Οι 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι είσαι πιο εσωστρεφής από όσο νομίζεις

25 Ιουλ. 2024, 18:08

Οι 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι είσαι πιο εσωστρεφής από όσο νομίζεις

Μία παρανόηση που επικρατεί σχετικά με τους εσωστρεφείς, είναι ότι είναι άνθρωποι ντροπαλοί ή αντικοινωνικοί.

Στην πραγματικότητα όμως, η εσωστρέφεια αφορά τους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους άλλους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ένας άνθρωπος χαλαρώνει και ανανεώνει την ενέργειά του. Ακόμη και ο βαθμός της εσωστρέφειας, διαφέρει από άτομο σε άτομο δεν είναι όλοι οι εσωστρεφείς το ίδιο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς και πολλές φορές μπορεί οι άλλοι να μην τις εντοπίζουν εύκολα.

Οι 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι είστε πιο εσωστρεφής από όσο νομίζετε

  • Σας αρέσει πολύ να περνάτε χρόνο μόνοι σας
  • Δεν σας αρέσει η φλυαρία
  • Η πολυκοσμία σας εξαντλεί
  • Έχετε έντονη παρατηρητικότητα
  • Αναζητάτε βαθιά συναισθηματική σύνδεση
  • Αφουγκράζεστε τα συναισθήματά σας
  • Είστε λάτρης της γραπτής επικοινωνίας
  • Γνωρίζετε τον εσωτερικό σας κόσμο

Σας αρέσει πολύ να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Η έντονη κοινωνικοποίηση εξαντλεί ορισμένους ανθρώπους. Η διαρκής αναζήτηση μοναχικού χρόνου μετά από κοινωνική αλληλεπίδραση, είναι ένα σημάδι εσωστρέφειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς δεν αγαπούν τους ανθρώπους ή δεν απολαμβάνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο χαλαρώνουν.

Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, οι οποίοι ξεκουράζονται μέσα από την κοινωνική αλληλεπίδραση, οι εσωστρεφείς αναζωογονούνται περνώντας χρόνο μόνοι τους. Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων, είστε περισσότερο εσωστρεφής από όσο νομίζετε.

Δεν σας αρέσει η φλυαρία

Υπάρχουν  άνθρωποι που απεχθάνονται την «ψιλή κουβέντα». Δεν τους ενδιαφέρουν τα κουτσομπολιά και οι άσκοπες φλυαρίες. Αντίθετα, προτιμούν ουσιαστικές συζητήσεις που αφορούν τη ζωή, τα όνειρα, τις προτιμήσεις τους.

Αν ταυτίζεστε, είστε και εσείς εσωστρεφής, περισσότερο από αυτό που πιστεύατε. Γενικά, οι εσωστρεφείς άνθρωποι αναζητούν ουσιαστικές, σοβαρές κουβέντες και δεν τους αρέσει η φλυαρία. Δεν το κάνουν από υπεροψία, απλώς θέλουν οι αλληλεπιδράσεις τους να μην μένουν στην επιφάνεια.

Η πολυκοσμία σας εξαντλεί

Μήπως τα μέρη με πολυκοσμία σας προκαλούν τάση φυγής; Δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί οι εσωστρεφείς να τα πηγαίνουν καλά με τον κόσμο και την κοινωνικοποίηση αλλά η πολυκοσμία τους κουράζει. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι, οι εσωστρεφείς είναι πιο ευαίσθητοι στη ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ελέγχει το συναίσθημα της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.

Με άλλα λόγια, ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα, όπως είναι τα πάρτι ή τα εμπορικά κέντρα, προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή ντοπαμίνης στον οργανισμό τους και επομένως φέρνει κόπωση. Αν, φεύγοντας από ένα μέρος με πολυκοσμία, αισθάνεσθε ανακούφιση, αν μετά από μία  βόλτα σε ένα πολυσύχναστο σημείο, είστε εξαντλημένοι, σημαίνει ότι, ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην πληθώρα των ερεθισμάτων που λαμβάνει.

