Αποζημίωση στον Λυκουρέζο με αφορμή δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα το 2019

15 Νοε 2022, 08:14

Αποζημίωση στον Λυκουρέζο με αφορμή δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα το 2019

Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση 5.000 ευρώ
 
Τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο καλείται να αποζημιώσει το Δημόσιο για δηλώσεις της πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, που «πανηγύριζε» για τη σύλληψή του, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.

Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση 5.000 ευρώ συν τους τόκους στον κ. Λυκουρέζο, για κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητάς του, με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις της κυρίας Παπακώστα το 2019 στην ΕΡΤ σχετικά με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ποινικολόγου για την αποκαλούμενη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

«Ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μη συνεχιστεί, οι υπηρέτες της Δικαιοσύνης, όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι, πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του Δικαίου» είχε αναφέρει η Κατερίνα Παπακώστα. «Ηταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία είχε και θύματα, είχε και απειλή θυμάτων και με αυτή την έννοια νομίζω ότι καθάρισε η κόπρος του Αυγεία» είχε καταλήξει στις δηλώσεις της, οι οποίες είχαν αναπαραχθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Εναντίον του Δημοσίου προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, καθώς από τις δηλώσεις αυτές της τότε υφυπουργού είχε προκληθεί ηθική ζημία στον εντολέα του, αφού η κοινή γνώμη είχε πειστεί για την ενοχή του… Με την υπ’ αριθμόν 14551/2022 απόφαση το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς περί προσβολής της προσωπικότητας του ποινικολόγου και την ηθική ζημία που υπέστη από τις δημόσιες δηλώσεις της κυβερνητικού αξιωματούχου. 

«Οι εν λόγω δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπου δημόσιας Αρχής, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης ανάκρισης και αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία, αντιστρατεύονται προδήλως την υποχρέωση των οργάνων του Δημοσίου, κατ’ άρθρο 25 του Συντάγματος να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας, όπως αυτό προστατεύεται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, και να διασφαλίζουν τον σεβασμό της τιμής και της αξιοπρέπειας του διωκόμενου ενάγοντος και, συνεπώς, συνιστά παράνομη πράξη που παραβιάζει το εν λόγω τεκμήριο και προσβάλλει, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, την προσωπικότητά του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό της απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως εναντίον του Αλέξανδρου Λυκουρέζου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Νικόπουλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του στις 18 Απριλίου 2019, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τέσσερις ημέρες αργότερα, μετά την απολογία του.

Με υπόμνημα το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο είχε ζητήσει την απόρριψη της αγωγής ως αβάσιμης, καθώς η πρώην υφυπουργός δεν είχε αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Λυκουρέζο. Ομως το δικαστήριο είχε άλλη γνώμη…

espressonews.