Πώς να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου, χωρίς πολύ κόπο

14 Δεκ. 2023, 15:35

Πώς να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου, χωρίς πολύ κόπο

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, και για να φτάσουμε τους στόχους και τις επιτυχίες μας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές, οι οποίες θα μας κάνουν καλύτερους στον επαγγελματικό μας χώρο, και θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε ακόμη και τις πιο μικρές προσπάθειες μας.

Άλλωστε, στον επαγγελματικό χώρο, περισσότερη σημασία έχει το πως πουλάς τον εαυτό σου και τη δουλειά σου, παρά το πόσο πολύ εργάζεσαι πραγματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολόγους, υπάρχουν μερικέ συνήθειες και συμπεριφορές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις μια πιο θετική εντύπωση στους συναδέλφους σου, και να αναδείξεις περισσότερο την καριέρα σου.

Mάθε νέες δεξιότητες

Όσο γραφικό και αν ακούγεται, η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Όσο περισσότερη διάθεση έχεις για να εξελιχθείς και να μαθαίνεις νέα πράγματα και δεξιότητες που σε αφορούν, τόσο καλύτερη θα γίνεσαι στον τομέα σου. Η γνώση δεν είναι ποτέ αρκετή, και το να επαναπαυτείς σε μια θέση, θα έχει ως αποτέλεσμα να σε βαρεθούν, αλλά και να βαρεθείς. Επομένως αναζήτησε και ψάξε τυχόν σεμινάρια, προγράμματα, και εκπαιδευτικούς ομίλους, που θα σου προσφέρουν περισσότερες δεξιότητες για το επάγγελμα σου.

Πρόσφερε λύσεις σε προβλήματα

Δεν είπαμε να αναλάβεις τον ρόλο του σωτήρα, εξάλλου δεν μπορείς να δώσεις λύσεις σε όλα. Ωστόσο το να προσφέρεις λύσεις εκεί που μπορείς, και να ασχοληθείς ενεργά με ένα πρόβλημα που έχει προκύψει, δίνει μια πολύ καλή εντύπωση στον εργασιακό σου χώρο. Ψάξε λίγο περισσότερο τα πράγματα, ρώτησε και δώσε βάση στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή, θα το ξεπεράσεις. Αν έχεις συμβάλλει στη λύση, το πιθανότερο είναι να έχεις και τον σεβασμό στη συνέχεια.

Προσφέρσου να βοηθήσεις έναν συνάδελφο

Στην ίδια κατηγορία είναι και η συγκεκριμένη συμβουλή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που προσφέρουν διάθεση και όρεξη για βοήθεια και δουλειά, κερδίζουν τον σεβασμό και κρατούν τις καλύτερες επαφές με την ομάδα που συνεργάζονται.

Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου

Και επειδή δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα πράγματα στα οποία δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι. Το να πεις για παράδειγμα πως «τον συγκεκριμένο τομέα δεν τον γνωρίζω και πολύ καλά, επομένως δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να ασχοληθώ», δείχνει ωριμότητα και αυτογνωσία. Πάντα ωστόσο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ενδυνάμωσης αυτών των αδύναμων πτυχών σου, εφόσον πρώτα τις αναγνωρίσεις.

Μη ζητάς επιβεβαίωση

Το να ζητάς επιβεβαίωση για την δουλειά σου και να ρωτάς διαρκώς για την άποψη των γύρω σου, δείχνει περισσότερο ανασφάλεια, παρά διάθεση για συνεργασία. Η συζήτηση και η ομαδικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για μια υγιή συνεργασία, ωστόσο πρόσεξε τον τρόπο που ρωτάς και εκφράζεσαι σχετικά με την δουλειά σου.

Πηγή: jenny.gr