Νιώθεις συνεχώς υπνηλία; 5 λόγοι που μπορεί να εξαντλούν τον οργανισμό σου

07 Δεκ. 2022, 12:38

Νιώθεις συνεχώς υπνηλία; 5 λόγοι που μπορεί να εξαντλούν τον οργανισμό σου

Σας καταβάλει μία μόνιμη υπνηλία αν και κοιμάστε ικανοποιητικά; Υπάρχουν κάποιες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται αυτή η σας η νύστα και πιθανόν να μην έχουν περάσει από το μυαλό σας.

Διάφραγμα
Διάφορες ανατομικές διαταραχές στην περιοχή της μύτης ή του φάρυγγα ενδεχομένως να εμποδίζουν τη δίοδο του αέρα και να δημιουργούν δυσκολίες στην αναπνοή.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν κακό ποιοτικά βραδινό ύπνο. Επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να διαπιστώσετε αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και προχωρήστε στη λύση του. Μέχρι τότε η χρήση ενός ρινικού διαστολέα θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και να μειώσετε αισθητά το ροχαλητό το οποίο συνήθως συνυπάρχει και με την ακόλουθη αιτία.

Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν η τραχεία έχει μεγάλη κλίση (κυρίως όταν ξαπλώνετε σε ύπτια θέση) και εμποδίζεται η δίοδος του αέρα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται πολλές φορές η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου για αρκετά δευτερόλεπτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη οξυγόνωση του αίματος. Έτσι, ξυπνάει κανείς με χαμηλότερο οξυγόνο στο αίμα του και νιώθει άρρωστος, βαριεστημένος, ράθυμος, δεν έχει κουράγιο να σηκωθεί από το κρεβάτι. Βασικό σημάδι που μπορεί να δείχνει υπνική άπνοια είναι το βαρύ ροχαλητό. Επειδή η υπνική άπνοια είναι πολύ επικίνδυνη για τον οργανισμό σκόπιμο κρίνεται να επισκεφθείτε άμεσα ένα κέντρο μελέτης ύπνου κάποιου νοσοκομείου ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό υποφέρετε και αν χρειαστεί να υποβληθείτε σε θεραπεία, η οποία αποφασίζεται από τον γιατρό και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Συνήθως, συστήνεται η χρήση ειδικής μάσκας που κρατάει σταθερή πίεση αέρα μέσα στους αεραγωγούς, οπότε δεν συμπίπτουν τα τοιχώματα και έτσι η δίοδος του αέρα είναι ελεύθερη. Επιπλέον, επειδή η υπνική άπνοια συνδέεται με την παχυσαρκία, η απώλεια βάρους είναι η καταλληλότερη θεραπεία.

  
Εγκυμοσύνη
Η υπνηλία αποτελεί βασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες τιμές της β-χοριακής κάτι είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο και μάλιστα αποτελούν και ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη πηγαίνει καλά. Παρ’ όλα αυτά ένα συμπλήρωμα διατροφής ειδικά για εγκύους εκτός του ότι θα σας δώσει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητα για την εγκυμοσύνη, θα σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα δίνοντάς την ενέργεια που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φάρμακα
Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά και τα ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Υπάρχουν, όμως, και άλλες, πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων όπως τα αντιισταμινικά, που λαμβάνονται συνήθως για την καταπολέμηση αλλεργιών, τα οποία επίσης έχουν ως αποτέλεσμα ήπια υπνηλία. Αν θέλετε να αποφύγετε την ενοχλητική αυτή παρενέργεια των αντισταμινικών φαρμάκων δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε ένα φυτικό προϊόν για την αντιμετώπιση των αλλεργιών. Αντίστοιχα μπορείτε να επιλέξετε ένα φυτικό συμπλήρωμα για  την καταπολέμηση του άγχους και της υπερέντασης χωρίς να γίνεστε νωθροί και άτονοι.

 
Αναιμία
Αν ενώ κοιμάστε επαρκώς το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθετε ατονία και εξάντληση ενώ παράλληλα είστε πιο χλωμοί απ ότι συνήθως, τότε ήρθε η ώρα να ελέγξετε το σίδηρο και τον αιματοκρίτη σας. Στους ανθρώπους με αναιμία, μειώνονται τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης (που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα), επομένως παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου. Εφόσον πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστωθεί ότι όντως έχετε αναιμία, ένα συμπλήρωμα σιδήρου θα βοηθήσει σημαντικά τον οργανισμό σας και θα σας τονώσει ενώ παράλληλα θα σας γλιτώσει και από τις δυσάρεστες παρενέργειες του φαρμακευτικού σιδήρου στο γαστρεντερικό σύστημα.

pharm16.