Κουραμπιέδες: Συνταγή και συμβουλές για τους τέλειους κουραμπίεδες

08 Δεκ. 2022, 10:36

Κουραμπιέδες: Συνταγή και συμβουλές για τους τέλειους κουραμπίεδες

Αφράτος, χιονάτος, βουτυρένιος - Τα μυστικά του κουραμπιέ για να βγει τέλειος

Βουτυρένιοι, αφράτοι και χιονάτοι. Με μπόλικη ζάχαρη άχνη, οι κουραμπιέδες, το γλυκό σύμβολο των Χριστουγέννων, δε λείπουν από κανένα σπίτι.

Παραδοσιακά τους φτιάχνουμε σε στρογγυλό σχήμα, αλλα κάποιες φορές και σε μισοφέγγαρο, ευωδιάζουν βούτυρο και το άφθονο καβουρντισμένο αμύγδαλο κάνει τη γεύση τους ακόμα πιο λαχταριστή. Πώς όμως θα βγουν πλούσιοι κι αφράτοι; Εμ, έχει κι ο κουραμπιές τα μυστικά του…

Συμβουλές και tips για τέλειους κουραμπιέδες

Για αφράτους κουραμπιέδες. Για να καταφέρουμε να αφρατέψουμε το βούτυρο χρειάζεται να το χτυπήσουμε δυνατά και αρκετή ώρα με τη ζάχαρη. Όταν λέμε αρκετή ώρα, εννοούμε 20λεπτο και βάλε. Για την ακρίβεια, όσο πιο πολύ χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τόσο το καλύτερο για την υφή του κουραμπιέ. Προσοχή όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι. Τότε όλα πρέπει να γίνουν ήρεμα και απαλά.

Το βούτυρο κάνει τη διαφορά στο άρωμα. Ο κουραμπιές θέλει καλής ποιότητα φρέσκο βούτυρο γάλακτος να μοσχομυρίζει είτε επιλέγξετε αγελαδινό είτε παραδοσιακό αιγοπρόβειο.
Η ζύμη θέλει καλό αλεύρι και με το μαλακό. Η ζύμη στον κουραμπιέ θέλει καλό, ποιοτικό αλεύρι και απ’ τη στιγμή που το προσθέτουμε να φροντίζουμε να μην την παιδέψουμε με έντονο χτύπημα το μείγμα (όσο χρειάζεται για να αφομοιωθεί).

Το ψήσιμο. Το σωστό ψήσιμο του κουραμπιέ θα μας δώσει ωραίο χρώμα και ακόμα πιο ωραία υφή. Οι κουραμπιέδες καλό είναι να ψήνονται σε μέτρια θερμοκρασία και για λίγη ώρα. Δηλαδή όχι πάνω από 175° C και μάξιμουμ 20?, αλλιώς κινδυνεύουν να πάρει πολύ σκούρο καφέ χρώμα που …δεν τους πάει.

Ώρα για άχνισμα. Το άχνισμα έχει το μυστικό του κι αυτό: φροντίζουμε να απλώσουμε τους κουραμπιέδες στη σειρά και να τους αφήσουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν αρχίσουμε να τους πασπαλίζουμε. Έτσι θα αποφύγουμε το ενοχλητικό πάνιασμα της επιφάνειάς τους.
Κουραμπιέδες προφυλαγμένοι. Αν θέλουμε να τους διατηρήσουμε για αρκετό διάστημα χωρίς να πάρουν υγρασία, φροντίζουμε να μην τους αφήνουμε εκτεθειμένους και να του σκεπάζουμε καλά.

Συνταγή για Κουραμπίεδες παραδοσιακούς με βούτυρο και αλισίβα

Για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες βουτύρου, απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10′ στους 200 βαθμούς C να ροδίσει. Τη χοντροκόβουμε.

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. φυτίνη 
250 γρ. φρέσκο βούτυρο 
250 γρ. βούτυρο γάλακτος200 γρ. βιταμ 
1 ποτήρι αλισίβα κρύα (σταχτόνερο: Βράζουμε δύο κουταλιές στάχτης κοσκινισμένης σε ένα ποτήρι νερό και το σουρώνουμε)

2,5 κούπες αμύγδαλα, λίγο καβουρδισμένα και κομμένα στο moulti

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη 
1,5 κιλά αλεύρι up

1 ποτηράκι κρασιού λικέρ 
2 βανίλιες

3 πακέτα άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο και η ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά ώσπου να γίνουν άσπρα (καλύτερα με το χέρι).
Έπειτα προσθέτουμετο λικέρ, το αλεύρι και τις βανίλιες.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30'.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη