Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr).
Η σχολική χρονιά ξεκινάει, και τι καλύτερο για τα παιδιά να περάσουν λίγο χρόνο μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνοντας γρήγορες υγιεινές συνταγές. Το σνακ στο σχολείο είναι σημαντικό καθώς δίνει ενεργεία στα παιδιά για τη σωματική και πνευματική δραστηριότητά τους.
Κέικ με κολοκύθι και καρύδια
ΥΛΙΚΑ
100γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι από χουρμά
½ φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. baking powder
2 κολοκυθάκια τριμμένα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το γλυκαντικό της επιλογή μας, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα λεμονιού, τη κανέλα,το baking powder και το γιαούρτι. Στην συνέχεια αναμειγνύουμε τα δυο μείγματα και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και τα καρύδια. Βάζουμε στο μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα για κεικ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Μάφιν σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
2 μπανάνες
80γρ. σταγόνες κουβερτούρας
150γρ. βρώμη αλεσμένη
2κ.σ. μέλι
100 ml γάλα της επιλογής σου
1κ.γ. Baking powder
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού έχουμε χτυπήσει στο μίξερ τη βρώμη και την μπανάνα μέχρι να ομογενοποιηθούν, σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια για μαφινς και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μπισκότα λεμονιού
ΥΛΙΚΑ
80 γρ. αλεύρι ολικής
80γρ. αλεύρι βρώμη
50 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. μέλι
10 γρ. λιναρόσπορο σε σκόνη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. baking powder
ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. υγρή βανίλια για επιπλέον άρωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο δοχείο αφού αναμειγνύουμε όσο καλύτερα γίνεται μεταξύ τους το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι πρόσθεσε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον λιναρόσπορο και τη βανίλια. Συνέχισε προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα "βουτυρένιο” μείγμα. Καλύπτουμε το δοχείο με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες και ανάλογα με το πάχος που θέλουμε και ψήνουμε στους 180C για 10-15 λεπτά.
Τυροπιτάκια κουρού
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
300γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
100μλ ελαιόλαδο
180γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
1κ.γ. αλάτι
1κ.γ. baking powder
½ κ.σ. ξίδι
Για την γέμιση:
100γρ. ανθότυρο
80γρ. φέτα 12%
1/2 φλ. τριμμένες πολύχρωμες πιπεριές
1κ.σ. ρίγανη
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει το ζυμάρι. Στην συνέχεια σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια και ανοίγουμε με τα χέρια μας τα ζυμαράκια γεμίζοντας τα με 1κ.σ. από την ζύμη. Φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στην λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Κέικ πατάτας
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. Λιωμένη πατάτα (πουρές)
200 γρ. μοτσαρέλα λευκή
3 αυγά
4 φέτες Γαλοπούλα
Φρέσκο Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 Πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύουμε τις λιωμένες πατάτες, τα αυγά, τη μοτσαρέλα ,τη γαλοπούλα και το φρέσκο κρεμμύδι μεταξύ τους και γαρνίρουμε με πιπέρι αν θέλουμε. Παίρνουμε φόρμες για κεκάκια (αντικολλητικές) και ρίχνουμε μέσα στην κάθε θηκούλα λίγο από το τριμμένο μας τυρί. Τοποθετούμε στην κάθε θηκούλα την επιθυμητή μας ποσότητα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά στους 200°C μέχρι να πάρουν χρώμα.