Επικαιρότητα:

Σεισμός στην Εύβοια: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι – Διαρκείς μετασεισμοί

29 Νοε 2022 - 08:18 | Συμβαίνει γύρω μας
Σεισμός στην Εύβοια: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι – Διαρκείς μετασεισμοί

Ανησυχία στους κατοίκους της Εύβοιας προκάλεσε ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του οικισμού των Ζαράκων. Ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών με κυριότερη, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με τους σεισμούς να γίνονται αισθητοί και στην Αττική.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα, και ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Στις 7.23 το πρωί της Τρίτης, ένας νέος σεισμός σημειώθηκε στο ίδιο ρήγμα, αυτή τη φορά της τάξεως των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας σχολίασε στο  «Κοινωνία Ώρα MEGA» αυτή την σεισμική ακολουθία.

«Έχουμε να κάνουμε με τον κύριο σεισμό. Ο οποίος ήταν τελικά 4,5 Ρίχτερ. Πριν από λίγο έγινε ένας δεύτερος σεισμός της τάξεως των 4,2 βαθμών. Στο διάστημα πριν του πρώτου, κύριου σεισμό αλλά και μετά, έχουμε περίπου 10 μετασεισμούς μικρότερου μεγέθους, στη ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι καλό, καθώς αποφορτίζεται η ενέργεια και είναι προς τη θετική πλευρά. Δεν πρόκειται για νέο ρήγμα, είναι ένα άγνωστο ρήγμα που δεν έχει στην επιφάνεια κάποια εμφάνιση και να προκαλεί το ενδιαφέρον μας, δεν είναι εμφανές ρήγμα που θα μπορούσε ένα χαρτογραφηθεί», ανέφερε αρχικά.

«Οι προσπάθειες είναι να κατανοήσουμε τις διεργασίες που γίνονται στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Άγνωστο ρήγμα πίσω από το σεισμό

Μιλώντας στο eviathema, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ο σεισμός είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες

«Στις 6:32 το πρωί έγινε αισθητός σεισμός στην Εύβοια 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησε μετασεισμός με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, με μεγέθη. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν σεισμική δραστηριότητα και γι’αυτό κοιτάμε να δούμε τι δομές υπάρχουν καθώς δεν είναι εμφανές κάποιο ρήγμα. Όμως δεν αποκλείουμε να σημειωθεί ξανά σεισμός στο ίδιο μέγεθος με τον πρώτο». «Άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι»

 
Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα και εκτίμησε ότι έγινε αισθητός και στην Αττική,τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου από το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στα Στύρα της Εύβοιας.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο επειδή ήταν δυνατός, όσο και επειδή ήταν επιφανειακός. Επίσης ρόλο παίζει και το ότι η Αττική δεν είναι μακριά από την Εύβοια».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη ότι «εδώ και κάποιες ημέρες υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με μικρότερα μεγέθη και επιβάλλεται η συνολική αξιολόγησή της. Πριν από λίγη ώρα έγινε και μετασεισμός της τάξεως των 3,2 Ρίχτερ»

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει στην περιοχή ένα τοπικό ρήγμα που δίνει τη σεισμική δραστηριότητα.