ενός πορτοκαλιού
    ένα (μικρό) φλιτζάνι καφέ εσπρέσο
    2 κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη Βιτάμ
    σπιτικός ζωμός μυρωδικών Knorr
    60 γρ. κρέμα γάλακτος
    Αλάτι και πιπέρι

    Εκτέλεση
    Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το φιλέτο της γαλοπούλας για 7-8 λεπτά γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώνοντας μέσα στο τηγάνι. Το φιλέτο θα ροδίσει, αλλά προσέχουμε να μην το παραψήσουμε και χάσει τους χυμούς του. Αν θέλουμε, με την άκρη του μαχαιριού χαράζουμε το παχύ του μέρος και βλέπουμε αν το κρέας μέσα έχει γίνει άσπρο - αν είναι ροζ, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο.

    Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φασολάκια και αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε μια δόση καφέ εσπρέσο και όταν τα φασολάκια αχνιστούν, σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τον καφέ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό μυρωδικών και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι η σάλτσα να γλασάρει, περίπου 6-7 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε απαλά δένουμε τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμα.

    Τips:
    Στην πράσινη σαλάτα που θα σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι μπορούμε -για να την κάνουμε ξεχωριστή- στο dressing να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι (μέλι, πορτοκάλι, λάδι, αλατοπίπερο).


    Καλή επιτυχία .