Επικαιρότητα:

Αλίκη Βουγιουκλάκη: 28 χρόνια από τον θάνατο της Εθνικής σταρ – Η μυθική καριέρα, οι άγνωστοι έρωτες και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

23 Ιουλ. 2024 - 10:55 | Show Biz
Αλίκη Βουγιουκλάκη: 28 χρόνια από τον θάνατο της Εθνικής σταρ – Η μυθική καριέρα, οι άγνωστοι έρωτες και η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Συμπληρώθηκαν κιόλας 28 χρόνια από τον θάνατο της θρυλικής Αλίκης Βουγιουκλάκη. Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου του 1996 έσβησε για πάντα το άστρο της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 28 χρόνια από τον θάνατό της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Εκεί βρέθηκε πλήθος φίλων της Αλίκης και καλλιτεχνών, που τη θαύμαζαν, τιμώντας την αείμνηστη σταρ.

 Με ανάρτησή του στο Instagram,  ο γιος της, Γιάννη Παπαμιχαήλ έγραψε για την αγαπημένη του μητέρα: «1996-2024. 28 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που έφυγες από κοντά μας. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μη σε σκέφτομαι. Κανείς δε σε ξέχασε, συνεχίζεις να μεγαλώνεις γενιές με τις ταινίες σου και τα παιδάκια που πάντα τόσο αγαπούσες σε βλέπουν και σε θαυμάζουν! Το τρισάγιο έγινε την Κυριακή σε κλειστό κύκλο με τη γυναίκα μου Ελένη τους καλούς μου φίλους Νίκο και Κώστα καθώς και τον φίλο της Αλίκης υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα».

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, στις 20 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννησή της Αλίκης.  Ο γιος της, είχε δημοσιεύσει ξανά μια σχετική με την ημέρα των γενεθλίων της Βουγιουκλάκη φωτογραφία στο Instagram. Σπάνιο θεωρείται το παρακάτω στιγμιότυπο από το τελευταίο πάρτι της μητέρας του. Η ίδια λίγο πριν σβήσει τις τούρτες της κρατούσε το χέρι του γιου της, πολύ κομψή και εντυπωσιακή μέσα στο κόκκινο φόρεμά της.

  

Αλίκη Βουγιουκλάκη: H ζωή και θρυλική καριέρα της
Η Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι Αττικής. Γονείς της ήταν ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης και η Αιμιλία Κουμουνδούρου, δισέγγονη του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Η ηθοποιός και η οικογένειά της ήρθαν αντιμέτωποι το 1943 με τη δολοφονία του πατέρα της κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Έτσι, η Αλίκη και τα αδέρφιά της, Αντώνης και Τάκης αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα. Με καταγωγή από τη Μάνη και το χωριό Λάγια, η Αλίκη πάτησε από πολύ μικρή ηλικία στα πόδια της με την ίδια να επικαλείται συχνά σε συνεντεύξεις το Μανιάτικο ταπεραμέντο της.

Για τη σχέση με τη μητέρα της η Βουγιουκλάκη είχε πει σε κοινή συνέντευξη με τη μαμά της στον ΑΝΤ1: «Καλή ή κακή η προσωπικότητά μου διαμορφώθηκε από τη μάνα μου, με πίεζε πολύ. Δεν είναι εύκολο καρυδάκι η κυρία Έμμυ Κουμουνδούρου – Βουγιουκλάκη. Έντονη προσωπικότητα, γινόταν ό,τι ήθελε η μαμά».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, τραγουδίστρια και θεατρική επιχειρηματία. Οι σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησαν το 1952 με την ίδια να δίνει κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις.  Η τότε νεαρή Αλίκη με τεράστιο ζήλο για την υποκριτκή αποφοίτησε μέσα σε τρία χρόνια από τη σχολή με βαθμό Λίαν Καλώς.

Το θεατρικό της ντεμπούτο πηγαίνει πολύ πίσω στο 1953 με την ίδια να μετράει συνολικά 42 πρωταγωνιστικές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες. Στις πρώτες κομβικές στιγμές της καριέρας της ηθοποιού ήταν όταν, το 1960 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Το 1975 ήταν ακόμη μια αξιοθαύμαστη στιγμή της καριέρας της, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη άλλαξε τον μέχρι τότε τρόπο που ανέβαιναν τα μιούζικαλ στην Ελλάδα.  Χαρακτηριστικό είναι το μιούζικαλ υπερπαραγωγή, που έκανε με το έργο του Νιλ Σάιμον Καμπίρια. Φυσικά μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και άλλα έργα, όπως τα Καμπαρέ, Ωραία μου κυρία, Εύθυμη Χήρα, Άννυ, Εβίτα, Βίκτωρ-Βικτώρια και τελευταίο της μιούζικαλ, Η μελωδία της ευτυχίας.

