Επικαιρότητα:

Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια ότι γίνεστε τοξικός άνθρωπος, χωρίς να το καταλάβετε

17 Ιουλ. 2024 - 11:31 | Ψυχολογία
Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια ότι γίνεστε τοξικός άνθρωπος, χωρίς να το καταλάβετε

Μιλάμε διαρκώς για τους τοξικούς ανθρώπους, τις αρνητικές επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους στον ψυχισμό των άλλων, τονίζοντας πάντα την ανάγκη να τους απομακρύνουμε απ’ τη ζωή μας.

Σας έτυχε όμως ποτέ να αναρωτηθείτε αν εσείς είστε ο τοξικός άνθρωπος που προκαλεί στους άλλους τα  δυσάρεστα συναισθήματα;  Καμιά φορά, ασυνείδητα μπορεί να εκδηλώνουμε τοξικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τους γύρω μας και εμποδίζουν τη δική μας εξέλιξη και την πρόοδο.

 Η αναγνώρισή τους, είναι ένα κρίσιμο βήματα προς την κατανόηση του εαυτού μας και τη βελτίωση των σχέσεών μας.

Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια ότι γίνεστε τοξικός άνθρωπος, χωρίς να το καταλάβετε

  1. Δεν νιώθετε ιδιαίτερη συμπόνοια
  2. Παριστάνετε διαρκώς το θύμα
  3. Η κριτική είναι η δεύτερη γλώσσα σας
  4. Είστε «επαγγελματίας» στη χειραγώγηση
  5. Είστε αρνητικός όλη την ώρα
  6. Δεν μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη
  7. Είστε διαρκώς σε ανταγωνισμό με κάποιον
  8. Δεν σέβεστε τους άλλους


Πώς εκφράζονται στη συμπεριφορά τα κυριότερα σημάδια που μαρτυρούν ότι…ο τοξικός είστε εσείς

Δεν νιώθετε ιδιαίτερη συμπόνοια 
Θεμέλιος λίθος κάθε ανθρώπινης σχέσης είναι η συμπόνοια.

Συμπόνοια, ή ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα του ατόμου να συμμεριστεί τα συναισθήματα των άλλων.

 Ένα σημάδι τοξικότητας είναι η περιορισμένη ικανότητα να συμπάσχετε με τους άλλους ανθρώπους.

Αν δεν συντονίζεστε συναισθηματικά με τους άλλους, αν δεν μπορείτε να νιώσετε τη χαρά ή τη λύπη τους, αν είστε αδιάφοροι ή, ακόμη χειρότερα, υποβιβάζετε τα αισθήματα των άλλων, αυτό είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι έχετε αρχίσει να γίνεστε τοξικός.

Χαρακτηριστικό των τοξικών ανθρώπων είναι η έλλειψη συμπόνοιας, το αποκλειστικό ενδιαφέρον κάποιου μόνο για τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του ανάγκες.  Αν αναγνωρίζετε αυτή τη συμπεριφορά στον εαυτό σας, είναι καιρός για ενδοσκόπηση.

Παριστάνετε διαρκώς το θύμα
Καλές και κακές μέρες έχουμε όλοι μας. Αν όμως, περιγράφετε διαρκώς τον εαυτό σας ως θύμα, αν διαρκώς σας φταίνε οι άλλοι για τις ατυχίες σας, τότε αυτό είναι ένα σημάδι τοξικότητας.

Αν δηλαδή κατηγορείτε διαρκώς τους φίλους σας για τα προβλήματά σας, αν σε κάθε σύγκρουση βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του θύματος, αν ποτέ δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας  και αν αδυνατείτε να δείτε πως και εσείς έχετε συντελέσει σε μία κατάσταση, ίσως αρχίζετε να γίνεστε τοξικός.

Η νοοτροπία του θύματος είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των τοξικών ανθρώπων, καθώς μέσα απ’ αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν ότι απαλλάσσονται απ’ τις ευθύνες.

Η κριτική είναι η δεύτερη γλώσσα σας 
Όλοι γνωρίζουμε τη διδακτική αξία της εποικοδομητικής κριτικής.

Ο Τσώρτσιλ είχε εύστοχα πει ότι «Η κριτική δεν είναι πάντα ευχάριστη, όμως είναι αναγκαία. Όπως ο πόνος στο σώμα, η κριτική στρέφει την προσοχή στα σημεία που πρέπει να θεραπευτούν».

Αν ωστόσο η κριτική προς τους  άλλους, έχει γίνει μια μόνιμη συνήθειά σας, αν ποτέ δεν λέτε έναν καλό λόγο στους ανθρώπους και αν δεν παραλείπετε να τους επισημάνετε και τα παραμικρά λάθη και τις αστοχίες τους, τότε μάλλον έχετε αρχίσει να γίνεστε τοξικός.

Είστε «επαγγελματίας» στη χειραγώγηση
Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι ένα πολύ κοινό γνώρισμα των τοξικών ατόμων. Πολύ συχνά δε, είναι ανεπαίσθητη, και το άτομο που την υφίσταται, αδυνατεί να το συνειδητοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικές όπως ο “πόλεμος νεύρων” (gaslighting), η δημιουργία ενοχών και η θυματοποίηση, προκειμένου έτσι να τους κατευθύνουν προς την συμφέρουσα για τους ίδιους κατεύθυνση.

