Επικαιρότητα:

Το Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς: Συνταγές για όσους δεν συμπαθούν αρνί και εντόσθια

18 Απρ. 2020 - 13:49 | Συνταγές
Το Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς: Συνταγές για όσους δεν συμπαθούν αρνί και εντόσθια

Οι προετοιμασίες για το τραπέζι της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, σίγουρα, έχουν ξεκινήσει από νωρίς, ακόμη και φέτος, που το Πάσχα σάς βρίσκει σπίτι.

Αν, μάλιστα, ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το αρνί και τα εντόσθια ή αν έχετε πάρει την απόφαση φέτος να «πειραματιστείτε», ο Πέτρος Συρίγος έχει τις νοστιμότερες προτάσεις.

1 ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

› Υλικά

1 κιλό κοτόπουλο ψιλοκομμένο

½ κιλό συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοτριμμένα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 μαρούλια ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο

½ φλιτζ. ρύζι Καρολίνα

2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου

2 αβγά

Χυμός από 2 λεμόνια

Αλάτι & πιπέρι

› Διαδικασία

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το βούτυρο. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και δύο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Ρίχνετε το μαρούλι και τα μυρωδικά. Αλατίζετε και πιπερώνετε. Συμπληρώνετε με νερό, εάν χρειαστεί. Σιγοβράζετε τη μαγειρίτσα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και τα συκωτάκια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα, συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά μέχρι να αφρίσουν, προσθέτετε, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί της σούπας. Περιχύνετε τη μαγειρίτσα με το αβγολέμονο, ανακινείτε λίγο την κατσαρόλα και σερβίρετε.

2 ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ

› Υλικά

1½ κιλό κατσίκι μπούτι

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

2 κουταλιές της σούπας θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

3 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. κρασί λευκό

Αλάτι & πιπέρι

› Διαδικασία

Πλένετε καλά το κρέας και το στραγγίζετε. Βάζετε σε ένα γουδί ή σε ένα μπολ τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη ψιλοκομμένη, το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε τρύπες στις οποίες χώνετε τις 2 σκελίδες σκόρδο μέσα.

Αλείφετε το κρέας με λίγο από το λάδι και πασπαλίζετε τα μυρωδικά σε όλο το κομμάτι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζετε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος, αν έχετε, αλλιώς σε ταψί με ένα φλιτζάνι νερό και ψήνετε για 1½ ώρα.

Βάζετε σε μπολ το υπόλοιπο λάδι, το κρασί, τη μία σκελίδα σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε όλα να γίνουν σάλτσα. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρέας, το αλείφετε με τη σάλτσα που έχετε στο μπολ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία πολλές φορές μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του κρέατος.

Γυρίζετε το κρέας από την άλλη πλευρά, ρίχνετε λίγο νερό, αν χρειαστεί, και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει, φροντίζοντας να μείνει λίγη σάλτσα, ώστε να περιχύσετε το φαγητό κατά το σερβίρισμα. Κόβετε το κρέας σε φέτες, αφαιρώντας το κόκαλο, και το σερβίρετε ζεστό.

3 ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

› Υλικά

1 πλάτη κατσικίσια

1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί

700 γραμμ. ρύζι νυχάκι

Ελαιόλαδο

Αλάτι & πιπέρι

Ρίγανη

Κεφαλοτύρι σε κυβάκια

› Διαδικασία

Πλένετε και αλατοπιπερώνετε την πλάτη πολύ καλά, μέσα-έξω. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια, ξερά και χλωρά. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρετε. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι. Ρίχνετε 1 κούπα νερό και σιγοβράζετε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτετε το κεφαλοτύρι σε κύβους.

Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζετε το κατσίκι και το ράβετε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή, κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη, ρίχνετε λάδι και προσθέτετε νερό μέσα στο ταψί. Σκεπάζετε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3 ώρες περίπου. Λίγο πριν το σβήσετε, βγάζετε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί.

4 BABY ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

› Υλικά

1 κιλό πατάτες baby

1½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο

Αλάτι & πιπέρι

› Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε καλά τις πατάτες και στη συνέχεια τις βάζετε να βράσουν για 10 λεπτά. Οταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί με τη σειρά και τη μία δίπλα στην άλλη.

Περιχύνετε πάνω τους το λάδι και στη συνέχεια το ψιλοκομμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής