Επικαιρότητα:

Καραντίνα και συνταγές: Αλμυρές αρτολιχουδιές εύκολα και γρήγορα

14 Απρ. 2020 - 17:36 | Συνταγές
Καραντίνα και συνταγές: Αλμυρές αρτολιχουδιές εύκολα και γρήγορα

Το ψωμί (ή άρτος) πρωταγωνιστεί σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, είναι πάντα μία λαχταριστή αφορμή για τσιμπολογήματα, για αλμυρά «αμαρτήματα» με ελληνικά ΠΟΠ τυριά και αλλαντικά ή για γλυκές βουτιές σε σοκολάτα και μαρμελάδα. Γι’ αυτό ο Πέτρος Συρίγος προτείνει δύο θεϊκές και εύκολες συνταγές, που θα κάνουν το σπίτι σας να γεμίσει αρώματα «φρεσκοψημένου»!

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

› Υλικά

2½ φλιτζ. ζεστό νερό

15 γραμμ. νωπή μαγιά

1 κιλό αλεύρι σκληρό

1/3 φλιτζ. ζάχαρη

¼ φλιτζ. σπορέλαιο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

300 γραμμ. σουσάμι

› Διαδικασία

Σε ένα μπολ, διαλύετε τη μισή μαγιά με ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ρίχνετε 2-3 κουταλιές αλεύρι έτσι, ώστε να αποκτήσετε έναν χυλό. Αφήνετε το μίγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 24 ώρες. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύετε μέσα 2-3 κουταλιές αλεύρι, προσθέτετε και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 15′.

Κοσκινίζετε τα 3/4 του υπόλοιπου αλευριού μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε μέσα το λάδι, τα δύο μίγματα με μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμα χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφικτή και εύπλαστη. Σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώνετε για 5′. Παίρνετε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθετε κορδόνια στο πάχος του μικρού σας δαχτύλου. Τα βουτάτε γρήγορα σε ένα μπολ με νερό και τα τυλίγετε μέσα στο σουσάμι.

Πατάτε τις δύο άκρες να κολλήσουν στο σχήμα του κουλουριού και τα απλώνετε σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου που έχετε στρώσει πάνω σε ταψί ρηχό. Ψήνετε τα κουλούρια στους 220 βαθμούς για 10′-15′ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε. Οσα κουλούρια σάς περισσέψουν μπορείτε να τα κλείσετε σε πλαστική σακούλα και να τα βάλετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα.

ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ

› Υλικά

500 γραμμ. αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

½ κουταλιά της σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1½ κούπα νερό (χλιαρό)

Σουσάμι (προαιρετικά)

› Για τη γέμιση

350-450 γραμμ. φέτα (τριμμένη ή πατημένη με το πιρούνι)

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

› Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε ένα μπολ με το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Ρίχνετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε για 5’-6’ μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία, ελαστική που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τη χωρίζετε σε 6-7 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγετε μακρόστενα φυλλαράκια, πάχους 1-2 εκ. Βρέχετε γύρω γύρω τις άκρες με νερό και βάζετε κατά μήκος στο κέντρο τη φέτα, ραντίζετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη.

Τυλίγετε να κλείσετε μέσα το τυρί και στη συνέχεια τα γυρνάτε σε σπιράλ. Τα πατάτε λίγο από πάνω για να πλατύνουν. Αν δεν επιθυμείτε αυτό το σχήμα, τα κάνετε μίνι καρβελάκια «στριμώχνοντας» μέσα τη φέτα. Τα αφήνετε να φουσκώσουν πάλι για 15’-20’. Τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 22’-28’ ή μέχρι να ροδίσουν.

Αποθηκεύστε σωστά το αλεύρι σας

Το αλεύρι είναι από τα πιο ευαλλοίωτα προϊόντα, καθώς περιέχει 14% υγρασία και αρκετό οξυγόνο ανάμεσα στους μικροσκοπικούς κόκκους του. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Ετσι, απαιτείται μεγάλη προσοχή στην αποθήκευσή του. Οι ειδικοί προτείνουν να το αφήσετε στη χάρτινη συσκευασία του που του επιτρέπει να αναπνέει, την οποία κλείνετε καλά με ένα κλιπ ή ένα λάστιχο. Αν το κλείσετε σε βάζο ή σε πλαστικό δοχείο αποθήκευσης, είναι πιθανό να εμφανιστούν έντομα ή ακάρεα ή να μουχλιάσει. Αν η συσκευασία έχει τρυπήσει ή αν έχετε χύμα αλεύρι, το συσκευάζετε είτε σε χάρτινο σακουλάκι είτε σε μια μαξιλαροθήκη είτε σε μια υφασμάτινη σακούλα πυκνής ύφανσης που να του επιτρέπει να αναπνέει. Φυσικά, το διατηρείτε σε χώρο ξηρό και δροσερό.

etypos