Η νηστεία θέλει νοστιμιά: Τρεις πανεύκολες και γευστικές συνταγές

16 Απρ. 2020 - 13:42 | Συνταγές
Η νηστεία θέλει νοστιμιά: Τρεις πανεύκολες και γευστικές συνταγές

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας δεν σημαίνει ότι θα στερηθείτε γεύσεις και λαχταριστά πιάτα.

Γι’ αυτό ο σεφ Πέτρος Συρίγος μπαίνει στην κουζίνα του και μοιράζεται τις νοστιμότερες νηστίσιμες συνταγές, που μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και με τα παιδιά σας. Γλυκά με μαύρη σοκολάτα, υγιεινά και θρεπτικά και μια τέλεια μακαρονάδα με θαλασσινά θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

  › Υλικά

1 κιλό μακαρόνια της επιλογής σας

1 κιλό γαρίδες

1 κρεμμύδι ξερό

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 ντομάτες τριμμένες

1 μικρό βαζάκι σάλτσα ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδου

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

50 ml ούζο

2 κόκκοι πιπεριού

1 φύλλο δάφνης

½ ματσάκι μαϊντανό

Ελαιόλαδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

› Διαδικασία

Χαράζοντας την πλάτη της γαρίδας, με ένα μαχαιράκι, αφαιρέστε το εντεράκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), το φινόκιο και το σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει.

Ρίχνετε τις γαρίδες και σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήστε με το ούζο. Οταν εξατμιστεί, αφαιρέστε τις γαρίδες, προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε για 10 λεπτά να βράσει.

Σε μια κατσαρόλα βράστε τα ζυμαρικά για όση ώρα γράφει η συσκευασία μείον δυο λεπτά. Αλατοπιπερώστε, βάλτε τις γαρίδες, προσθέστε τον μαϊντανό, ανακατέψτε και μεταφέρετε σε πιατέλα.

ΚΕΪΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

› Υλικά

3 φλιτζ. αλεύρι

1 φλιτζ. ζάχαρη

½ φλιτζ. σκόνη κακάο

2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κούπες ζεστό νερό

3/4 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο

2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

› Για το γλάσο

125 ml νερό

30 γραμμ. καστανή ζάχαρη

175 γραμμ. μαργαρίνη

300 γραμμ. μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα σε κομμάτια

› Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε μια φόρμα για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υγρά υλικά, το νερό, το λάδι, το ξίδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτετε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύετε απαλά. Μοιράζετε το μίγμα σε 1 ή δύο φόρμες και ψήνετε αμέσως για 40-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα με την οποία θα τρυπήσετε το κέικ στο κέντρο του.

Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και κατόπιν, αφού το ξεφορμάρετε, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη, το νερό και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε εωσότου λιώσει (η σοκολάτα). Το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και να πήξει. Τοποθετείτε σε μια πιατέλα το κέικ, απλώνετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το γλάσο και πασπαλίζετε, αν θέλετε, με καρύδια.

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

› Υλικά

200 γραμμ. σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο

100 ml γάλα αμυγδάλου ή βρόμης

Κακάο για πασπάλισμα

› Διαδικασία

Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε ελαφρά το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, έτσι ώστε να είναι κάτω από το σημείο βρασμού και να μην βράζει. Ρίχνετε την τεμαχισμένη σοκολάτα και αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί λίγο. Σχηματίζετε μπαλάκια και τα βουτάτε στη σκόνη κακάο.

etypos