Επικαιρότητα:

Οι άνθρωποι που είναι πάντα δυστυχισμένοι με τη ζωή τους, εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

15 Οκτ. 2024 - 12:18 | Ψυχολογία
Οι άνθρωποι που είναι πάντα δυστυχισμένοι με τη ζωή τους, εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πάντα δυστυχισμένοι, ανεξάρτητα από το τι έχουν καταφέρει; Επιφανειακά, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι είναι άτυχοι στη ζωή τους ή ότι έχουν αδικηθεί. Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της δυστυχίας, επιδεικνύουν μοτίβα συμπεριφορών που διαιωνίζουν τη δυσαρέσκειά τους. Τα μοτίβα αυτά είναι μεν αδιόρατα, όμως έχουν ισχυρή επίδραση στη συνολική τους ευημερία.

 
Στο άρθρο αυτό, αναλύονται οι 7 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων που νιώθουν μονίμως δυστυχισμένοι. Σκοπός δεν είναι η επίκριση ή η ντροπή, αλλά ο αναστοχασμός. Καμιά φορά, η συνειδητοποίηση μιας άσκοπης συμπεριφορές, είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος.

 Οι άνθρωποι που είναι πάντα δυστυχισμένοι στη ζωή, εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές, χωρίς να το καταλαβαίνουν
Διαρκής σύγκριση
Προσκόλληση στο παρελθόν
«Φουσκωμένο» εγώ
Παραμέληση της αυτοφροντίδας
Αποφυγή των δυσφορικών συναισθημάτων
Έλλειψη ευγνωμοσύνης
Κρατούν κακίες

Διαρκής σύγκριση 
Η σύγκριση είναι κλέφτης της χαράς. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν την παγίδα της σύγκρισης, σε βάρος της ευτυχίας τους.

Συγκρίνοντας τα κατορθώματά σας, τα χρήματα και την ευτυχία τους, με τα δικά σας, θα νιώθετε δυσαρέσκεια και δυστυχία. Η σύγκριση πλήττει την αυτοεκτίμηση και εντείνει την ψυχική αναστάτωση. Βάζει τον άνθρωπο στο αδιάλειπτο κυνήγι μιας αφηρημένης ευτυχίας, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος.

Δυστυχώς, στην εποχή που ζούμε, με την εμβύθινση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι εύκολο να αποφύγει κανείς την παγίδα της σύγκρισης. Τη λύση έχει προτείνει ο διάσημος κλινικός ψυχολόγος, Δρ. Jordan Peterson: «Να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον άνθρωπο που ήσασταν εχθές, όχι με κάποιον άλλον, όπως είναι σήμερα».

 
Προσκόλληση στο παρελθόν
Μία χαρακτηριστική συμπεριφορά των ανθρώπων που νιώθουν χρόνια δυσαρέσκεια, είναι η τάση τους να προσκολλώνται στο παρελθόν. Αναμασώντας το παρελθόν, δημιουργούνται αισθήματα πικρίας, δυσφορίας, ενώ ο άνθρωπος αδυνατεί να δει και ν’ αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του παρόντος ή του μέλλοντος. Η εμμονή με το παρελθόν, είναι μεγάλο εμπόδιο προς την ευτυχία. Ο άνθρωπος αισθάνεται γαλήνη και ηρεμία όταν εστιάζει στο παρόν.

Ο επιβιώσας το Ολοκαυτώματος και επιφανής ψυχολόγος, Δρ. Viktor Frankl, έχει πει «Όταν δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι».

Το παρελθόν, μπορεί να μην αλλάζει πλέον, όμως η θεώρησή του και η απόκριση σ’ αυτό, μπορεί ν’ αλλάξει και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλλιέργεια της ευτυχίας.

«Φουσκωμένο» εγώ 
Σε έναν λογικό βαθμό, ο εγωισμός είναι υγιής. Βοηθά το άτομο να διατηρεί την αυτοεκτίμησή του, να είναι διεκδικητικός και να σέβεται την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Αν ωστόσο, το εγώ είναι υπερδιογκωμένο, οδηγεί σε διαρκές αίσθημα δυσαρέσκειας και δυστυχίας.

