Τέσσερα βήματα για να αντιμετωπίσετε το ghosting από τον σύντροφό σας
03 Νοε 2024, 13:15
Είναι πιθανό να έχετε βιώσει την εμπειρία όπου συνομιλούσατε με κάποιον και ξαφνικά αυτός ή αυτή απομακρύνθηκε χωρίς προειδοποίηση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ghosting και περιγράφει τη ξαφνική και άνευ εξηγήσεως διακοπή της επικοινωνίας σε μια προσωπική σχέση. Ο όρος αυτός κέρδισε δημοτικότητα περίπου πριν από οκτώ χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης του online dating και εισήλθε επίσημα στο λεξικό Merriam-Webster το 2017, παρόλο που χρησιμοποιούνταν ήδη από τη δεκαετία του '90.
Ενώ μπορεί να ακούγεται καινούργιος, το φαινόμενο του ghosting υπάρχει εδώ και καιρό, ακόμα και πριν από την ψηφιακή εποχή. Πολλοί που το έχουν ζήσει αναφέρουν ότι προκαλεί μια περίεργη αίσθηση απώλειας και μια μορφή θλίψης, κυρίως λόγω της έλλειψης κατανόησης σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση. Αυτή η ασάφεια μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυντική.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση και να επαναφέρετε την εσωτερική σας ηρεμία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους να προχωρήσετε, ώστε να μην επηρεαστείτε αρνητικά από την εμπειρία αυτή.
Ποιες είναι οι στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε το ghosting;
1. Απελευθερωθείτε από τις ενοχές
Όταν ένα άτομο απομακρύνεται ξαφνικά από τη ζωή μας, ακόμη και αν η σχέση είναι σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να νιώσουμε τύψεις, αμηχανία ή και ντροπή. Παρόλο που το ghosting μας επηρεάζει βαθιά, στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται τόσο με το άτομο που το βιώνει.
Δεδομένου ότι συχνά δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια συγκεκριμένη αιτία ή να βρείτε μια εξήγηση, είναι πιθανό να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Ίσως θελήσετε να χτίσετε τείχη για να προστατευθείτε από μελλοντικούς τραυματισμούς. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να ανασυνταχθείτε, να δείξετε καλοσύνη στον εαυτό σας και να πάρετε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε.
Να θυμάστε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη για την αποχώρηση κάποιου χωρίς να σας δώσει εξηγήσεις, ούτε φταίτε επειδή δεν μπόρεσε να σας πει την αλήθεια με ωριμότητα.
2. Απομακρυνθείτε από την αίσθηση της ντροπής
Η ντροπή μπορεί να προκύψει όταν αναπολούμε παλιές στιγμές που μας έχουν κάνει να νιώσουμε απόρριψη. Αλλά είναι το ghosting μια μορφή απόρριψης; Ιδιαίτερα στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να είναι επώδυνο, καθώς μπορεί να ξυπνά ή να αναπαράγει μια παλαιότερη πληγή ή τραύμα.
Αν κατανοήσουμε αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της αυτοσυμπόνιας σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τον εαυτό σας, καθώς περνάτε από την εμπειρία και την απελευθέρωση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων.
3. Επιλέξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας
Πέρα από την αυτοσυμπόνια, είναι σημαντική και η αυτοφροντίδα για να προχωρήσετε. Δώστε χρόνο σε φίλους και οικογένεια, σε άτομα που εκτιμούν την αξία σας και μπορούν να σας προσφέρουν στήριξη.
Επιπλέον, μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας φέρνουν ευχαρίστηση, όπως η συμμετοχή σε ένα μάθημα pilates ή η επιστροφή σε ένα αγαπημένο σας χόμπι.
4. Αναπτύξτε την ψυχική σας ανθεκτικότητα
Οι συναισθηματικές και ψυχικές προκλήσεις που βιώνετε αποτελούν ταυτόχρονα και ευκαιρίες για να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας και να βελτιώσετε την αυτοφροντίδα σας.
Μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση, την προτεραιοποίηση του ύπνου, τη βελτίωση της διατροφής, την ανάπτυξη νοήματος και σκοπού στη ζωή, καθώς και τη μείωση του άγχους, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.
πηγή: govastileto.gr