Όλοι υιοθετούμε πολλές φορές συμπεριφορές που δεν είναι ιδανικές. Μερικοί, μάλιστα, θα τις χαρακτήριζαν ως και «τοξικές», αφού μπορούν να περιπλέξουν γρήγορα τα πράγματα ή και να καταστρέψουν κάθε σχέση. Αλλά τι ακριβώς είναι η τοξική συμπεριφορά ή τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε για να προστατευθούμε; Και κυρίως, ποιος είναι ο ορισμός της «τοξικότητας» ή του «τοξικού»;
Αν και η ψυχολόγος, καθηγήτρια και συγγραφέας, Γουέντι Γουόλς, υποστηρίζει ότι η λέξη «τοξικός» δεν είναι κλινικός όρος, οι καθημερινοί άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τη λέξη για να περιγράψουν κάποιον που είναι «ένοχος» για το ότι προκαλεί συναισθηματικό ή ακόμα και σωματικό πόνο στους άλλους. Από την πλευρά του, ο ψυχολόγος Σκοτ Λάιον, λέει ότι η λέξη τοξικός σημαίνει κυριολεκτικά «επιβλαβής», «οπότε όταν μιλάμε για μια τοξική προσωπικότητα, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ή μια συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή πόνο στον εαυτό του ή στους άλλους».
Ποια είναι, λοιπόν, 6 σημάδια που «μαρτυρούν» μια τοξική συμπεριφορά;
Αγνοεί τα όριά σου
Εάν οι άνθρωποι είναι τοξικοί, συνήθως καταπατούν και τα όρια των άλλων. Αυτό μπορεί να αφορά στον χρόνο, στον προσωπικό χώρο ή στα χρήματα. Και όλοι ξέρουμε πως τα όρια είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Όταν κάποιος έχει τοξική συμπεριφορά, συχνά θα σπρώχνει αυτά τα όρια με αποτέλεσμα οι γύρω του να μην αισθάνονται ασφαλείς.
Σου κάνει gaslighting
Οι gaslighters ασκούν συναισθηματική χειραγώγηση κάνοντας τους άλλους να αμφιβάλλουν για τις δικές τους αναμνήσεις και σκέψεις. Αν κάποιος σου πει αρκετές φορές ότι θυμάσαι λάθος, αρχίζεις να αμφισβητείς τη δική σου ψυχική υγεία. Κι αυτό, όταν είναι ψέματα, τότε μαρτυρά τοξικότητα.
Λέει πολλά και συχνά ψέματα
Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεντιμότητα και τα ψέματα μπορεί να είναι πολύ τοξικά, τόσο για εκείνους που τα λένε όσο και για τους γύρω τους. Ένα ψέμα όχι μόνο προκαλεί την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα για το άτομο που τα λέει.
Παίζει το θύμα
Η συμπεριφορά «παίζω το θύμα» είναι ένα κοινό μεταξύ των ναρκισσιστών και των τοξικών ανθρώπων. Κι αυτό, κάνει τους άλλους να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες τους. Οι τοξικοί άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος ή ότι όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, τα καλά και τα κακά, είναι αντανάκλαση εκείνων.
Σε κατηγορεί συνέχεια
Το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είναι ένα τοξικό χαρακτηριστικό, που θυμίζει λίγο την παραπάνω συμπεριφορά. Ένας τοξικός άνθρωπος δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τη συμπεριφορά του σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμα και να κατηγορεί τον σύντροφό του για τα δικά του συναισθήματα. «Εσύ με ανάγκασες να το κάνω», είναι μια συνηθισμένη φράση σε αυτήν την περίπτωση.
Επιζητά την προσοχή
Ο Κάποιος που «πρέπει» να είναι το επίκεντρο της προσοχής ή αποζητά μόνιμα την προσοχή, μπορεί να είναι πολύ τοξικός. Αυτό το άτομο θα πει ή θα κάνει συνήθως οτιδήποτε για να τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων, γεγονός που μπορεί να το επηρεάσει δραστικά στις περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις.
Πηγή: jenny.gr