Κατανοώντας τη λειτουργία αυτή του οργανισμού σας, θα ανταποκρίνεστε αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός σας, χωρίς να εξαντλείστε.

Έχετε έντονη παρατηρητικότητα

Γενικά, οι εσωστρεφείς είναι πολύ καλοί στο να παρατηρούν. Μπορεί οι ίδιοι να μην βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής αλλά είναι εξαιρετικοί στο να παρατηρούν το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους. Παρακολουθούν, ακούν και αφουγκράζονται τα πάντα.

Αν είστε άνθρωπος που προτιμά να ακούει, να παρατηρεί αναλυτικά και να αφομοιώνει τις πληροφορίες του περιβάλλοντος, τότε μάλλον είστε εσωστρεφής.

Η καλή παρατηρητικότητα είναι άλλωστε σπουδαίο προτέρημα:

  • Κατανοείς τους άλλους καλύτερα
  • Παίρνεις ορθότερες αποφάσεις
  • Δίνεις έξυπνες απαντήσεις

Η τάση των ανθρώπων να στέκονται σε μία απόσταση και να παρατηρούν το περιβάλλον τους, είναι γνώρισμα της εσωστρέφειας.

Αναζητάτε βαθιά συναισθηματική σύνδεση

Οι εσωστρεφείς πάντα θα δημιουργούν προσωπικές σχέσεις με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Ο κύκλος τους μπορεί να είναι περιορισμένος, αλλά τον απαρτίζουν άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά.

Στις σχέσεις τους, εκτιμούν τη γνησιότητα, την κατανόηση και την επαφή και προτιμούν τις προσωπικές συζητήσεις από τις πολύβουες συγκεντρώσεις. Πάνω απ’ όλα, οι εσωστρεφείς επιδιώκουν αληθινές, γνήσιες σχέσεις και όχι ανούσιες γνωριμίες.

Αφουγκράζεστε τα συναισθήματά σας

Οι εσωστρεφείς είναι λάτρεις του εσωτερικού διαλόγου με τον εαυτό τους. Επεξεργάζονται και αναλύουν τα πάντα, από την κάθε τους απόφαση, μέχρι την ιδανική επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο αναστοχασμός και η αναλυτική σκέψη, είναι ένα κοινό γνώρισμα των εσωστρεφών. Πριν μιλήσουν ή προτού αποφασίσουν οτιδήποτε, το έχουν σκεφθεί και «ζυγίσει» από όλες τις πλευρές.

Είστε λάτρης της γραπτής επικοινωνίας

Η προτίμηση του γραπτού λόγου, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα των εσωστρεφών ανθρώπων. Η γραπτή επικοινωνία προσφέρει το περιθώριο του χρόνου που χρειάζονται να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Αν λοιπόν, είστε άνθρωπος που προτιμά να επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, παρά στο τηλέφωνο, ίσως είστε πιο εσωστρεφής απ’ όσο νομίζετε.

Γνωρίζετε τον εσωτερικό σας κόσμο

Ο πυρήνας της προσωπικότητας των εσωστρεφών, είναι ένας πλούτος συναισθημάτων. Αν «χάνεστε» στις σκέψεις σας, αν αναλύετε τις ιδέες και αφουγκράζεστε έντονα τα συναισθήματά σας, έχετε ακόμη έναν λόγο να πιστέψετε ότι μάλλον είστε εσωστρεφής.

Να είστε περήφανοι

Οι εσωστρεφείς, δεν είναι ούτε αντικοινωνικοί, ούτε ντροπαλοί. Είναι άνθρωποι που επιλέγουν ένα συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας και χαλάρωσης από την ένταση της καθημερινότητας. Αν ταυτίζεστε με τις παραπάνω συμπεριφορές, τότε μάλλον είστε πιο εσωστρεφής από όσο νομίζετε.

Να είστε περήφανοι για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και για το βάθος της επικοινωνιακής σας ικανότητας.

Πηγή: enikos.gr