Επικαιρότητα:

Το vintage καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς με κρέμα πορτοκάλι, βανίλια, ζελέ και φρυγανιές

04 Αυγ. 2022 - 09:57 | Συνταγές
Το vintage καλοκαιρινό γλυκό της μαμάς με κρέμα πορτοκάλι, βανίλια, ζελέ και φρυγανιές

Όποιος δεν έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά το καλοκαιρινο γλυκο της μαμας, αυτό με τις φρυγανιές, την κρέμα και τον ζελέ να σηκώσει το χέρι του…

Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει πολλά καλοκαιρινά απογεύματα σκουπίζοντας επιμελώς τα πιατάκια από αυτό το δροσερό, πολύχρωμο καλοκαιρινο γλυκο.

Αν θυμάστε τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, είχαν απογειωθεί στην Ελλάδα τα fast food, το delivery, τα έτοιμα φαγητά σε βαζάκια, η σαντιγί στο τενεκεδένιο κουτάκι ή σε σκόνη, τα φοβερά αλεύρια που φουσκώνουν μόνα τους το θρυλικό ρεγκάτο που νοστίμιζε τα πάντα και φυσικά οι κρέμες στιγμής.

Η ευκολία και η ταχύτητα στην καθημερινότητα ήταν μια ανάγκη που ήρθε πακέτο με την ευημερία εκείνων των χρόνων.

Ο,τι αφορούσε τα “του οίκου” ήταν και το πρώτο “οχυρό” που έπεσε και οι μαμάδες των eighties μάλλον ήταν… αποφασισμένες να απλοποιήσουν τη ζωή τους.

Άνοιγαν με… ηδονή φακελάκια, κουτάκια, βαζάκια, συσκευασίες, χτυπούσαν στο μίξερ, ζέσταιναν, ξεπάγωναν κι έφτιαχναν μερικά από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά και γλυκά των παιδικών μας χρόνων.

Κάθε σπίτι, κάθε μάνα, είχε και μια συνταγή για το καλοκαιρινο γλυκο ψυγείου

. Με φρυγανιές ή πτι μπερ, με φρέσκα φρούτα ή κονσέρβας, δεν είχε σημασία, το βασικό ήταν η κρέμα βανίλιας άνθος αραβοσίτου και το ζελέ, αυτά ήταν στάνταρ.

Κάποιες μαμάδες έφτιαχναν αυτό το γλυκό για να τρώνε τα παιδιά και κανένα… φρούτο, να τρώνε και καμιά θρεπτική κρέμα… λέμε τώρα…

Μπορεί αυτό το θρυλικό καλοκαιρινο γλυκο του foodurismo.com να μην είναι sugar και gluten free, να μην είναι το… απόλυτο super food αλλά είναι νόστιμο, δροσερό, και πολύ εύκολο να το φτιάξει κανείς.

ΥΛΙΚΑ

(για ένα ταψί 25 εκ. διάμετρο)

Βάση 12 φρυγανιές

150 γρ. ζάχαρη

100 ml νερό

2 φέτες πορτοκάλι

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

Κρέμα πορτοκάλι

1 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια 4 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Κρέμα βανίλια

750 ml φρέσκο γάλα 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια

4 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Ζελέ για την επικάλυψη

1 φακελάκι ζελέ με γεύση φράουλα ή ρόδι

1 φλιτζάνι βραστό νερό

1 φλιτζάνι κρύο νερό

Φρέσκα φρούτα σε φέτες για την επιφάνεια (ροδάκινα ή ανανά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μικρό κατσαρολάκι αδειάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζουμε να πάρουν βράση. Ρίχνουμε και τις φέτες του πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λικέρ πορτοκάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την κρέμα πορτοκαλιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάζουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Ανακατεύουμε διαρκώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Τραβάμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για περίπου μισή ώρα.

Σε ένα ταψί ή σε τσέρκι αραδιάζουμε τις φρυγανιές αφού πρώτα τις έχουμε βουτήξει για 2 δευτερόλεπτα στο σιρόπι.

Φροντίζουμε να μην αφήνουμε κενά στη βάση του ταψιού αλλά οι φρυγανιές να καλύπτουν επαρκώς τον πάτο. Απλώνουμε πάνω από τις φρυγανιές την κρέμα πορτοκάλι και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας.

Σε μια μικρή κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει βράση και να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει κι αυτή και την απλώνουμε στο γλυκό, πάνω από την κρέμα πορτοκάλι. Αφήνουμε να κρυώσει κι αυτή η κρέμα καλά.

Φτιάχνουμε και το ζελέ. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη σκόνη ζελέ, ρίχνουμε το καυτό νερό, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το κρύο νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς μέχρι αυτό να αρχίσει να γίνεται ελαφρά παχύρευστο.

Αυτό το κάνουμε γιατί αν το μείγμα ζελέ είναι σαν νερό και το ρίξουμε πάνω στο γλυκό μπορεί να διαρρεύσει από τυχόν μικρά ανοίγματα στο κάτω μέρος του γλυκού, να απορροφηθεί δηλαδή και να μην είναι επαρκής η ποσότητά του για να καλύψει την επιφάνεια.

Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τσέρκι, είναι πολύ πιθανό από μικρές χαραμάδες να βγει λίγο υγρό ζελέ και να “φύγει” από τη βάση του τσέρκι που δεν εφαρμόζει απόλυτα στο δίσκο βάσης.

Σας μιλάω εκ πείρας… μου έχει τύχει να “χάσω” τη μισή και πλέον ποσότητα από την επιφάνεια του γλυκού η οποία είχε βγει στο δίσκο που είχα ακουμπήσει το γλυκό με το τσέρκι για να το στήσω. Επίσης, αν το ζελέ έχει αρχίσει να πήζει ελαφρά όταν το απλώσετε πάνω στο γλυκό να σταθούν καλύτερα και οι φέτες των φρούτων και δεν θα επιπλέουν στο υγρό ζελέ, κι αυτό μου έχει τύχει επίσης…

Αφού αδειάσετε και το ζελέ, αραδιάζετε και τις φέτες των φρούτων και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com