Επικαιρότητα:

Οι 8 συνήθειες που εμποδίζουν την επιτυχία – Κρατούν τους ανθρώπους στάσιμους στην ζωή τους

26 Ιουλ. 2024 - 20:52 | Ψυχολογία
Οι 8 συνήθειες που εμποδίζουν την επιτυχία – Κρατούν τους ανθρώπους στάσιμους στην ζωή τους

Πολλοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι, παρόλο που κάνουν τα πάντα σωστά, δεν καταφέρνουν να προχωρήσουν στη ζωή. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν πραγματικά, είναι πάντα συνεπείς και καλοί στη δουλειά τους.

Και όμως, παρά τις προσπάθειές τους, δεν καταφέρνουν να προοδεύσουν, παραμένοντας εγκλωβισμένοι στο ίδιο σημείο. Το συναίσθημα που δημιουργεί η κατάσταση αυτή, είναι απογοήτευση και απελπισία.

Οι ψυχολόγοι μπορούν να μας δώσουν την εξήγηση. Οι άνθρωποι αυτοί, έχουν ορισμένες συνήθειες οι οποίες εμποδίζουν την επιτυχία τους και τους κρατούν στάσιμους, ακόμη και όταν κάνουν όλα τα άλλα σωστά.

Οι 8 «χρυσές» συνήθειες που μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους μετά τα 60

Οι 8 συνήθειες που εμποδίζουν την επιτυχία – Κρατούν τους ανθρώπους στάσιμους στην ζωή τους

  • Τελειομανία
  • Φόβος να αναλάβουν ρίσκο
  • Υπερβολικός προγραμματισμός
  • Αποφυγή επίλυσης προβλημάτων
  • Παραμέληση της αυτοφροντίδας
  • Φόβος της αποτυχίας
  • Ζουν στο παρελθόν ή το μέλλον
  • Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους

Τελειομανία

Θεωρούμε την τελειομανία ως αρετή, όμως συχνά, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην πρόοδο. Οι τελειομανείς δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα. Θέλουν πάντα κάτι καλύτερο. Η ανάγκη τους αυτή, μπορεί να τους κρατάει στάσιμους.

Στην αναζήτηση του τέλειου, οι άνθρωποι μπορεί να γίνονται αναποφάσιστοι ή να αναβάλλουν την ολοκλήρωση μίας δουλειάς. Το ενδεχόμενο του λάθους, τους φοβίζει σε τέτοιον βαθμό, ώστε να παραμένουν εγκλωβισμένοι στο στάδιο της προετοιμασίας για πάντα.

Οι 8 συνήθειες που αθόρυβα σας κάνουν δυστυχισμένους στη ζωή, σύμφωνα με την ψυχολογία
Η ανάγκη τους να τα κάνουν όλα τέλεια, τους οδηγεί στο να μην είναι συνεπείς στις προθεσμίες ή να χάνουν ευκαιρίες. Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι ότι, η  ολοκλήρωση μίας δουλειάς, είναι πιο σημαντική απ’ την τελειότητα.

Φόβος να αναλάβουν ρίσκο

Η άνεση της ασφάλειας και της οικειότητας, είναι μεγάλος πειρασμός, που συχνά κρατά τους ανθρώπους δέσμιους στην μετριότητα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αφήσουν μία σίγουρη δουλειά και να αναλάβουν το ρίσκο να επιδιώξουν μία άλλη  που θα τους ικανοποιεί πραγματικά.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο φόβος να αναλάβουμε ρίσκο, μπορεί να μας κρατήσει κολλημένους στο ίδιο σημείο και να εμποδίσει την επιτυχία μας. Είναι φυσικό να φοβόμαστε το άγνωστο, όμως, επιτρέποντας στον φόβο να ορίζει τις πράξεις μας, χαραμίζουμε τις δυνατότητές μας.

Ο υπολογισμένος κίνδυνος πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής. Άλλωστε, μόνο έτσι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας και κάντε το επόμενο βήμα. Ποτέ δεν ξέρετε ποια μεγάλη ευκαιρία σας περιμένει στην άλλη πλευρά.

Υπερβολικός προγραμματισμός

Η υπερβολική ανάλυση των πλάνων, αποτελεί μία συνήθεια που είναι φαινομενικά αποδοτική. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι που υπεραναλύουν τα σχέδιά τους, καταπιάνονται με λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα και κωλυσιεργούν στην εφαρμογή. Η επιτακτική ανάγκη για έλεγχο, μπορεί να μας κάνει να χάσουμε ευκαιρίες, εμποδίζοντας την πρόοδό μας.

Αποφυγή επίλυσης προβλημάτων

Η αποφυγή των της αντιμετώπισης των προβλημάτων, μοιάζει να είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις την ασφάλεια και την ηρεμία. Μακροπρόθεσμα, όμως, παρεμποδίζει την πρόοδο και εγκλωβίζει το άτομο στη στασιμότητα.