Αν διαστρεβλώνετε τις καταστάσεις προς το συμφέρον σας ή αν μπορείτε να εργαλειοποιείτε τα συναισθήματα των ανθρώπων εναντίον τους, εκπέμπετε τοξικότητα.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα, η χειραγώγηση να σας αποφέρει τα επιθυμητά  αποτελέσματα, όμως, μακροπρόθεσμα είναι μια καταστροφική συνήθεια που διαβρώνει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Είστε αρνητικός όλη την ώρα 
Η αρνητικότητα μοιάζει με μαύρο σύννεφο που συσκοτίζει τις σχέσεις και την αντίληψή σας για τη ζωή. Οι αρνητικοί άνθρωποι, μένουν προσκολλημένοι στην αρνητική πλευρά κάθε κατάστασης, παραπονιούνται διαρκώς, και μεταδίδουν την αρνητική τους διάθεση σ’ όλους τους άλλους. Με άλλα λόγια, είναι τοξικοί.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε αρνητικές σκέψεις, όμως όταν ο αρνητικός τρόπος σκέψης γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, υποβόσκει τοξικότητα. Η χρόνια αρνητική νοοτροπία εξουθενώνει τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, τους στερεί την ενέργεια και την όρεξη για ζωή και, τελικά, τους απωθεί.

Η θετική σκέψη δεν σημαίνει άγνοια ή απώθηση των προβλημάτων ή των δυσκολιών που έχει η ζωή, αλλά περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Δεν μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη 
Τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Η διαφορά όμως βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα λάθη μας.

Αν το «συγγνώμη» σας βγαίνει ιδιαίτερα δύσκολα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι τοξικής συμπεριφοράς.

Η αδυναμία κάποιου να ζητήσει «συγγνώμη», σηματοδοτεί έλλειψη ταπεινοφροσύνης και διογκωμένου εγώ, γνωρίσματα που σχετίζονται άμεσα με την τοξικότητα.

Η συγγνώμη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας-το αντίθετο: μαρτυρά ωριμότητα, κατανόηση, σεβασμό, και συναισθηματική νοημοσύνη.

Είστε διαρκώς σε ανταγωνισμό με κάποιον 
Ο υγιής ανταγωνισμός είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Όταν όμως γίνεται υπερβολικός, μπορεί να γίνει και τοξικός.

Αναρωτηθείτε: μήπως συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους; Μήπως πασχίζετε να τους ξεπεράσετε; Όλα αυτά είναι σημάδια των τοξικών ανθρώπων.

Η ανταγωνιστική νοοτροπία πλήττει τις ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργώντας ένταση και θυμό.

Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου. Η ουσία  της ζωής είναι η προσωπική ανάπτυξη και η κατάκτηση των προσωπικών στόχων, σύμφωνα με τους ρυθμούς του καθένα.

Πρέπει να είστε ευχαριστημένοι και περήφανοι για τα κατορθώματά σας, χωρίς να αισθάνεστε πίεση να «παραβγείτε» ή να επισκιάσετε κανέναν.

Δεν σέβεστε τους άλλους
Η αδιαφορία και η παραβίαση των προσωπικών ορίων των ανθρώπων είναι ένα απ’ τα κυριότερα σημάδια της τοξικής συμπεριφοράς.

Αν διαρκώς παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο των άλλων, αν σας είναι αδιάφορες οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας, δείχνετε ξεκάθαρα σημάδια τοξικής συμπεριφοράς. Ο σεβασμός των ορίων είναι αναγκαίος σε όλες τις υγιείς σχέσεις. Η τήρησή τους δείχνει την εκτίμηση τον σεβασμό στον άνθρωπο και τον συναισθηματικό του κόσμο. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό και κατανόηση.

Tip:  Δεν είναι εύκολο ν’ αναγνωρίσει κανείς ότι ο ίδιος έχει γίνει πηγή τοξικότητας για τους γύρω του. Το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή, είναι η αυτογνωσία.

Αν αναγνωρίζετε δηλαδή, τα παραπάνω ενδεικτικά σημάδια στον εαυτό σας, μην αρχίσετε να τον κατηγορείτε. Οι συμπεριφορές αυτές δεν σας κάνουν αυτόματα κακό άνθρωπο-αλλά σηματοδοτούν την ανάγκη για προσπάθεια βελτίωσης.

Η αλλαγή των τοξικών συμπεριφορών προϋποθέτει χρόνο, επιμονή και υπομονή.  Ξεκινήστε με την αυτοπαρατήρηση κατά την αλληλεπίδρασή σας με τους άλλους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «μήπως παραβιάζω τα όριά του;», «είναι η συμπεριφορά μου υγιής ή τοξική;», «με εκφράζει αυτή η συμπεριφορά;» και απαντήστε με ειλικρίνεια. Τέλος, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς την επίλυση του προβλήματος.

.enikos.