Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι είναι επιρρεπείς στις διαδικτυακές προκλήσεις

22 Οκτ. 2022 - 07:00 | Ψυχολογία
Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι είναι επιρρεπείς στις διαδικτυακές προκλήσεις

Η υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ Γιώργος Κορμάς, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις διαδικτυακές προκλήσεις που επηρρεάζουν την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων.
Το ζήτημα του διαδικτυακού εθισμού είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την σύγχρονη κοινωνία.

«Πονοκέφαλος» για τους γονείς έχουν γίνει τα challenges του διαδικτύου – οι λεγόμενες διαδικτυακές προκλήσεις.

«Οι προκλήσεις γίνονται πολλές φορές και για καλό σκοπό, ωστόσο υπάρχουν και προκλήσεις που έχουν κακό σκοπό και είναι επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που παρακολουθούμε, ευτυχώς δεν έχουμε καταγράψει κάποιο θύμα από αυτές τις προκλήσεις, ωστόσο στην Ευρώπη και στον κόσμο έχουμε πολλές περιπτώσεις για παράδειγμα η
«Μπλε Φάλαινα» ή ο πνιγμός. Το ζητούμενο είναι να δούμε γιατί το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να κάνει αυτό το παιχνίδι», είπε αρχικά.

Τα παιδιά και οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία έχουν έντονο το αίσθημα του πειραματισμού, του μιμητισμού, η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Τώρα αυτές οι προκλήσεις έρχονται στα παιδιά, και στον βωμό των likes και των views μπαίνουν στη διαδικασία αυτή. Το σοβαρό κομμάτι είναι ότι τα παιδιά πολλές φορές νιώθουν μοναξιά, παραμελημένα από την οικογένειά τους, από το σχολείο, και από την κοινωνία γενικότερα. Έτσι προσπαθούν να βρουν ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον από κάποιον, έστω και εάν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους ή τα κακοποιούν λεκτικά και άλλα», πρόσθεσε.

«Τα περισσότερα παιδιά προβαίνουν σε αυτά τα challenges είναι απομονωμένα, και παιδιά που ουσιαστικά μεγαλώνουν μόνα τους. Στα κορίτσια είναι πιο συχνό το φαινόμενο. Βλέπεις τους γονείς που λένε «η κόρη μου έχει μία καταθλιπτική συμπεριφορά, αλλά τι να το κάνεις έτσι είναι η εφηβεία». Όχι, η εφηβεία δεν είναι έτσι. Η εφηβεία είναι παρορμητική, έχει ανωριμότητα, αυτό είναι η εφηβεία. Όταν ένα παιδί είναι απομονωμένο, δεν έχει παρέες οι γονείς αμέσως πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό και να μην περιμένουν να περάσει από μόνο του. Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα κελί πολλές φορές. Δεν είναι ένα παράθυρο στον κόσμο», τόνισε ο κ. Κορμάς.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;
Ο κ. Κορμάς επεσήμανε πως, «σε μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν πρέπει να είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Για κανέναν λόγο  μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 12 ετών. Ειδικά στο Tik tok που είναι ανεξέλεγκτο. Τα παιδιά του δημοτικού θα πρέπει οι γονείς να τα σπρώξουν σε δραστηριότητες. Εάν δε το «αναγκάσουμε» να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, με τη φύση με τη μουσική, τότε αυτό θα μείνει εκεί, δεν έχει άλλη επιλογή. Τρίτον, τα παιδιά δεν πρέπει να ξενυχτούν, γιατί διαταράσσεται ο ορμονικός και αναπτυξιακός κύκλος τους».

«Στα παιδιά του γυμνασίου είναι βασικό οι γονείς να μιλήσουν για βασικές έννοιες της ζωής. Από το τι είναι η δημοκρατία, η φιλία, τα συναισθήματα, η αγάπη. Τέλος, σε περίπτωση που βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τα παιδιά σε αυτό το κομμάτι, να απευθυνθούν σε ειδικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας», κατέληξε.