Ηλεκτρονικά, μέσω e-shop ξεκινούν για πρώτη φορά οι χειμερινές εκπτώσεις σήμερα Δευτέρα -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της παράτασης του lockdown- εφόσον το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας και δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα ανοίξει με τη μέθοδο click away σε πρώτη φάση.
Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 27 Φεβρουαρίου και οι πωλήσεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Έτσι ανοιχτά θα είναι μόνο τα e-shop καταστήματα.
Οι παράγοντες της αγοράς πάντως αντιδρούν έντονα στο κλείσιμο της αγοράς λόγω του κορονοϊού και της παράτασης του lockdown, την ώρα μάλιστα που ανοίγουν τα σχολεία και ζητούν επαναλειτουργία με click away.
Μιλούν για οικονομικό θάνατο 70.000 ως 80.000 επιχειρήσεων που απασχολούν 130.000 ως 180.000 χιλιάδες εργαζόμενους, αν χαθεί όλος ο τζίρος των εκπτώσεων που αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ για δύο μήνες. Γι’ αυτό, οι έμποροι ζητούν να ανοίξει άμεσα η αγορά με τη μέθοδο του click away, ώστε να διασωθεί έστω το 30% του τζίρου των εκπτώσεων.
Οι έμποροι κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν, καθώς, όπως λένε, δεν έχει νόημα η μετάθεση των εκπτώσεων και τονίζουν ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου θα φέρει πολλά «λουκέτα» στα καταστήματα.
«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση» επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του: «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας».
Ο Σύλλογος σημειώνει πως θεωρεί κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του click away και σύντομα με τη μορφή του «click in shop», προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, εκτιμούν οι έμποροι θεωρώντας τις επιχειρήσεις τους «εύκολο στόχο» και τους ίδιους ως πειραματόζωα, την ίδια στιγμή που πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος μετά το χαμένο τζίρο της εορταστικής περιόδου να χαθεί και η τελευταία ελπίδα – αυτή των εκπτώσεων που επρόκειτο να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανεμπόριο, να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος» σημειώνουν.
Παρόμοιο το κλίμα και στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά, προκρίνονται άλλοι κλάδοι οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας και το εμπόριο παραμένει ο «φτωχός συγγενής», παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει τον απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες της δημόσιας υγείας».
Η διοίκηση του Συλλόγου επιμένει στην πρότασή της για άμεσο άνοιγμα της αγοράς με τη μορφή του click away, όπως απόλυτα συντεταγμένα λειτούργησε την περίοδο των γιορτών και ζητεί για μια ακόμη φορά να μπει ένα πλάνο λειτουργίας της αγοράς τους επόμενους μήνες με την δυνατότητα υποδοχής των πελατών, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες με ραντεβού.
«Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα» τονίζουν και προειδοποιούν πως «δεν έχουν μείνει πλέον περιθώρια αντοχής. Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί μια τελευταία σανίδα σωτηρίας για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων».
Καλούν την κυβέρνηση να μη χρονοτριβεί άλλο και προτείνουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ειδικοί της υγείας και της αγοράς, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες ρεαλιστικές λύσεις επιβίωσης των επιχειρήσεων σε εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας.
Την κραυγή αγωνίας του κλάδου εκφράζουν και δεκάδες έμποροι, οι οποίοι σχολιάζουν τις αναρτήσεις των ανά την επικράτεια εμπορικών συλλόγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έμποροι από άκρη σε άκρη της Ελλάδας κάνουν λόγο για αιφνιδιαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν φέρει σε απόγνωση τον κλάδο, ο οποίος πλέον διακατέχεται από αισθήματα απογοήτευσης και ανασφάλειας.
«Καταστρέφονται συνάδελφοι, οικογένειες, ζωές..... Έχουμε γίνει πια πείραμα», επισημαίνουν αρκετοί.