Τι συμβαίνει στο μυαλό παιδόφιλων και παιδεραστών: Είναι λύση ο χημικός ευνουχισμός;

22 Οκτ. 2022, 06:36

Τι συμβαίνει στο μυαλό παιδόφιλων και παιδεραστών: Είναι λύση ο χημικός ευνουχισμός;

Άνθρωποι που παρενοχλούν παιδιά ή ασελγούν σε βάρος τους. Μυαλά διεστραμμένα που κακοποιούν ανήλικα αφήνοντας για πάντα πληγές όχι μόνο στο σώμα τους αλλά κυρίως στην ψυχή τους. Η υπόθεση της 12χρονης, που έπεσε θύμα βιασμού και εκπόρνευσης στον Κολωνό, έφερε στο προσκήνιο τη διαστροφή της παιδεραστίας και τα δεινά τα οποία αυτή επιφέρει στα ανήλικα που κακοποιούνται.

Τι συμβαίνει όμως στο μυαλό των παιδόφιλων και των παιδεραστών; Οι παραφιλίες είναι ψυχικές ασθένειες; Αντιμετωπίζονται ή όχι με φάρμακα; Υπάρχουν συμπεριφορές που «φωτογραφίζουν» έναν διεστραμμένο ενήλικα; Μπορεί ο χημικός ευνουχισμός να αποτρέψει τους βιαστές; 

 Στα ερωτήματα του Newsbeast απαντά ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους γονείς να μιλούν ήρεμα, απλά αλλά πάνω από όλα σοβαρά στα παιδιά τους.

«Δεν είναι ψυχικές ασθένειες»
«Οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις που παλαιότερα ονομάζαμε σεξουαλικές διαταραχές και ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των παραφιλιών δεν είναι ψυχικές ασθένειες» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. «Δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα και με ψυχοθεραπείες» ξεκαθαρίζει.

«Το να χρησιμοποιούμε φάρμακα για να καταστείλουμε τη σεξουαλική ανώμαλη προτίμηση εκείνη την στιγμή μπορούμε να το καταφέρουμε, όπως θα καταφέρουμε να καταστείλουμε οποιαδήποτε σεξουαλική επιθυμία. Μόλις διακόψουμε τα φάρμακα όλα θα επανέλθουν κανονικότατα διότι δεν είναι συμπτώματα ψυχικής ασθένειας άρα δεν θεραπεύονται με σκευάσματα» επισημαίνει ο ψυχίατρος.

«Συνήθως είναι παιδιά που έχουν βιαστεί και γι’ αυτό βιάζουν»
   
Αναλύοντας το τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που σχετίζονται με την παιδοφιλία ή με την παιδεραστία ο Δημήτρης Σούρας μας λέει ότι πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν διαμορφωθεί από την παιδική τους ηλικία, με διάφορες διαδικασίες οικογενειακές και με διάφορα περιστατικά που μπορεί να έχουν τύχει προσωπικά και στους ίδιους.

«Λέμε ότι συνήθως είναι παιδιά τα οποία έχουν βιαστεί και γι’ αυτό βιάζουν και εκείνα ή έχουν βιώσει άλλες οικογενειακές καταστάσεις. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο και δυστυχώς αυτός δεν θα τους εγκαταλείψει εκτός και εάν αποφασίσουν εκείνοι μέσω του αυνανισμού να ικανοποιούν την ανώμαλη σεξουαλική επιθυμία και να μην τολμούν να ενοχλούν παιδιά» σημειώνει ο ψυχίατρος.

«Όταν πλησιάσουν παιδιά το κάνουν πάντα με σκοπό τη σεξουαλική δυστυχώς διαστροφή τους»
Τονίζοντας πως οι παιδόφιλοι και παιδεραστές μπορεί να είναι άτομα της διπλανής μας πόρτας ο Δημήτρης Σούρας αναφέρει «τα άτομα αυτά μπορεί να είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται, άνθρωποι που έχουν παντρευτεί, άνθρωποι που έχουν οικογένειες.

Όταν πλησιάσουν παιδιά το κάνουν πάντα με σκοπό τη σεξουαλική δυστυχώς διαστροφή τους, τη σεξουαλική παρέκκλισή τους, δηλαδή τον βιασμό».

Ποια είναι η διαφορά των παιδόφιλων και των παιδεραστών
   
Όπως ξεκαθαρίζει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μιλώντας στο Newsbeast οι παιδόφιλοι και οι παιδεραστές έχουν μία διαφορά.

«Παιδόφιλοι είναι αυτοί που θα φτάσουν μέχρι τα χάδια, τα φιλιά, τις αγκαλιές και παιδεραστές αυτοί που θα προχωρήσουν στην κανονική σεξουαλική συνεύρεση» υπογραμμίζει.

