Επικαιρότητα:

Οκτώ συμβουλές για να σταματήσετε να ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς

27 Ιουλ. 2024 - 18:38 | Ψυχολογία
Οκτώ συμβουλές για να σταματήσετε να ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς

Σίγουρα μας ενδιαφέρει τι γνώμη έχουν οι άλλοι για εμάς και δεν έχει νόημα να συμπεριφερόμαστε σαν να μη μας ενδιαφέρει καθόλου. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσετε το βάρος και να μην αφήσετε τις απόψεις τους να βλάψουν την ψυχική σας υγεία.

1. Συνειδητοποιήστε το δικό σας μέρος της αρνητικότητας και απαλύνετέ το με θετικότητα: δεν είναι θέμα άρνησης αυτής της σκοτεινής πλευράς, η αναγνώριση των απόψεων των άλλων είναι ένα ανθρώπινο αντανακλαστικό και το μοιράζεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αντί να την αφήνετε να καταλαμβάνει χώρο, η αντιμετώπιση αυτής της ευθραυστότητας είναι επομένως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για να προχωρήσετε μπροστά, κυρίως συσχετίζοντας αυτή τη συνειδητοποίηση με μια αντίστιξη θετικότητας. Στην πράξη, η αντιπαράθεση μιας υποτιμητικής σκέψης σε μια αυτοσυγχώρεση είναι ήδη μια κερδοφόρα πρώτη στρατηγική.

2. Κατανοήστε ότι κανείς δεν μας “κριτικάρει” περισσότερο από τον εαυτό μας: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου μας. Το άτομο θα έχει επομένως πάντα την τάση να υπερεκτιμά τη σημασία όσων του συμβαίνουν σε σχέση με την πραγματικότητα. Επομένως, δεν έχει νόημα να περιορίσετε τον εαυτό σας για να ικανοποιήσετε τους άλλους, γιατί μακροπρόθεσμα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό…

3. Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τι σκέφτεται κάποιος άλλος για εσάς: εδώ, η ιδέα είναι να εξουδετερώσουμε την ψυχαναγκαστική περιέργεια του εγκεφάλου, αναγκάζοντάς τον να μην υπερερμηνεύει τις σκέψεις των άλλων. Αντίθετα, πρέπει να εκπαιδευτεί να αγνοεί τις σκέψεις των άλλων, είτε είναι συκοφαντικές είτε όχι.

4. Επιβάλλετε στον εαυτό σας την εκλογικευμένη σκέψη: η αναγνώριση των απόψεων των άλλων οδηγεί σε υποθέσεις για το τι σκέφτονται. Αυτός ο φαύλος κύκλος των περιοριστικών σκέψεων μπορεί πολύ γρήγορα να σταματήσει με την καθιέρωση μιας νοητικής λίστας: 1/ Ρίξτε μια συγκεκριμένη ματιά στην κατάσταση «Η προϊσταμένη μου απάντησε απότομα», 2/ Εντοπίστε τους λόγους που μας οδηγούν να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά ως δυσμενή «Έχω αντικειμενικούς λόγους να ερμηνεύσω την κατάσταση αρνητικά;», 3/ Αναλύστε την κατάσταση ορθολογικά αναζητώντας λόγους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το πρόβλημα «Ίσως δεν ήταν εκούσιο από μέρους της; Ήταν αγχωμένη, κουρασμένη;” Με αυτόν τον τρόπο, η κρίση χάνει τη δύναμή της και μπορεί να ξεπεραστεί ευκολότερα.

5. Διακόψτε τους εμμονικούς κύκλους σκέψεων αποσπώντας την προσοχή σας: αν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μια νοητική λίστα, η ενασχόληση του μυαλού σας με μια χειρωνακτική ή σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη για την απόσπαση της προσοχής του εγκεφάλου και την αποφυγή του στρες. Μια ώρα άσκησης, μια συνεδρία καλλωπισμού, μια ταινία ή κάποια άλλη δραστηριότητα θα μειώσουν το άγχος.

6. Ιεραρχούμε τη σημασία που δίνουμε στην κρίση ανάλογα με το πρόσωπο: Προκειμένου να αποστασιοποιηθείτε καλύτερα από την κρίση των άλλων, η ιεράρχηση των πηγών της κριτικής μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική. Γονείς, αδέλφια , φίλοι, συνάδελφοι, διευθυντές, δάσκαλοι, γείτονες… Ανάλογα με το πρόσωπο, ο αντίκτυπος της κριτικής θα πρέπει επομένως να είναι πολύ πιο απλός στη διαπραγμάτευση. Μην ξεχνάτε ποτέ να συσχετίζετε τα λόγια με το πρόσωπο που τα λέει και να αποφασίζετε αν είναι σημαντικά για εσάς ή όχι!

7. Δώστε βάση στη σωστή επικοινωνία: για να αποδραματοποιήσετε την κατάσταση, η επικοινωνία παραμένει αναμφίβολα βασικό κλειδί. Εάν προκύψει οποιαδήποτε αμφιβολία, το απλούστερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε άμεσα την πηγή της κριτικής. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από λίγη ειλικρίνεια για να ξεκαθαρίσει μια σχέση, ειδικά αν το άτομο είναι κοντά μας.

8. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τους ικανοποιήσετε όλους: Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή. Το να είστε ο εαυτός σας δεν θα κοστίσει ποτέ τόση ενέργεια όσο το να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε την πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω σας.

πηγή: govastileto.gr