Η πολυτάραχη προσωπική ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ στη ζωή της. Οι έρωτας έπαιζαν πάντα πολύ σημαντικό ρόλο για εκείνη. Φυσικά, οι άνδρες που πέρασαν από δίπλα της δεν είχαν όλοι την ίδια σημαντικότητα για την ίδια, σε κάθε περίπτωση όμως έζησε έντονα με όλους.

Ο πρώτος μεγάλος της έρωτας ήταν με τον καθηγητή της από τη Δραματική Σχολή, όταν αγάπησε τον Αλέξη Σολομό. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως λίγα χρόνια αργότερα το 1960 η ηθοποιός έζησε ένα κρυφό ειδύλλιο με τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο.

Στη συνέχεια, έρχεται στη ζωή της Βουγιουκλάκη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Οι δύο τους βιώσαν έναν φλογερό έρωτα και στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκαν με κουμπάρους τους τον Βίκτωρα Μιχαηλίδη,  Θεοφάνη Δαμασκηνό και τον Δημήτρη Μακρίδη.

Στις 4 Ιουνίου 1969 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιάννης Παπαμιχαήλ. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 5 Ιουλίου 1975 οι δύο ηθοποιοί αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, χωρίζοντας λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων.

Η Αλίκη έμελλε να κάνει και έναν δεύτερο γάμο, καθώς παντρεύτηκε το 1982 έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη. Ο εν λόγω γάμος δεν έγινε γνωστός κατά τη διάρκειά του, καθώς η ηθοποιός πήρε την απόφαση να τον αποκαλύψει το 1993 σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεοπτική εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω.

Ο δημοσιογράφος, Μάριος Πλωρίτης πέρασε από τη ζωή της Αλίκης.  Στην παράσταση Εβίτα την περίοδο 1981-1982 η ηθοποιός γνώρισε τον Βλάσση Μπονάτσο και έτσι ήρθαν πολύ κοντά. Η σχέση τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1982 και έληξε τον Δεκέμβριο του 1987. Τελευταίος σύντροφος της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν ο Κώστας Σπυρόπουλος, με τον οποίο έζησε μαζί για οκτώ χρόνια μέχρι το 1996, που η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.

  

Η μάχη με τον καρκίνο
Τον Απρίλιο του 1996 ξεκινάει η αντίστροφή μέτρηση για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.  Όλα ξεκίνησαν από τους έντονους πόνους στο στομάχι, τους οποίους η ίδια απέδιδε στα πολλά αντιβιοτικά που έπαιρνε εξαιτίας μιας βρογχίτιδας. Η ηθοποιός αρχικά είχε κάνει εξετάσεις σε ιατρικό διαγνωστικό κέντρο της Express Service στη Θεσσαλονίκη, τότε που διεγνώσθη κακοήθης όγκος στο ήπαρ.

Σε συνέχεια, μια ομάδα τριών καθηγητών ιατρών στην Αθήνα διεπίστωσε την ύπαρξη καρκίνου καλπάζουσας μορφής και στο πάγκρεας, πέραν του όγκου στο ήπαρ. Ο γολγοθάς για την Αλίκη είχε ήδη ξεκινήσει. Στις 7 Μαΐου, η ίδια ταξιδεύει στο Μόναχο, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά νέων εξετάσεων.

Στις 15 Μαΐου, η Βουγιουκλάκη ταξιδεύει στη Βοστώνη σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, που της είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα. Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Μαΐου η ηθοποιός επιστρέφει στην Αθήνα και στις 22 Μαΐου γίνεται η εισαγωγή της στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με δική της πρωτοβουλία.

«Γυρίζω απόψε στην Ελλάδα, έμεινα τρεις ημέρες στη Βοστώνη, έκανα τις εξετάσεις μου και πήρα τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσω. Σας ευχαριστώ για την αγάπη, που δείχνετε σε εμένα αλλά στο θέμα της υγείας μου, θα ήθελα να αφήσετε να έχω εγώ την πρωτοβουλία, γιατί είναι ένα θέμα, που χρειάζεται διακριτικότητα, λεπτότητα. Εν πάσει περιπτώσει, σας ευχαριστώ», είπε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τελευταία δημόσια εμφάνισή της στις 16 Μαΐου του 1996.

Πέρασαν δυο μήνες νοσηλείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην Αθήνα με την ίδια και την ομάδα ιατρών, που την είχαν αναλάβει να καταβάλλουν υπεράνρθωπες προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή.

Το τέλος της Εθνικής σταρ
Μετά από δύο λοιπόν μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη χάνει τη μάχη με τον καρκίνο. Στις 23 Ιουλίου του 1996 η Αλίκη πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών με επίσημη αιτία θανάτου το ηπατικό κώμα.