Αποφεύγοντας την επίλυση, απωθείς τα προβλήματα, ελπίζοντας μάταια ότι αυτά θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Έτσι, τα προβλήματα, όχι μόνο χρονίζουν, αλλά και επιδεινώνονται. Την ίδια στιγμή, η αποφυγή επίλυσης συγκρούσεων, δεν βλάπτει μόνο την προσωπική ζωή ή τις σχέσεις, αλλά και την επαγγελματική πρόοδο.

Αν δηλαδή, δεν εκφράζετε τις ιδέες σας, δεν μοιράζεστε τις ανησυχίες σας, προκειμένου να αποφύγετε τη σύγκρουση, βάζετε εμπόδιο στην επιτυχία σας. Μην φοβάστε να έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματα ή να εκφραστείτε ελεύθερα.

Η ελεύθερη έκφραση δεν σημαίνει ότι πηγαίνετε γυρεύοντας για καυγά, αλλά ότι είστε ειλικρινείς προς τον εαυτό σας και τους άλλους.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Αν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, δεν θα έχετε τη δύναμη που χρειάζεται ώστε να βοηθήσετε και τους γύρω σας. Η παραμέληση της αυτοφροντίδας είναι πολύ συχνή συνήθεια, ειδικά των ανθρώπων που προσπαθούν να προοδεύσουν στη ζωή. Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε, ωθούμε τον εαυτό μας στα όριά του, παραμελώντας τις ανάγκες μας.

Οι ψυχολόγοι μας προειδοποιούν ότι, η παραμέληση της αυτοφροντίδας, μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση, επιδρώντας στη σωματική και τη νοητική μας υγεία, βλάπτοντας τις σχέσεις μας και παρεμποδίζοντας την πρόοδό μας στη ζωή.

Η αυτοφροντίδα μας κάνει πιο παραγωγικούς. Έχοντας περισσότερη ενέργεια, αποκτούμε καλύτερη συγκέντρωση και περισσότερες αντοχές. Κάντε μία παύση και φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωισμός, αλλά μία αναγκαία συνήθεια ώστε να τα καταφέρουμε στη ζωή.

Φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας κρατά τους ανθρώπους προσηλωμένους στο ίδιο σημείο. Το ενδεχόμενο ότι δεν θα τα καταφέρουν, τους παραλύει. Η αποτυχία είναι κομμάτι της πορείας κάθε ανθρώπου προς την επιτυχία, μία μοναδική ευκαιρία για γνώση και εξέλιξη.

Ακόμη, η αποτυχία είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι προσπαθείτε. Αν δεν κάνετε μία προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρετε. Μην αφήνετε τον φόβο της αποτυχίας να σας στερεί τα όνειρά σας.

Ζουν στο παρελθόν ή το μέλλον

Η αναδρομή στο παρελθόν ή η διαρκής ανησυχία για το μέλλον, στερεί τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που σας προσφέρει το παρόν. Αναμασώντας συνεχώς τα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος, στερείτε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά, ενώ εγκλωβίζεστε σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκατηγορίας και μεταμέλειας.

Αν, από την άλλη, αναλώνεστε σχεδιάζοντας τις κινήσεις σας στο μέλλον, περιμένοντας την «ιδανική» ευκαιρία, θα χάσετε από όσα έχει να σας προσφέρει το τώρα. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η ενσυνειδητότητα, μία κατάσταση του μυαλού όπου ο άνθρωπος εστιάζει στο παρόν και τις συνθήκες που έχει γύρω του, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της επιτυχίας. Άλλωστε, το παρόν είναι το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι.

Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους

Η πιο υπονομευτική συνήθεια των ανθρώπων που δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους, είναι η άρνησή τους να πιστέψουν στον εαυτό τους. Όσο πρωτότυπες και αν είναι οι ιδέες σας, όσο έξυπνα σχέδια και αν καταστρώνετε, αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας και την ικανότητά σας να τα υλοποιήσετε, παραμένετε στάσιμοι.

Η πίστη στον εαυτό μας έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μας στη ζωή, καθώς επηρεάζει:

  • Το κίνητρό μας
  • Τις αντοχές μας
  • Τη θέλησή μας ν’ αναλάβουμε ρίσκο
  • Πιστέψτε στην αξία σας, τις ικανότητές σας και προχωρήστε με θάρρος.

Η βελτίωση απαιτεί υπομονή και χρόνο

Όπως φαίνεται οι παραπάνω οκτώ, φαινομενικά αθώες συνήθειες, μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία ενός ανθρώπου προς την επιτυχία. Ευτυχώς, με όπλο την αυτογνωσία και τη διάθεση για αλλαγή, η τελειομανία μπορεί να γίνει αποδοχή, η υπερβολική οργάνωση να μετατραπεί σε προγραμματισμό, ο φόβος της αποτυχίας να γίνει ενδιαφέρον για μάθηση.

Να θυμάστε ότι, η βελτίωση, είναι μία διαδικασία που απαιτεί υπομονή και χρόνο. Με αυτογνωσία και συνειδητή προσπάθεια, θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τις συνήθειες που εμποδίζουν την πρόοδό σας.

Πηγή: enikos.gr