Ένα διογκωμένο εγώ, κάνει τον άνθρωπο εύθικτο, εξαρτημένο από την έγκριση και την αποδοχή των άλλων και ανασφαλή.

Το διογκωμένο εγώ, επιδρά δυσμενώς στην ευτυχία του ανθρώπου.

Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των ζητημάτων του υπέρμετρου εγώ, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για το αίσθημα της ευτυχίας.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας 
Μία συνηθισμένη πηγή δυσαρέσκειας, είναι η παραμέληση της φροντίδας του εαυτού.

Από ψυχολογική πλευρά, η παραμέληση της αυτοφροντίδας δημιουργεί μια πληθώρα προβλημάτων. Όπως είναι γνωστό, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η μειωμένη απόδοση στην εργασία, η έλλειψη όρεξης και διάθεσης για παραγωγική εργασία, ακόμη και για κοινωνικοποίηση, οδηγεί σε αίσθημα δυσαρέσκειας ή απογοήτευσης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να μην τρέφεται ή να κοιμάται σωστά, να αμελεί την προσωπική του υγιεινή, να μην φροντίζει να ξεκουράζεται ή να ψυχαγωγείται. Αν διαρκώς παραμερίζετε τις ανάγκες σας, θα οδηγηθείτε με βεβαιότητα στην εξουθένωση.

Αποφυγή των δυσφορικών συναισθημάτων
Η αποφυγή των δυσφορικών συναισθημάτων, είναι μια ασυναίσθητη απόκριση, αφού οι άνθρωποι αυτόματα αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλέσει δυσαρέσκεια. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η στρατηγική αυτή, δεν μας ωφελεί.

Από ψυχολογική σκοπιά, η αποφυγή των δυσφορικών συναισθημάτων που συνεπάγεται η προσπάθεια για κάτι καλύτερο, όπως η εξέλιξη και η βελτίωση, μας οδηγεί να χάνουμε πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση και πρόοδο, από τον φόβο της ενδεχόμενης δυσφορίας. Αντίστοιχα, η αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων μας πειθαρχεί και μας διαμορφώνει ώστε να πάμε ένα επίπεδο ψηλότερα.

Έλλειψη ευγνωμοσύνης
Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της δυστυχίας επειδή δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν. Μέσα στο χάος και τις προκλήσεις της ζωής, μπορεί να αμελήσουμε να δούμε και να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τις ευλογίες της.

Ακόμη και εν μέσω δυσμενειών, η ευγνωμοσύνη – για το ζεστό σας κρεβάτι, την υγεία σας και τους υποστηρικτικούς σας φίλους, μπορεί να σας δίνει κουράγιο και δύναμη.

Οι ειδικοί μας πληροφορούν ότι, η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία – μην την αμελείτε.

Κρατούν κακίες 
Τα πικρά και ανεπίλυτα συναισθήματα που προέρχονται από τραύματα του παρελθόντος, αδικίες και συγκρούσεις, δημιουργούν ένα βάρος που μας κρατά πίσω.

Η συγχώρεση είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα στην ευτυχία. Πρέπει να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα της πίκρας και να ξαναβρείτε την ηρεμία του μυαλού σας. Συγχώρεση άλλωστε, δεν σημαίνει άφεση, αλλά απαλλαγή από το βάρος του παρελθόντος.

Tips – Το ταξίδι προς την ευτυχία 
Οι παραπάνω συμπεριφορές, όπως είναι η διαρκής σύγκριση και η προσκόλληση στο παρελθόν, σαμποτάρουν ασυνείδητα την ικανότητα του ανθρώπου να χαρεί τη ζωή. Ευτυχώς, μέσα από την κατανόηση των μοτίβων αυτών, δίνεται η ευκαιρία για θετική αλλαγή. Το επόμενο βήμα για να απελευθερωθείτε από τον φαύλο κύκλο της δυστυχίας, είναι να αφήσετε πίσω σας ό,τι σας βαραίνει.

Καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη, επιλύοντας τον πόνο από το παρελθόν, υιοθετώντας μια υγιέστερη αντίληψη για τη ζωή, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε το αφήγημα της ζωής.

.enikos.