5 σημάδια ότι παραπονιέσαι πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζεις και καταστρέφεις την αυτοπεποίθησή σου
18 Νοε 2024, 18:01
Μετά από μια πραγματικά χάλια μέρα, μερικές φορές το καλύτερο «φάρμακο» είναι να εκφράσουμε όλη την απογοήτευσή μας σε όποιον είναι πρόθυμος να μας ακούσει. Αυτό είναι κανόνας. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για κάτι που μας έχει εκνευρίσει και οριακά μπορεί να εθιστούμε στο να παραπονιόμαστε και να γκρινιάζουμε. Ακόμα και για ανούσιους λόγους.
Ναι, δεν είναι μυστικό ότι το να ξεσπάμε έχει κάποια οφέλη για την ψυχική υγεία. Όταν το άγχος μας κάνει να «βράζουμε», είναι σημαντικό να βρούμε μια απελευθέρωση, να πάρουμε υποστήριξη και να προχωρήσουμε μπροστά. Το πρόβλημα, όμως, είναι ένα: Αισθανόμαστε πραγματικά καλύτερα μετά από μερικά λεπτά ή ώρες παραφροσύνης, όπου αναλύουμε και αναλύουμε ξανά κάτι που έγινε; Μάλλον όχι. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές καταλήγουμε πιο εκνευρισμένοι από ό,τι πριν.
Μην εκπλαγείς, λοιπόν, εάν σου πούμε ότι το να εκτονώνεσαι δεν εγγυάται ανακούφιση - και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πραγματικά αντιπαραγωγικό. Γιατί η συνεχής γκρίνια, μπορεί απλώς να αναπαράγει περισσότερη αρνητικότητα.
Παρακάτω, ακολουθούν 5 σημάδια ότι παραπονιέσαι πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζεις, και πληγώνεις τον εαυτό σου.
Αισθάνεσαι χειρότερα από πριν
Προφανώς, η γκρίνια δεν μπορεί να λύσει ποτέ τα προβλήματά σου. Μια παραγωγική συζήτηση με κάποιον όμως, μια συζήτηση στην οποία θα εκφράζεις τα παράπονά σου, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις επικυρωμένος ή να σε εμπνεύσει να καταστρώσεις ένα σχέδιο δράσης. Τουλάχιστον, θα πρέπει να σου δώσει αυτό το ικανοποιητικό συναίσθημα «α, χαίρομαι που επιτέλους το έβγαλα από μέσα μου».
Αντιστέκεσαι σε κάθε συμβουλή/πρόταση
Είναι συχνά προς το συμφέρον σου να αναζητάς τρόπους για να βελτιώσεις τις καταστάσεις, ειδικά εάν τα παράπονα σου είναι συνεχώς τα ίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ύπαρξη κάποιου είδους «λύσης» μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση ελέγχου της ενοχλητικής κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, το να συνεχίσεις να γκρινιάζεις ενώ απορρίπτεις όποια πρόταση ενός φίλου, σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο. Άκου μερικές φορές κάποιες συμβουλές, δεν έχεις να χάσεις κάτι.
Αγνοείς κάθε θετική πλευρά
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος έτσι ώστε να είναι προκατειλημμένος προς τα αρνητικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα συναισθήματα αδυναμίας και απελπισίας σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του να αναγνωρίζεις ότι κάτι είναι χάλια, και του να επιτρέπεις σε αυτόν τον κυνισμό να θολώνει εντελώς την προοπτική σου. Ορισμένα γεγονότα της ζωής μπορεί να μην έχουν μια θετική πλευρά, αλλά το να μελαγχολείς εμμονικά για αυτά, θα σε κάνει απλώς να συνεχίσεις να «βράζεις» μέσα στην απογοήτευση.
Παραπονιέσαι με κακόβουλο τρόπο
«Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο τραγικός είναι ο διευθυντής μου, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουμε τίποτα μαζί». «Ο τύπος που μπήκε μπροστά μου στο φανάρι, είναι (βρισιά), του αξίζει το χειρότερο». Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα σκληρά συναισθήματα που μπορεί να βιώνεις – και ναι, είναι φυσιολογικά σε κάποιο βαθμό, αλλά όταν μετατρέπονται σε μισητές σκέψεις, σε καταστρέφουν.
Εξαντλείς τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου
Όταν το κάνεις με υγιή τρόπο, «το παράπονο μπορεί να σε φέρει πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους», σημειώνουν ψυχολόγοι. Όταν όμως ξεφεύγεις, και ουσιαστικά το μόνο που κάνεις είναι να παραπονιέσαι, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα άτομα που είναι δίπλα σου, μετατρέπονται ξαφνικά σε λιγότερο αφοσιωμένα και απομακρύνονται. Να θυμάσαι, οι καλύτεροι φίλοι σου, τα μέλη της οικογένειάς σου και άλλα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι εκεί για να σε ανεβάσουν - αλλά δεν είναι οι θεραπευτές σου.
Πηγή: jenny.gr