Επικαιρότητα:

Πώς να αντιμετωπίσεις μια αγενή αντίδραση από έναν άγνωστο

31 Αυγ. 2024 - 14:11 | Ψυχολογία
Πώς να αντιμετωπίσεις μια αγενή αντίδραση από έναν άγνωστο

Στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχουμε βιώσει κάποια στιγμή αρνητική συμπεριφορά από αγνώστους: είτε κάποιος που μας παρακάμπτει στη σειρά σε ένα κατάστημα, είτε κάποιος που κάνει ανεπιθύμητα σχόλια για την εμφάνισή μας, είτε ένας οργισμένος οδηγός που μας βάζει τις φωνές στον δρόμο. Αυτές οι απρόσμενες αρνητικές συμπεριφορές αποτελούν ένα κοινό φαινόμενο που πολλές/οί από εμάς έχουμε βιώσει.

Σύμφωνα με ψυχιάτρους, αυτή η τάση των ανθρώπων να εκφράζουν αγένεια προς αγνώστους, μπορεί να έχει αυξηθεί λόγω του εντεινόμενου άγχους. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση, η ικανότητά τους να λαμβάνουν λογικές κοινωνικές αποφάσεις, όπως το να μην αντιδρούν με θυμό όταν τους κόβουν τον δρόμο, μειώνεται σημαντικά. Ωστόσο, εσύ από την πλευρά σου τι μπορείς να κάνεις, για να προστατεύσεις την ψυχική σου και σωματική σου ακεραιότητα σε τέτοιες καταστάσεις;

Πώς να αντιμετωπίσεις μια αγενή αλληλεπίδραση με έναν άγνωστο;

Απομακρύνσου
Όταν κάποιος σού φωνάζει για ένα μικρό περιστατικό, το πιο σημαντικό είναι να απομακρυνθείς. Η αντίδρασή σου μπορεί να ποικίλλει, (να γελάσεις, να κλάψεις, να φωνάξεις ) αλλά είναι βασικό να μην κλιμακώσεις την κατάσταση. Απομακρύνσου για να προστατευτείς, καθώς το άλλο άτομο μπορεί να γίνει επικίνδυνο ή βίαιο. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να το λογικέψεις, ειδικά αν δεν θα το ξαναδείς. Αν πάλι δεν μπορείς να φύγεις, άσε τον χώρο συναισθηματικά και μην έχεις οπτική επαφή με το πρόσωπο και την κατάσταση.

Ηρέμησε ψυχικά και σωματικά
Είτε μπορείς να απομακρυνθείς γρήγορα από την κατάσταση είτε όχι, πρέπει να επαναφέρεις τον καρδιακό σου ρυθμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Έχουμε τουλάχιστον την ικανότητα να εμποδίζουμε τις δικές μας συμπεριφορές όταν είμαστε σε κατάσταση μάχης-φυγής», λέει ειδικός. Η αυξημένη συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης και αυτό μπορεί να σε κάνει λιγότερο ικανή/ό να διατηρήσεις την ασφάλειά σου, επειδή είσαι ταραγμένη/-ος ή αποπροσανατολισμένη/-ος. Είναι πραγματικά σημαντικό να ηρεμήσεις αμέσως. Μια βόλτα ή το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει στην αποφόρτιση.

Αν συνεχίζεις να σκέφτεσαι κάτι, ίσως πρέπει να το ψάξεις πιο βαθιά
Απομακρύνσου από την κατάσταση και εστίασε σε υγιείς δραστηριότητες. Αν συνεχίζεις να σκέφτεσαι το ίδιο για εβδομάδες, ίσως χρειάζεσαι θεραπεία. Η υπερανάλυση του γεγονότος μπορεί να έχει να κάνει με μια βαθύτερη πτυχή σου ή να είναι γενικότερα σύμπτωμα δυσκολιών, όπως θυμός, κατάθλιψη ή άγχος. Αγενείς άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα, ειδικά σε αγχωτικές περιόδους. Ξέρεις ότι αυτοί που προσβάλλουν ξένους μάλλον δεν ζουν καλά. Έλεγξε τον τρόπο που ερμηνεύεις τις καταστάσεις, για να νιώσεις καλύτερα.

πηγή: ladylike.gr