«Ασχολούνται με τα παιδιά υπερβολικά»
Εστιάζοντας στο προφίλ των παιδόφιλων και των παιδεραστών ο Δημήτρης Σούρας σημειώνει πως πρόκειται για άτομα τα οποία ασχολούνται με τα παιδιά υπερβολικά.

«Είναι συνήθως άνθρωποι οι οποίοι κάνουν επαγγέλματα που σχετίζονται με παιδιά. Είναι άτομα ευγενικά, χαλαρά, χαμηλών τόνων, υπερβολικά δοτικά με τα παιδιά και συνήθως κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τα πλησιάσουν είτε με κεράσματα, είτε με γαλιφιές αλλά και με παιχνίδια.

Για να πλησιάσουν τα παιδιά έχουν τρόπους καλοσυνάτους, στοργικούς, φιλικούς, δοτικούς. Παίζουν και με τα παιχνίδια των παιδιών γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να τα πλησιάσουν και να τους κάνουν κακό. Σκεφτείτε κάποιον για παράδειγμα 50 ετών που κάθεται με ένα παιδί 7 ή 8 ετών και παίζει μαζί του με τα στρατιωτάκια» εξηγεί ο ψυχίατρος.

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός και πώς λειτουργεί
Μιλώντας για τον χημικό ευνουχισμό και τα όσα έχουν ακουστεί από τότε που η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό είδε το φως της δημοσιότητας ο Δημήτρης Σούρας διευκρινίζει πως πρόκειται για φάρμακα τα οποία καταστέλλουν την ανώμαλη σεξουαλική επιθυμία.

«Όταν κοπούν τα φάρμακα τι γίνεται; Το να καταστείλεις τη σεξουαλική επιθυμία το λέει και η ίδια η λέξη ”καταστέλλει”. Τα φάρμακα δεν μπορείς να τα παίρνεις μία ολόκληρη ζωή. Πώς θα αναγκάσεις κάποιον τον οποίο έχεις αποφυλακίσει να παίρνει τα φάρμακά του;» διερωτάται ο ψυχίατρος.

«Στην Αμερική για παράδειγμα όταν αποφυλακίζεται κάποιος που έχει μπει στη φυλακή για τέτοια αδικήματα περνάει από τη γειτονία η αστυνομία και ενημερώνει όλους τους γείτονες, όχι σε μικρή αλλά σε ικανή θα έλεγα απόσταση ότι ”εδώ μένει ένας παιδόφιλος, ένας παιδεραστής”.

Η ίδια Αστυνομία το κάνει. Για να το κάνει λοιπόν πάει να πει πως καταλαβαίνει, πως και οι ίδιοι οι επιστήμονες καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο να ξέρεις για να προφυλαχθείς» σημειώνει.


Συμβουλές προς τους γονείς: Τι να κάνουν για να προστατέψουν τα παιδιά τους
Ο Δημήτρης Σούρας συμβουλεύει τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά τους. «Να μιλάνε μαζί τους ήρεμα, χαλαρά και πάνω από όλα σοβαρά. Με λέξεις απλές για να καταλαβαίνουν» λέει.

Θυμάστε παλιά ότι οι γιαγιάδες, οι παππούδες και οι μαμάδες μας έλεγαν ”δεν μιλάμε στον δρόμο, δεν παίρνουμε από κανέναν που δεν ξέρουμε καραμέλες, τσίχλες, σοκολάτες. Δεν δεχόμαστε να μας κεράσουν”. Κάτι ανάλογο πρέπει να λέμε και τώρα στα παιδιά ότι δεν δεχόμαστε από αγνώστους δώρα, να μας κερνάνε, να θέλουν να παίξουν μαζί μας.

Να τους λέμε ότι δεν μας αγγίζουν, δεν μας αγκαλιάζουν, δεν μας φιλάνε άτομα που δεν ξέρουμε και ότι όταν συμβαίνει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε αμέσως το επικοινωνούμε και το λέμε στη μαμά και τον μπαμπά» υπογραμμίζει ο ψυχίατρος μιλώντας στο Newsbeast.

«Δεν μπορούμε να φοβίσουμε τα παιδιά. Αν τα φοβίσουμε και τους πούμε ”μη αυτό, μη το άλλο” τους κάνουμε κακό και μπορεί να τους περάσουμε το μήνυμα ότι όλα αυτά τα ”μη” περιέχουν και κάτι που θα πρέπει να γνωρίσουν» διευκρινίζει.

«Μιλάμε χαλαρά, σοβαρά και δείχνουμε πως είμαστε κοντά τους σε ό,τι χρειαστούν. Τους λέμε πως εάν υπάρχουν άτομα που τα πλησιάζουν, που είναι μαζί τους πολύ φιλικά χωρίς κανέναν λόγο πρέπει αμέσως να το πουν στη μαμά και τον μπαμπά» σημειώνει κλείνοντας ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.