Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η φιλόδοξη τελετή έναρξης - Παρέλαση στον Σηκουάνα και... βόλτα στο Παρίσι

24 Ιουλ. 2024, 14:39

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η φιλόδοξη τελετή έναρξης - Παρέλαση στον Σηκουάνα και... βόλτα στο Παρίσι

Φιλόδοξη, ιστορική, θεαματική – αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 από τότε που αποκαλύφθηκαν τα πρώτα σχέδια, δηλαδή πριν από τρία χρόνια. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων επιστρέφει στο Παρίσι ύστερα από 100 χρόνια, αφού η γαλλική πρωτεύουσα ήταν η διοργανώτρια πόλη τόσο το 1900 όσο και το 1924.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Τελετή Έναρξης της 26ης Ιουλίου θα είναι η πρώτη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου και θα μετατρέψει το Παρίσι, τη γαλλική πρωτεύουσα, σε στάδιο και θέατρο. Μάλιστα, η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών θα γίνει σε βάρκες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, για τον οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καθαριστεί, και αναμένεται να περάσει από τα πιο εμβληματικά ορόσημα του Παρισιού.

Η παρέλαση των εθνών στον ποταμό Σηκουάνα
Η διαδρομή της παρέλασης κατά μήκος του Σηκουάνα αναμένεται να είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του Παρισιού. Η γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes θα είναι το σημείο εκκίνησης των πλοιαρίων, τα οποία στη συνέχεια θα κινηθούν δυτικά για έξι χιλιόμετρα κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας κάτω από ιστορικές γέφυρες και από εμβληματικά ορόσημα, όπως η Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο, καθώς και από ορισμένους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, όπως η Esplanade des Invalides και το Grand Palais.

Με τις Εθνικές τους Ομάδες, οι αθλητές θα φτάσουν τελικά απέναντι από το Trocadero – την πλατεία απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ – όπου θα ανάψει ο Ολυμπιακός Βωμός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

 
Σχεδόν 100 σκάφη με περίπου 10.500 αθλητές θα πλεύσουν κατά μήκος του Σηκουάνα κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Οι μεγαλύτερες από τις 206 Εθνικές Ομάδες θα έχουν δικά τους πλοιάρια, ενώ οι μικρότερες θα μοιραστούν σε διάφορα πλοιάρια. Κάμερες θα τοποθετηθούν στα πλοιάρια έτσι ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τους αθλητές. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, θα παρελάσει πρώτη ως η γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην τελετή έναρξης
Ο Τομάς Ζολί, Γάλλος θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, είναι ο υπεύθυνος τις ολυμπιακές και παραολυμπιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Παρίσι. Ενώ τα περισσότερα από τα ψυχαγωγικά δρώμενα παραμένουν μυστικά, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις μπορούμε να περιμένουμε μια παράσταση μεγάλης κλίμακας με ένα εκλεκτικό συνονθύλευμα παλαιών και νέων στοιχείων.

 Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τομάς Ζολί δήλωσε ότι θέλει να αναδείξει τις αντίθετες κουλτούρες της Γαλλίας, είτε πρόκειται για την όπερα είτε για τη ραπ, συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα κομμάτια που συνθέτουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική ταυτότητα του έθνους.

Από την πλευρά της, η χορογράφος των τελετών, Μοντ Λε Πλαντέκ, υποσχέθηκε ότι σε κάθε γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης θα υπάρχουν χορευτές. Η ίδια θα καθοδηγήσει 400 χορευτές από τους συνολικά 3.000 καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι οποίοι θα είναι ντυμένοι με μοναδικά κοστούμια της Νταφν Μπουρκί. Η παρουσιάστρια της γαλλικής τηλεόρασης εκτελεί χρέη διευθύντριας κοστουμιών για την παράσταση, η οποία ηγείται μιας ομάδας εκατοντάδων ενδυματολόγων, κομμωτών και μακιγιέρ. Η εστίαση της Νταφν Μπουρκί στη βιωσιμότητα σημαίνει, επίσης, ότι στις τελετές θα χρησιμοποιηθούν πολλά vintage και ανακυκλωμένα κομμάτια, αναμεμειγμένα με νεότερες δημιουργίες.

Η ιστορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
Επισημαίνεται ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Παρασκευή (26/7). Η εκδήλωση αναμένεται να αρχίσει στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, που φιλοξενούνται στο Παρίσι, θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά στην ιστορία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου. Αντί για τις γνωστές εικόνες των αθλητών που παρελαύνουν κατά μήκος του στίβου, οι επισκέπτες και οι θεατές θα απολαύσουν μια πολύχρωμη ποτάμια παρέλαση στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αναλυτικά, ο Σηκουάνας, η κύρια υδάτινη αρτηρία της πόλης, θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό στίβο, οι προκυμαίες θα γίνουν κερκίδες θεατών, ενώ ο ήλιος που δύει και αντανακλάται στα διάσημα παρισινά ορόσημα, θα αποτελέσει το σκηνικό της εκδήλωσης. Αυτή η υπαίθρια ιδέα καθιστά, επίσης, τη μεγαλύτερη τελετή έναρξης όσον αφορά στο κοινό και στη γεωγραφική κάλυψη.

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν από κοντά την τελετή έναρξης. Με σύνθημα «Ανοιχτοί Αγώνες», η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 προσπάθησε να κάνει την εκδήλωση προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, βγάζοντάς την έξω από το παραδοσιακό σκηνικό του σταδίου.

Έτσι, διατέθηκαν 222.000 δωρεάν εισιτήρια ώστε οι θεατές να παρακολουθήσουν την παρέλαση από τις άνω όχθες του Σηκουάνα, ακόμα διατέθηκαν 104.000 υπό πληρωμή εισιτήρια για τις προκυμαίες. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη τελετή εναρξης στην οποία οι περισσότεροι θεατές δεν θα πληρώσουν εισιτήριο εισόδου - άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

 Ακόμα, όσοι στο Παρίσι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν εισιτήρια, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης σε 80 γιγαντοοθόνες που έχουν στηθεί σε όλη την πόλη. Επιπλέον 1,5 δισ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να συντονιστούν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους. Στην Ελλάδα, η τελετή έναρξης πρόκειται να μεταδοθεί στις 20:30 σε απευθείας σύνδεση από την ΕΡΤ1, από την ΕΡΤ3 σε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα όσο και διαδικτυακά μέσω του ERTFLIX.