Ξεχωριστό το Πάσχα στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων

13 Απρ. 2022, 18:16

Ξεχωριστό το Πάσχα στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Πάσχα στο πανέμορφο και αρχοντικό κυκλαδίτικο νησί της Σύρου, είναι ότι γιορτάζεται μαζί από την Ορθόδοξη και την Καθολική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι το καθολικό Πάσχα πέφτει συνήθως σε διαφορετική ημερομηνία. Ο παγκόσμια μοναδικός αυτός ετήσιος συνεορτασμός, αποτελεί μια ακόμα επισφράγιση της μακρόχρονης εποικοδομητικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. 

Υπάρχουν πολλά πρωτότυπα έθιμα κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί. Τη Μεγάλη Δευτέρα, οι γειτονιές έχουν τη μυρωδιά από τα τσουρέκια, τα κουλούρια και την τυρόπιτα που ψήνουν οι νοικοκυρές. Η ψυχή του επισκέπτη σίγουρα θα γαληνέψει αν περάσει, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, το κατώφλι του επιβλητικού ναού του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη. Θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη μεικτή χορωδία να ερμηνεύει το ιδιόμελο τροπάριο της Κασσιανής, έναν από τους ομορφότερους βυζαντινούς ύμνους. Και ίσως να προσπαθήσει να ακολουθήσει τη χορωδία, ψιθυρίζοντας όσους στίχους γνωρίζει ή διαβάζει εκείνη τη στιγμή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τα 12 Ευαγγέλια, γίνεται ο καθιερωμένος στολισμός του Επιταφίου, αλλά οι καθολικές εκκλησίες τον στολίζουν το πρωί της Μεγάλη Παρασκευής. 

Μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα επίσης είναι το γεγονός ότι, αντίθετα με ότι ισχύει αλλού, η πλέον εντυπωσιακή στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας δεν είναι αυτή της Ανάστασης αλλά η Μεγάλη Παρασκευή με την ταυτόχρονη περιφορά των επιταφίων από ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες στους δρόμους του νησιού. Παλαιότερα, όσοι ακολουθούσαν τους ορθόδοξους Επιταφίους, είχαν στα χέρια τους κοντάρια όπου βρίσκονται ζάρια, σφουγγάρια και χιτώνες, ένας συμβολισμός για τα πάθη του Χριστού. Στην Άνω Σύρο, μια μοναδική εμπειρία είναι η περιφορά των καθολικών Επιταφίων των ναών του Σαν Τζώρτζη (Αγίου Γεωργίου) και του Αγίου Σεβαστιανού.

Οι δύο Επιτάφιοι καταλήγουν στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Δημαρχείο κι εκεί ακούγονται ύμνοι από τη χορωδία και τη Φιλαρμονική του Δήμου. Λίγο μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, η Καθολική κοινότητα κάνει περιφορά του αγάλματος του Ιησού.

kathimerini